Úvod Inspirace Praktické rady pro půjčení auta v zahraničí. Jak na to a jak zkusit ušetřit

Praktické rady pro půjčení auta v zahraničí. Jak na to a jak zkusit ušetřit

od Marcela Grundzová

Pokud vyrážíte na dovolenou, určitě narazíte na myšlenku, zda by se nehodilo auto. Pak nabízím návod na to, jak ho půjčit a především – jak pojistit. Připravte se ovšem na to, že se jedná o vysokou magii, která navíc nemusí vůbec fungovat.

Obdobně, jako je snadné zajistit si na cestách ubytování přes booking.com, tak je stejně snadné půjčit si auto pomocí webu rentalcars.com. Není to jediná možnost, je samozřejmě možné využít i konkrétní stránky různých půjčoven, nicméně pokud chcete mít nabídku hezky pohromadě v přehledném a porovnatelném formátu, pak je Rentalcars dobrou volbou. U nás přes Rentalcars funguje i například Pelikan.cz nebo jiné vyhledávací servery (cestujlevne.com) – to znamená, že se často přes jiného poskytovatele dostanete na stejnou vyhledávací platformu.

Mnohem zajímavější než kde, je otázka jak. Co všechno musíte promyslet, co potřebujete k půjčení auta, a jak zařídit pojištění. A tady začíná alchymie, jejíž podstatu lze shrnout do zásadní věty – ČTĚTE VŠECHNY PODMÍNKY AUTOPŮJČOVNY (pak s nimi pracujte a buďte připraveni na vše)!

Jak ušetřit na ceně za půjčení vozu

V první řadě – vyplatí se anonymní režim v prohlížeči. Protože jinak se budete divit, že ceny pomalinku stoupají tak, jak vyhledáváte.

Půjčovné se obvykle počítá podle ceny za půjčení auta na každých (i započatých) 24 hodin. Tedy pokud je přílet do destinace například ve 12 hodin (reálně se tedy k půjčení vozu dostanete třeba ve 12:30 až 13:00) a domů odlétáte třeba za několik dní v 16:00 (tedy potřebujete být na letišti ve 14:00 nebo chvíli před) – pak zvažte, zda nevrátit auto třeba do 13:00. Ano, budete muset na letišti čekat o hodinu déle, ale ušetříte den půjčovného. A to v některých destinacích nemusí být zanedbatelná částka. Obdobně lze v tomtéž příkladu objednat půjčení auta na 13:30 a vrátit také ve 13:30.

Kdy vám auto nepůjčí

Máte řidičák krátce? Je vám méně, než 21 let? Více než 70 let? Tyto situace vám buď úplně znemožní půjčit si vůz, popřípadě vám cenu vozu výrazně navýší. Můžete se ale zamyslet – nemůže tedy řídit někdo jiný, který lépe splňuje požadavky půjčovny? A pokud nikdo takový není – potřebujete opravdu automobil? Nevyřešil by se problém s vaší dopravou například levnějším skútrem?

Zvažte také své celkové cestovní plány – nechcete třeba první dny zůstat ve městě? Posledních pár dní se jen válet na pláži? A je nutné mít v takovém případě půjčené auto? Nevyplatilo by se půjčit si ho až o pár dní později, nebo ho naopak vrátit o něco dříve? V těchto úvahách je potřeba zvážit náklady na cenu parkování (a dostupnost parkovacích míst ve městě), cenu půjčení auta za den – ale také cenu dopravy z letiště a dopravy do půjčovny, a časovou náročnost takových přejezdů.

Když si chci auto půjčit v jiném městě než ho vrátím

Půjčení a vrácení auta na různém místě – opět platí úvodní mantra – čtěte podmínky. A počítejte. Tento segment půjčení auta totiž bývá půjčovnami zpoplatněn (a někdy i poměrně velkou částkou).

Ale mezi předloženou nabídkou vozů můžete nalézt půjčovnu, která poplatek za vrácení na jiném místě nevybírá, nebo vrácení na jiném místě nabízí jako součást některého „balíčku“, nebo ho nevybírá u vozů vyšší třídy. A pak se může stát, že najednou bude výhodnější mírně dražší cena u takového vozu, než platit příplatek za vrácení na jiném místě u vozu zdánlivě levnějšího. Tedy – přičtěte si k ceně vozu všechny poplatky skryté v podmínkách a teprve pak se rozhodujte.

Bere s sebou děti? Potřebujete pro ně autosedačku? Za určitých podmínek se může vyplatit například koupit na místě podsedák, než platit půjčovně za půjčení sedačky. Záleží to opět na výši poplatku, počtu dní půjčení auta a ceně podsedáku v destinaci (a dostupnosti obchodů, které podsedáky prodávají). Pokud si zajišťujete bydlení přes AirBnb, můžete se zeptat i pronajímatele bytu, zda by sedačku k dispozici neměl. Také se může vyplatit si sedačku (podsedák) s sebou přivézt. Zejména u kočárků, které jsou multifunkční s korbičkou/autosedačkou může být letecká přeprava autosedačky vlastně zdarma.

Důležitou radou je – snažte se vše vyřídit v klidu domova, včetně připojištění vozu a dalších služeb. Nabídky půjčovny na místě nebývají nikdy výhodné a člověk často ve stresu, z únavy a podobných důvodů odkývá něco, co by normálně neodkýval. Já podobně po dlouhé cestě odkývala, že dostanu auto s plnou nádrží a budu mít možnost ho vrátit s prázdnou nádrží – pokud na místě v hotovosti zaplatím 70 euro. Samozřejmě – plná nádrž půjčeného bobka by 70 euro nestála, a mně to došlo až na parkovišti s podepsanou smlouvou v ruce. Také platí, že obvykle nějaké litry vždy v nádrži zbudou. Takže nejvýhodnější je půjčení s plnou a vrácení s plnou, alternativně  půjčení s určitým stavem nádrže a vrácení se stejným (ačkoli tento případ už nabízí dlouhé diskuze …).

Když si půjčíte auto s tím, že výrazně přeplatíte benzín, tak holt nezbývá než využít možnost vrátit s prázdnou nádrží. Ale co vám budu povídat, adrenalin to trochu byl… Foto: Marcela Grundzová

Jak je to s pojištěním?

Pokud mluvíme o půjčení vozu přes Rentalcars, máte možnost půjčit vůz s komplexním pojištěním, a nebo s pojištěním základním. Pokud si vyberete jen základní pojištění, bude výše vaší spoluúčasti při případné nehodě blokována po dobu půjčení vozu na kreditní kartě (k té se ještě vrátíme). Komu se kdy stala s půjčeným vozem (přes Rentalcars) nehoda, a měl komplexní pojištění, možná se trochu divil. Může se stát, že v případě pojistné události bude půjčovna požadovat peníze za škodu po tom, kdo si auto půjčil. Bude pak na něm, aby tuto částku získal ze svého zaplaceného pojistného u Rentalcars. To proto, že Rentalcars není partnerem půjčovny vozů, ale vaším. Vy s ním uzavíráte pojistnou smlouvu.  Z osobní zkušenosti mohu říct, že nárokovanou škodu proplatí velmi rychle a bez potíží. Nicméně nejdřív ji musíte zaplatit vy. A tento stav s sebou nese úvahu, zda se nepojistit někde jinde stejně, ale levněji.

Levněji to může vyjít přímo v půjčovně, při sepsání smlouvy. Půjčovna pojistku nabídne zcela jistě. Problém je, že v tu chvíli už míváte pojištění obvykle zařízené (kromě totálních hazardérů).

Poslední možností je externí pojistka. Zkontrolujte si ty, které již máte, protože například běžné pojištění odpovědnosti může spoluúčast vozu zahrnovat (nebo ji zahrnovat alespoň částečně). Další možností je připojištění v rámci cestovního pojištění. Zde je někdy možné připojistit přímo spoluúčast  půjčení vozu, nebo totéž najít pod kolonkou „pojištění odpovědnosti“. V každém případě je nutné číst podmínky a porovnávat se spoluúčastí, kterou půjčovna k vozu požaduje.

A jak takovou nepříjemnost řeší například u Kooperativy? „Spoluúčast je možné uhradit například z našeho pojištění občanské odpovědnosti, kde je limit na spoluúčast u havarijního pojištění u vozidla pronajatého od podnikatelského subjektu 20 000 Kč,” říká tiskový mluvčí této pojišťovny Milan Káňa. „Druhou možností je sjednat si cestovní pojištění a připojištění UZO (úraz, zavazadla a odpovědnost) ve variantě PLUS, která obsahuje to samé krytí ovšem s trochu nižším limitem 10 000 Kč, který je ale ve většině případů dostačující,” doplňuje Káňa. Možnosti jsou i jiné, například u společností insurance4carhier.com nebo worldwideisure.com.

A teď docházím k tomu, že někdy nefunguje nic, co bylo odzkoušeno a několikrát dobře fungovalo. Při přípravě tohoto článku jsem zjistila (dokonce hned ze dvou zdrojů najednou), že člověk všechno promyslí, a pak mu do toho hodí vidle půjčovna a na místě prohlásí, že bez jejich drahé pojistky auto prostě nezapůjčí. A že u nich neplatí ani pojištění externí, ani pojištění zakoupené u Rentalcars. A vy stojíte na letišti a nevíte co teď.

V tom případě mohu jen doporučit jednoduše nevyměknout, zkusit vzít telefon a volat Rentalcars, ať vzniklý problém vyřeší. Doporučuji si telefonní číslo předem vyhledat a poznamenat. Je to lepší než ve stresové situaci kontakt složitě hledat. Někdy může pomoci i pokus přivolat nadřízeného pracovníka a provést pokus vše vyřešit s ním.

Záznam o poškození auta z půjčovny. Foto: Marcela Grundzová

Teď se vrátím ke zmíněné kreditní kartě. Často čtu dotazy typu „půjčí mi někde auto bez kreditky“ a „nechci kreditku, ale potřebuji si půjčit auto“. Ujasněme si to. Kreditní karta není zlo. Zlo může být, pokud se s ní neumí zacházet. Výhodou kreditní karty ale je, že nejsou blokované vaše peníze. Půjčíte si auto, půjčovna vám zablokuje například 700 euro na kreditce, a vás to nijak neomezí a nic vás to nestojí. Navíc pokud dojde na pojistnou událost, je pravděpodobné, že když půjčovna váš depozit nakonec strhne, vy stihnete v bezúročném období vyjednat s pojišťovnou proplacení nároku včas a také vás to nic stát nebude.

V tomto ohledu je kreditní karta kámoš. Berte to tak. Nikdo po vás nechce (obvykle), abyste ji používali, pokud sami nechcete. A má to tu výhodu, že nemusíte shánět složitě půjčovny vozů, které nechtějí depozit, a jejichž půjčovné a podmínky půjčení mohou být dost nevýhodné.

Pokud budeme mluvit o pojištění koupeném přímo u půjčoven (HERTZ, ALAMO atd.), pak vždy doporučuji také nejdříve přečíst podmínky připojištění, zvážit, zda to není příliš drahé, a nevyplatí se připojistit se jinde. Výhodou může být, že při plném pojištění může být pojistná událost řešena uvnitř půjčovny a nemusí jít přes váš účet.

Co naopak já osobně beru s velkou rezervou, to jsou hodnocení autopůjčoven ostatními klienty. Ono „o peníze jde vždycky až v první řadě“, a recenze právě ti spokojení zákazníci ve velké většině nedávají. Tak se nenechte vyděsit.

Já vím. Může to vypadat složitě. A chce to někdy i hodně času na čtení a přípravy. Ale stojí to za to! Mít k dispozici auto na dovolené vám dává svobodu pohybu a ta za to stojí!

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky