Úvod Inspirace Hromadný start na orienťáku? Musíte chytnout správný vlak

Hromadný start na orienťáku? Musíte chytnout správný vlak

od Rungo

Falun – Závodem s hromadným startem skončilo letošní mistrovství světa v MTBO ve švédském Falunu. Kryštof Bogar i Martina Tichovská vybojovali v těsných fotofiniších bronzové medaile. Dnes vám představíme, jak probíhá disciplína s hromadným startem.

Závod s hromadným startem je v orientačních sportech relativně vzácný a také docela nový. Na mistrovství světa se jel poprvé teprve před pěti lety v roce 2017 v Litvě. Na národní úrovni se jezdí maximálně jednou za rok. 

Hromadný start se nejvíce podobá prvnímu úsek závodu štafet – trať mají závodnice podobnou, ale ne stejnou. Startujeme všechny naráz, ale jedeme každá trochu jinam. Většinou je část trati stejná a po pár kontrolách se na na takzvané uzlové kontrole rozdělí na okruhy (například A, B a C). Všechny ve finále absolvujeme všechny okruhy, ale každá v trochu jiném pořadí: BCA, ACB, CAB, … kombinací se najde dost. 

Tím se startovní pole rozdělí a je potřeba zapojit schopnosti orientace a ne jen honit tu nejrychlejší, která jede vpředu. Po absolvování všech okruhů se po stejné trati vrátíme do závodní arény, do cíle. Někdy je uzlovou kontrolou už start, startovní pole se tak rozdělí hned na začátku a do cíle se řítíme aniž máme přehled, jak si ve výsledku reálně můžeme stát.

Pro mě to v každém případě znamená chytnout ten správný “vlak” a pokusit se ho co nejdéle nenechat ujet. Díky relativně slušnému umístění ve světovém poháru startuji z druhé řady a mám před sebou všechny favoritky. Patnáct vteřin před startem dostaneme mapu. Není to z ní na první pohled poznat, ale zhruba kilometr vzdálená kontrola je o 140 výškových metrů výše, než je start. Tempo je smrtící. A balík se rychle dělí na dva. 

V závodě s hromadným startem je víc než v jiných závodech nutné si zachovat chladnou hlavu, ale přitom pečlivě sledovat, kudy a kam jedou ostatní závodnice. Je to i intenzivní boj o pozice, podobně jako na závodech cross-country. 

Tím, že se startovní pole dělí podle počtu okruhů na dva a více, velmi rychle jako závodníci ztrácíme přehled o tom, kde se v závodě pohybujeme. Jelikož většinu svých soupeřek znám, tipuju, že spíše než na špici se podle toho, kdo jezdí kolem mě, nacházím “v kanále”. Ale je to orienťák, chybu může udělat kdokoliv, kdykoliv, takže se nevzdávám. 

Překvapuje mě, kolik soupeřek, jež nevynikají v závodech s intervalovým startem, které si většinou musejí odmapovat samy, dokáže bodovat, když se dostanou do správného balíku a mapuje za ně někdo jiný. Většina žen na světové úrovni MTBO je na kolech jednoduše neskutečně rychlá a výkonná. A každý rok se zlepšují. Zdá se, že to nemá strop! Dosáhnout do top 15 je reálné, ale letos ne, musela bych jet bez chyb, a tak dojíždím v těsném finiši na 25. místě.

Kryštof Bogar získal v závěru MS MTBO pátou medaili! V závodě s hromadným startem naši reprezentanti nakonec pózovali nejen reportérům, ale i cílovým kamerám. V těsných fotofiniších vybojovali Martina Tichovská a Kryštof Bogar třetí místa, juniorka Sofie Stránská dojela těsně pátá. Do desítky se vešli i 7. Vojtěch Stránský a 10. Jan Hašek, k tomu ještě 11. a 12. finišovali Jakub Škoda a Jiří Hradil. Parádní výkon českého týmu na závěr mistrovství.

Příští rok se Mistrovství světa v MTBO koná na domácí půdě, v České republice. Divácky atraktivní závody se pojedou v Jičíně (sprint) a Nové Pace (štafety), skvělý bude i závod s hromadným startem v Jabkenicích nedaleko Mladé Boleslavi, ale i krátká a dlouhá trať u městyse Pecka.

Tímto bych vás ráda pozvala. Celý český tým bude opět perfektně připraven a budeme rádi, když budou v arénách slyšet i čeští fanoušci. Více informací na www.wmtboc2023.cz a Facebooku mistrovství.

Všechny články z mistrovství světa v MTBO 2022 najdete tady.

Autorka textu: Vendula Musilová

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky