Úvod VybaveníBěháníBěžecké boty Drop, jeden z nejdůležitějších prvků běžecké boty. Proč byste měli přejít na ten nižší?

Drop, jeden z nejdůležitějších prvků běžecké boty. Proč byste měli přejít na ten nižší?

od Vít Kněžínek

Možná jste se už v souvislosti s běžeckými botami setkali s pojmem drop. Pokud stále tápete, co že to vlastně je, k čemu je to dobré a proč by vás to vůbec mělo zajímat, pak čtěte pozorně dále. Drop je totiž jeden z nejdůležitějších prvků každé boty, který zásadně ovlivňuje její vlastnosti.

Zadáte-li “drop” do překladače, pak na vás jako překlad vyskočí kromě kapky i podstatná jména pád, nebo pokles. A právě pokles nejvíce vystihuje to, o co v běžeckých botách jde. Pojem drop se týká tlumící vrstvy a v milimetrech popisuje, jak moc velký je sklon (pokles) mezi výškou tlumení v patě a ve špičce. Kromě dropu se můžete setkat i s označením offset, s českým sklon, nebo popisným “rozdíl mezi patou a špičkou”. Ve všech případech nám jde o to stejné.

Čtěte technickou specifikaci vaší boty

Drop nemáte šanci změřit v domácích podmínkách, nebo je opravdu velmi obtížně. Drtivá většina bot totiž používá konstrukci tlumení, kde vnější hrana vystupuje vysoko nad úroveň chodidla, takže měřit drop podle viditelné části tlumení postrádá smysl. Dalo by se pomocí kleští, nebo šuplery měřit mohutnost tlumení uprostřed boty, ale zde narážíte na špatnou dostupnost ve špičce, kde vám bude překážet svršek. Obtížné měření ale ničemu nevadí, protože prakticky každý zavedený výrobce běžeckých bot dnes uvádí hodnotu dropu ve specifikaci svých bot. Toto číslo pak najdete na značkových stránkách, nebo na e-shopech v detailu produktu.

V našich testech běžecké obuvi drop také vždy zmiňujeme. Teď, když už víme, co je to drop, je nejvyšší čas podívat se na to, k čemu slouží a jak ovlivňuje vlastnosti běžeckých bot.

Drop můžeme rozdělit na tři kategorie – vysoký, nízký a nulový. U nulového dropu je situace jasná, když sklon je rovných nula milimetrů. U nízkého a vysokého dropu už to tak jednoduché není, protože neexistuje jasná a všeobecně uznávaná hranice těchto kategorií. Podle našich dlouhodobých zkušeností bychom jako nízký drop označili hodnoty 1 až 7 milimetrů a vysoký drop pak 8 až 12 milimetrů. S většinou z čísel na stupnici 1 až 12 se ale vůbec nesetkáte. Nejčastěji jsou k vidění boty s dropem 0, 4, 5, 6, 8 a 10 milimetrů.

Vysoký drop

Běžecké boty s vysokým dropem tady byly od nepaměti. Cílem většiny značek totiž bylo dodat maximum tlumení pod patu (na kterou většina běžců dopadá) a zároveň zajistit rychlý přechod do odrazu. Při běhu přes patu se díky tomu jedná o ideální variantu.

Při “pokročilejší” technice běhu – přes střední až přední část chodidla – ale taková bota může napáchat víc škody, než užitku. Vysoký drop totiž ovlivní mechaniku vašeho kroku a donutí vás dopadnout víc na patu a před těžiště, než by bylo ideální. Díky tomu boty s vyšším dropem obvykle nevyhovují  lidem běhajícím přes špičku. Za zmínku stojí i nižší stabilita tohoto typu bot, kterou pocítíte především u krosových modelů při běhu v terénu.

Obecně jsou boty s vysokým dropem obvykle určeny pro začínající a rekreační běžce a svými vlastnostmi se snaží žehlit nedostatky v běžecké technice. Slabou stránkou tohoto typu obutí je neohrabanost při snaze o zlepšení běžecké techniky.

Nízký drop

Nízký drop je kompromis mezi vysokým a nulovým dropem a logické vyústění vývoje běžeckých bot. Je to odpověď na požadavky obrovského množství běžců, kteří se snaží naplno využívat svá chodidla a dbají na správnou techniku došlapu. Nízký drop se nevylučuje s vysokou vrstvou tlumení.

Nezapomeňte, že mohutnost tlumicí vrstvy a výška dropu spolu nijak nesouvisí – můžeme mít extrémně tlumené modely s nulovým dropem a naopak tenoučké boty se sklonem 10 milimetrů.

Nízký drop vám pomůže dopadat bez jakýchkoliv překážek na střed chodidla a zároveň není tak “agresivní” a náročný na stav lýtek a achilovek jako drop nulový. Vyhodou nízkého dropu je i citelně lepší ovladatelnost bot, což oceníte zejména při běhu v terénu.

Nulový drop

Objevuje se nejčastěji u tzv. minimalistických a barefoot bot, které se snaží napodobit běh naboso. Setkat se ale můžete i s botami, které mají mohutnější vrstvu tlumení a sklon nula. 

Nulový drop je pro naše tělo to nejpřirozenější a na první pohled by se mohlo zdát, že i nejlepší řešení. Je tady ale jedno velké “ALE”. Háček spočívá v tom, že fyzická i technická vybavenost většiny dnešních běžců má k dokonalosti daleko. Jinými slovy málokdo není zkrácený a umí běžet perfektní technikou.

Boty s nulovým sklonem pak pro bezproblémové použití vyžadují určité adaptační období a aktivní snahu běžce o dobrou mobilitu a správnou techniku. To platí zejména u bot s nulovým dropem a zároveň velmi nízkou vrstvou tlumení. Obujete-li si tlumené “nulové” boty, pak rozdíl oproti modelům s nízkým dropem nebude tak zásadní, ale i zde počítejte, že vás ze začátku pravděpodobně budou tahat lýtka a achilovky, než si zvyknete. Postupné zapojení těchto bot do tréninku je tak naprostý základ, aby nedošlo k přetížení a následnému zranění. Odměnou vám ale bude nástroj, který dokonale podpoří správnou běžeckou techniku a zároveň umožní naplno využít potenciál vašich chodidel.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky