Úvod VybaveníBěhání Recenze: Ultramaratonec provětral “polykače kilometrů” Salming Recoil Prime 

Recenze: Ultramaratonec provětral “polykače kilometrů” Salming Recoil Prime 

od Dan Orálek

Běžec potřebuje objemové boty přece jenom častěji než závodky nabušené karbonem. S velkou chutí jsem si tedy vyzkoušel silničky od Salmingu. Výrobce slibuje objemovou silniční botu, jejímž hlavním tahákem je použití mezipodšve z materiálu Recoil+™, který vrací až o 30 % více energie než klasická EVA pěna. Podrážka je z materiálu Blown Rubber čili foukané pryže a měla by velmi dobře držet a vydržet. Takže jdu na to.

Váha není zrovna z nejnižších, ale pro objemové boty je to standard a navíc to rozhodně není ten parametr, který chcete zkoumat. Drop boty je 8 mm a váha ve velikosti 46, kterou používám, je 340 g. Tím hlavním parametrem, který ovšem nejde zrovna exaktně změřit, je pohodlí a odolnost pro dlouhé podzimní tréninky. Vůbec není na škodu, pokud má bota i určitou univerzálnost, co se týká terénu, protože většina běžců se do nějakého alespoň lehčího terénu ráda podívá. Vzhledem k tomu, že jsem v botách Recoil Prime naběhal asi 200 km během 14 dnů, mohu potvrdit, že tyto parametry jsou jim vlastní. 

Naopak jsem byl příjemně překvapen vlastnostmi, které byly docela jiné než u starších modelů Salming, které jsem si právě proto zrovna neoblíbil. Šlo o to, že v modelech, co jsem zkoušel před několika lety, byl sice nižší drop, což mi zrovna nevadilo, ale nevoněla mi výrazná tvrdost všech modelů. To zrovna na delších vzdálenostech nechcete. Když máte v tréninku uběhnout 40 km, tak chcete za dva dny běžet opět něco kvalitnějšího a ne se zbytek týdne léčit z následků jednoho objemového tréninku. 

Další, co jsem si během testu musel povšimnout, je výrazně vyšší odolnost boty, a to jak podrážky, tak svršku. Když se dívám do svých záznamů, tak zjišťuji, že jsem tehdy i objemový model musel vyřadit už po nějakých 800 km a nebylo kvůli doporučení výrobce, ale kvůli opotřebení podrážky a rozpadajícímu se svršku. Na Salming Recoil Prime ani po uvedených 200 km není vidět téměř žádné opotřebení a to je v případě mých řekněme „nestandardních“ chodidel téměř zázrak, a také známka kvalitního provedení. 

Běžecké vlastnosti tohoto modelu odpovídají charakteru určení, tedy objemové obuvi. Nicméně bota má dostatečnou míru tuhosti, abyste se slušně odrazili a neměli pocit, že při běhu tak trochu plavete. Asi bych je nedoporučil na kratší závody kolem 10 km nebo půlmaratonu, ale pokud v nich poběžíte nějaké ultra, tak zjistíte, že je to vlastně docela dobrá volba. To znamená, že i na trochu svižnějších objemových bězích vás tato bota nezklame. 

Podrážka skvěle drží na silnici a i lehký terén, klidně i s trochou bláta, se v nich díky výraznému vzorku dá zvládnout. Jediný menší problém se ukázal na mokrých kostkách nebo dlaždicích, kde poněkud tvrdší Blow Rubber docela podkluzuje. Také mokrý asfalt není úplně ideální, ale pořád si zde podešev vede lépe než na zmíněných kostkách. Je potřeba to brát jako daň za výdrž podrážky a také za její univerzálnost, kterou využijete v terénu. 

Svršek je dostatečně polstrovaný a velice pěkně sedí na noze. Jazyk poskytuje dostatek volnosti i mému vysokému nártu, a pokud budete naopak potřebovat dotáhnout nohu, tak zavazování vám to snadno umožní s tím, že tkaničky po zavázání drží, aniž byste na nich dělali několik uzlů navíc.

Pokud mám shrnout svoje dojmy, tak Salming Recoil Prime je výborná bota vám velmi dobře poslouží k účelu pro který je určená, tedy pro objemový trénink. Navíc je postavená, tak že se v ní dá běžet i trochu svižněji a navíc můžete bez problémů střídat jak pevné povrchy, tak lehký terén. Zdá se, že bota má dostatečnou odolnost, abyste v ní zvládli většinu letošní objemové přípravy. Teda pokud netrénujete přes 800 km za měsíc. Jedinou malou výtkou je podkluzování na mokrých kostkách nebo dlažbě, ale zrovna tenhle typ povrchu nepatří mezi ty tradiční, které vyhledávají běžci, když si na podzim zvyšují svoje vytrvalostí schopnosti.    

Parametry Salming Recoil Prime

Určení: silnice, tréninková, objemová i tempová
Drop: 8 mm
Technologie: Recoil+, podešev Blown Rubber
Váha: 340 g (velikost 46)
Došlap: neutrální
Doporučená cena: 4 199 Kč

Pozitiva

  • Pohodlné boty pro silnici i lehký terén
  • Odolnost
  • Dostatečná rychlost odrazu
  • Příjemný a pohodlný svršek

Negativa

  • Podkluzování na mokrých kostkách nebo kamení

O autorovi: Dan Orálek je jeden z nejlepších českých ultraběžců. Byl prvním Čechem, který absolvoval Badwater Ultramarathon, jenž se běží v americkém Údolí smrti. Pětkrát získal titul mistra republiky ČR v běhu na 100 kilometrů. K jeho největším úspěchům patří 5. místo na nejslavnějším ultramaratonu světa, Spartathlonu. Každý měsíc se na RUNGO.cz dělí o své zkušenosti i to, jak je na tom aktuálně se svým tréninkem.

1 komentář

Mirek Klíma 5. 11. 2022 - 18:44

Pěkná recenze od matadora ;-), vše podstatné řečeno. Bota je určitě zajímavá. Jedny Salomony jsem si nedávno vyzkoušel i při běhu, model Glide Max, good, a jsou tam i další lákavé modely, jak jsem koukal. Čus a běhu zdar!

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky