Úvod VybaveníBěhání Recenze: ultramaratonec Dan Orálek proklepnul Hoka Bondi 8. Skvělé boty na silniční objemy, hlásí

Recenze: ultramaratonec Dan Orálek proklepnul Hoka Bondi 8. Skvělé boty na silniční objemy, hlásí

od Dan Orálek

Hoka Bondi je letos už druhá objemová bota, kterou zkouším teď na podzim, tedy v právě době, která je pro většinu běžců charakteristická právě běháním co největšího množství relativně pomalých kilometrů.

Boty od značky Hoka se určitě nedají na nohách většiny běžců přehlédnout a důvodem je velmi silná podrážka. Dá se i říci, že před pár roky, kdy všichni výrobci koketovali s minimalismem, šla Hoka svou cestou, kterou bychom mohli nazvat maximalismem. Na druhou stranu tloušťka podrážky většinou neměla zas tak velký vliv na váhu bot, které byly často překvapivě lehké (zvláště v kontrastu s robustní podrážkou) a také například na výšku dropu, který je často spíše menší než větší.

Bondi 8 je ovšem ta nejtlumenější bota od Hoky, což znamená nejtlustší podrážku a dle popisu pokud možno největší pohodlí a také dost solidní váhu, která se vyšplhala v případě mé velikosti bot na 358 g (vel. 46).

Ze specifikace výrobce vyčteme, že jde o silniční botu určenou k běhání objemů. Má neutrální došlap a mezipodešev z pěny EVA. Drop je pouhé 4 mm a pod patou máte celých 33 milimetrů gumy. Pro vaše pohodlí je svršek s odolné síťoviny a téměř beze švů. Jazyk je dost polstrován a podrážka má tvar kolíbky, což výrobce nazývá funkcí Meta-Rocker. Podrážky disponují odolnou gumou pro dlouhou výdrž a dobrý kontakt se zemí.

Když je poprvé obujete, tak vás překvapí velmi snadný přechod do odrazu, což je zřejmě projev oné výše popsané kolíbky. Boty jsem testoval na tratích od 10 do 35 km v rámci svého podzimního „nácviku objemů“ a v době psaní recenze jsem v nich stihl uběhnout více než 270 km. V oficiálním popisu se rovněž píše, že jsou vhodné pro extra dlouhé tratě a maratony. Tak tady bych asi částečně nesouhlasil.

Naprosto uznávám, že jsou to komfortní boty, které šetří vaši nohu a pohodlí je určitě jejich největší devizou. Takže asi jako alternativu na extra dlouhé tréninkové tratě bych si je vzal – ovšem na maraton nebo 100km závod jsou pro mě prostě pomalé. Dokud běžím pomalu, užívám si pohodlí a tlumení. Ovšem ve chvíli, kdy jsem se snažil zrychlit, tak jsem zjistil, že i pro minimální zvýšení tempa vydávám mnohem více energie, než jsem zvyklý. Neříkám, že je to vada nebo chyba, a pokud by to měla být chyba, tak ve vašem výběru, protože boty jsou určené na trénink objemů a pohodlí při běhu. Pokud tedy hledáte rychlost, tak zkuste jiný typ bot.

Svršek boty splňuje přesně sliby výrobce a je velmi pohodlný, včetně jazyka, který je velmi měkký a upevněný ke svršku jen z jedné strany. Z čehož mám radost, protože se tam může vejít můj vysoký nárt. Zavazování drží perfektně, aniž bych musel dělat dva uzly, a ještě je zastrkávat za tkaničky. Pata poskytuje dostatečný prostor a pohodlí. Stejně tak špička, která pojme i mé nestandardní chodidla.

Podrážka je výrazně tvarovaná a na místech kontaktu s povrchem je kvalitní guma, která jeví dostatečnou přilnavost i na mokré silnici a dobrou odolnost, protože ani po těch 270 uběhnutých kilometrech není vidět žádné větší opotřebení. Tvarování podrážky přináší výhodu v lehkém terénu, protože i v případě mokra a občas blátivého povrchu vás v pohodě podrží. Není to bota primárně pro terén, ale rozhodně vás v něm spíše podrží, než podrazí.

V terénu si, ale rozhodně dobře utáhněte tkaničky, protože poměrně vysoká stabilita boty se může v případě větší nerovnosti nebo díry obrátit proti vám. V tomto okamžiku výška podrážky i přes svoji šířku už nemusí být zrovna výhodou a mohli byste si vyhodit kotník. Opět to není vada, ale vlastnost, protože bota je určením silniční. Celkem dobrá zpráva je, že se v prohlubních podrážky nezachycují kamínky a bláto. Nikdo nechce doběhnout domů a zjistit, že si přinesl kus cesty na památku.

Závěrečné hodnocení boty Hoka One One Bondi 8 zní, že je to skvělá volba pro objemové silniční běhání, ale neočekávejte od ní věci, ke kterým není určená. Tedy rychlost a nějaké náročnější pobíhání po horách.

Parametry

  • Určení: silnice, trénink, objem
  • Drop: 4 mm
  • Váha: 358 g (vel. 46)
  • Došlap: neutrální
  • Technologie: EVA pěna, TPU na podrážce, Meta-Rocker, Stélka Ortholite® Hybrid
  • Doporučená cena: 4 454 Kč

Pozitiva

  • Pohodlné boty pro běhání objemů na silnici
  • Použití i pro lehký terén
  • Pohodlný svršek
  • Celkem slušná odolnost

Negativa

  • Váha boty

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky