Úvod VybaveníBěhání Recenze: Divnoboty adidas 4DFWD 2. Jak se běhá v tlumení z 3D tiskárny

Recenze: Divnoboty adidas 4DFWD 2. Jak se běhá v tlumení z 3D tiskárny

od Magdaléna Ondrášová

Divnoboty? Ale beze všeho! Ozvalo se ze sluchátka Machovi a Šebestové. Takhle nějak mohly vzniknout adidas 4DFWD 2, řekla jsem si při prvním pohledu na ně. Adidas však uměl a umí vyrobit mnoho modelů, které patří k mým opravdu oblíbeným, tedy pojďme testovat.

Než přistoupím k hodnocení toho, co zaujme na první pohled především, tedy mezipodešve, zaměřím se na svršek i celkový pocit z běhání v modelu 4DFWD 2.

Už jsem si zvykla, že poslední roky se rozdíly v kvalitě bot (u tradičních značek, které se na běh specializují) setřely. Jestli je bota dobrá, zpravidla určuje to, zda jsme dobře zvolili model určený právě pro naše běhání a dobře vyzkoušeli, že sedí právě na naši nohu. V testech se tak snažím zaměřit na to, pro koho by bota mohla být vhodná a nejinak tomu bude dnes.

Bezešvý svršek

Adidas 4DFWD 2 je bota jiná na pohled, hmat i běhání. Svršek primeknit+ (nejméně z 50 % z recyklovaných materiálů) je bezešvý a sedí poddajně – na to už jsme u kvalitních bot na běhání zvyklí. Zaujalo mě ale takřka nulové polstrování při zachování pohodlí.

Mesh je skutečně jednovrstvý, celistvý a v oblasti nártu mění pletenina svoji jinak pevnou strukturu na mírně pružnou. Tam, kde by se normálně nacházel jazyk, je ještě pružnější. Polstrování najdeme pouze kolem kotníku a paty/achillovky. Zde patní miska ústí nezvykle směrem vzhůru do protažení, jak je vidět na fotkách. Měla jsem obavy, co to bude dělat při běhu, ale nestalo se vůbec nic, což je pochvala. Patní část je velmi dobře tvarovaná a v oblasti achillovky netlačí žádná hrana, přitom pata sedí tam, kde má. 

Jediným nepohodlným prvkem se tak stala poutka, která jsou všita místo poslední dírky. Tkaničky, které mají za úkol zvolit správně silné utažení svršku k noze, tato poutka z tvrdého plastu přimknou k noze a pozor by si měli dát při zkoušení a výběru boty ti, kteří mají rádi tkaničky hodně na pevno, jelikož mezi plastem a vaším nártem je pouze ponožka a tenký nepolstrovaný „jazyk“. Bude to silně individuální záležitost i vzhledem k různě vysokým a tvarovaným nártům.

Samotná struktura meshe působí na omak kvalitně, ale bílá barva se bude ve strukturované tkanině udržovat s námahou, což jsem si ověřila při prvním deštíku. Celkově se kopyto vrátilo k tradičnímu užšímu tvaru a vzhledem k absenci děleného jazyku nebude vyhovovat běžcům s širokou nohou.

S podrážkou Continental až na věky

Myslím, že tady můžete starosti na asfaltu odhodit stranou. Samozřejmě, jedná se o silniční boty, takže jedině tam a na suchých zpevněných površích. Jemná nízká struktura podešve Continental je jiná než na tradičnějších modelech adidasu, ale nezklamala a naplnila svoji pověst. 

Ať už poběžíte po suchém či mokrém chodníku, můžete se na přilnavost podrážky tohoto modelu spolehnout. Neklouže. 

Za dobrý pocit z běhu je zodpovědné i tlumení 4DFWD, které vzbuzuje na první pohled zvědavost. Z hlediska běžeckých vlastností mě pozitivně překvapilo. Tancovala jsem si po cyklostezce s lehkým odpichem a dobrou stabilitou i pohodlím. Dobrý balanc mezi tím vším mi dával volnost a hlava mohla utéct s myšlenkami pryč. Mějte však na paměti, že vážím 55 kilogramů. Zkoušela jsem boty zatížit skoky, těžší běžci budou pravděpodobně vnímat tlumení jako měkčí a pohodlnější při zachování stability, ale s absencí podpory při odrazu. V každé dobré prodejně si už boty můžete vyzkoušet na běžeckém páse.

Jak se čistí 4DFWD

Čištění bude kromě tvrdého poutka jediný zádrhel v jinak bezproblémové botě. Prach se v podrážce, která vypadá jak z 3D tiskárny (Cože? Moment! Ona je z 3D tiskárny!), neusazuje příliš a dá se případně propláchnout. Bláto smíchané s kousky podzimního rozdupaného listí se do mezipodešve nijak zvlášť nedostává, ale když, bude to chtít při čištění trpělivost. A hlavou mi častokrát svitlo, co by se asi stalo, kdybych šlápla do „toho“ a bylo „to“ fakt velké, a ne příliš tuhé. Tuhle oběť jsem pro vás nepodstoupila, testování má své limity.

Mám ale dobrou zprávu, koupit se dají v pánském černém provedení a vypadá na obrázcích opravdu cool. 

Co o 4DFWD říká adidas: Struktura mřížkové mezipodešve 4D je vyladěná do nejmenších detailů a vyrábí se pomocí 3D tisku. Při jejím vývoji jsme využili dlouhodobá data od sportovců a technologií Digital Light Synthesis™ od společnosti Carbon. Působením světla a kyslíku dochází k přeměně kapaliny na pevnou látku, která tak dostává trojrozměrný tvar. Boty adidas 4D jako jedny z prvních na světě využívají tuto inovativní technologii, která umožňuje vytvořit dokonalou mezipodešev optimalizovanou pro specifický způsob pohybu běžců a maximální sportovní výkon. 

Mezipodešev adidas 4DFWD prošla řadou biomechanických testů na univerzitě v Calgary  (University of Calgary), při kterých se hodnotil například dopředný pohyb, brzdná síla a efektivita běhu. Boty také otestovali běžci a běžkyně adidas z různých koutů světa ve spolupráci s místním vývojářským týmem v Německu a pečlivě vybraní vrcholoví sportovci z USA. Kromě toho byly provedeny testy kognitivního vnímání na arizonské univerzitě (Arizona State University).

Z více než 5 milionů možných mřížkových struktur jsme pro 4DFWD vybrali mřížku připomínající mašličky, která se při působení vertikální síly stlačí směrem dopředu. 

Komu poslouží model adidas 4DFWD 2

4DFWD 2 jsou bezesporu designově originálním kouskem spíše pro běžce, kteří rádi vzbuzují pozornost při zachování kvalitních běžeckých vlastností bot. Najdou v nich stabilitu, pohodlí a lehčí běžci i odpich. Dobrou službu udělají těm, kteří vyrážejí na asfaltové stezky, ať už na kolečko kolem parku, nebo svou hodinku pohodového běhání. 

  • Tréninková silniční běžecká obuv
  • Drop: 11 mm
  • Tlumení: pata 32 mm, špička 21 mm
  • Hmotnost: 345 g
  • Cena: 5 899 Kč
  • Klady: recyklované materiály, extravagantní design, přilnavost podešve
  • Zápory: čištění, cena

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky