Úvod Nezařazené Co podráží nohy vaší kondici? Po padesátce změňte režim a zapomeňte na šílené diety

Co podráží nohy vaší kondici? Po padesátce změňte režim a zapomeňte na šílené diety

od Lucie Pilátová

Říká se, že věk je jen číslo. Přesto, že se i po padesátce cítíte dobře a jste stále aktivní, některé procesy v těle se mění a je třeba jim přizpůsobit péči o zdraví. Ať už se vám to líbí nebo ne, určité změně životního stylu se zkrátka nevyhnete. A co všechno do ní patří?

Udržet si dobrou kondici i po padesátce chce každý, a nejlépe do pozdního věku. Sázet pouze na dobré geny ale nestačí. Hodně toho pro své zdraví totiž můžeme udělat i my sami. Zásadní je správné stravování a pohyb. ,,Pokud je jídelníček sestavený na míru, může pozitivně ovlivnit váš zdravotní stav, protože zdravá strava přímo ovlivňuje množství triglyceridů v krvi, má vliv na krevní cukr i cholesterol,“ říká nutriční terapeutka Lada Nosková z DietPlan. ,,V čase se tudíž mohou vaše hodnoty krevního obrazu změnit natolik, že vám lékař ubere na medikaci. Všechno se ale neděje ze dne na den a stejně jako jste nějaká léta nevhodným jídlem přibírali, tak se budete také pomalu krůček po krůčku zdravou, správně nastavenou stravou ,uzdravovat´,“ dodává zkušená terapeutka.

Když přijdou abrahámoviny…

…je čas zrekapitulovat náš dosavadní životní styl. Po padesátce už ženy obvykle bojují se strašákem zvaným menopauza, která více či méně zamíchá kartami. Jejím průvodním jevem je úbytek hormonů. Ten mívá za následek přibývání na váze, jež vede k rozvoji obezity a k ní přidružených onemocnění, od diabetu, přes kardiovaskulární choroby až třeba po osteoporózu. Muže pro změnu trápí andropauza, obdoba ženského přechodu s podobnými projevy. Změna stravování je tak zejména v tomto věku nezbytná. V jídelníčku byste měli upřednostňovat kvalitu před kvantitou. Vyplatí se nechat si „ušít“ stravování na míru, kdy do něj zkušený nutriční terapeut promítne nejenom váš aktuální zdravotní stav, ale také věk, takže získáte jistotu nutričně vyvážené stravy zohledňující například skutečnost, že už to vašemu metabolismu nepálí tolik jako dříve. Pokud jde o pohyb, ne vždy můžeme zejména ze zdravotních důvodů provozovat sport, který jsme dělali ve dvaceti. Naštěstí se dá ale najít alternativa, méně zatěžující tělo. Jde o to, že pohyb je důležitou prevencí nejenom proti přibírání na váze, ale rovněž proti osteoporóze, posiluje svaly a pohybový aparát, nemluvě o tom, že si při něm vyčistíte hlavu a zbavíte se stresu.

Šedesátka na krku

Dnešní šedesátníci, jež se o své zdraví i kondici starají pravidelně, jsou vitální lidé, kteří si užívají životní období, v němž mohou více než musí. Ten, kdo na pohyb a zdravou stravu až do teď tak trochu zapomínal, má stále šanci to napravit. Je totiž obecně známo, že taková kombinace umí snížit riziko některých chorob, které se s přibývajícím věkem objevují stále častěji. V jídelníčku je dobré vsadit na kvalitní bílkoviny, omezit cukry, přidat zeleninu, zaměřit se na zdraví prospěšné tuky.

Pokud jde o pohyb, vhodná je chůze, případně nordic walking – chůze s hůlkami, plavání nebo běh. Různorodé pohybové aktivity by měly být součástí každodenního programu. A nelze zapomínat ani na různé relaxační aktivity, které pomáhají zmírnit stres a únavu. Právě stres je totiž jedním z faktorů negativně ovlivňujících zdraví. V dnešní době stresové se mu nejspíš nevyhnete, ale můžete se naučit ho zvládat a kompenzovat.

Jak jsou na tom sedmdesátníci

Existuje spousta seniorů, kteří v tomto věku jezdí na kole, hrají tenis a dokonce běhají maratony. Samozřejmě v případě, že jim to zdraví dovolí. Je nutné ale dodat, že jde o sedmdesátníky, kterým byly pohyb a zdravý životní styl blízké i ve dvaceti, třiceti nebo čtyřiceti letech.

Co obecně zvládne sedmdesátník? Všechno, co mu zdraví dovolí. Organismu prospějí svižné delší procházky, vhodné je plavání. Skladba jídelníčku se zas tak moc neliší od předcházejících věkových kategorií.

Zdravotní prevence

Po padesátém roce věku už je preventivní návštěva lékařů nezbytná. Jednou za dva roky máte nárok na vyšetření srdce, plic, tlaku, ale také například na screeningová vyšetření v rámci prevence onkologických onemocnění. Stejně jako ženy navštěvují jednou ročně gynekologa, muži by se měli nechat vyšetřit urologem. Samozřejmostí pak jsou návštěvy zubního lékaře a zapomínat byste neměli ani na dermatologa, zejména pokud se od jara do zimy pohybujete venku na slunci. Je třeba počítat s tím, že s přibývajícím věkem se frekvence preventivních návštěv v ordinaci lékařů zvyšuje. Pořád se ale vyplatí víc, než když něco zanedbáte. Rovněž hodně záleží na aktuálních zdravotních potížích.

Po padesátce život nekončí…

Skutečnost, že jste třeba právě oslavili abrahámoviny, či o desítku víc let, ještě neznamená, že byste měli omezit veškeré nové aktivity nebo takové, na které jste během let neměli z různých důvodů čas. Jelikož fyzická stránka jde ruku v ruce i s tou duševní, nebojte se posilovat i šedou kůru mozkovou. Přihlaste se do kurzu, jehož náplň je vám blízká, potkávejte se s přáteli, bavte se. Řada aktivních seniorů navštěvuje univerzity třetího věku, učí se jazyky nebo si plní různé sny, na které dříve neměla čas. Zásadní je aktivita, která vám umožní procvičovat paměť a koncentraci.

Když si člověk neví rady

Zajímavé ke zmínce jsou nabídky asistenčních a konzultačních služeb, což je relativní novinka, kterou nabízejí například některé tuzemské pojišťovny. Někdy se totiž může stát, že budete potřebovat s něčím pomoci či poradit, nebudete si vědět rady a příbuzní, kterým důvěřujete, jsou zaneprázdnění, či žijí daleko.

„Naše pojišťovna už delší dobu vnímá potřebu rozšířit nabídku pojištění o nové služby vhodné především pro stárnoucí českou populaci, řekněme pro klienty od 50 let věku. Co se tématu týče, je to především non-stop linka s možností konzultace ohledně zdraví, toho, na jaké preventivní prohlídky mám nárok, nebo například když se nemohu rozhodnout, zda jít na operaci,“ vyjmenovává příklady šéf projektů Kooperativy pro klienty 50+ Ondřej Poul s tím, že jde ale o kombinaci širšího spektra služeb.

Jak vidíte, i v nesnázích je mnoho možností – od rodiny, přátel na blízku, či institucí a vždy je možné se v problému zorientovat a najít východisko. Stačí se rozhlédnout a nebát říct si o pomoc.

1 komentář

pavel 16. 6. 2021 - 19:22

To jsou ale bludy já mám pohyb v práci na čerstvém vzduchu jím co se mi zamane a je mi skvěle i v 55 letech.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky