Úvod Inspirace Zemřel Börje Salming: Poslední ovace pro legendu, která Evropanům otevřela cestu do NHL

Zemřel Börje Salming: Poslední ovace pro legendu, která Evropanům otevřela cestu do NHL

od Karolína Hornová

Hrdý Švéd, který zbořil zámořské předsudky o evropském hokeji, stal se miláčkem fanoušků i legendou NHL. Oslovil ale také širokou běžeckou komunitu a postavil se čelem i nevyléčitelné nemoci. To byl Börje Salming. Král se třemi korunkami na hrudi odešel do nebeského All Star týmu 24. listopadu.

Švédští, finští, ale také čeští nebo slovenští hokejisté – to jsou hráči, bez kterých si už dnes NHL ani nedokážeme představit. Přesto bývaly časy, kdy se zámořští fanoušci, hráči ale i vedení klubů dívaly na evropské „ledové hochy“ jako na padavky, které nemohou v drsné zámořské hře uspět. Švédské hokejisty, kteří dnes patří mezi elitu světového hokeje (i samotné NHL) tehdy v Americe a Kanadě tak vážně nebrali. Dokonce se jim říkalo „kuřátka“ – nejen podle žluté barvy dresů, ale také proto, že slovo „chicken“ se používá v přeneseném významu pro sraba nebo zbabělce. Börje Salming ale toto označení z hokejového slovníku zcela vymazal.

Z kuřátka králem

Když ale v týmu Toronto Maple Leafs začalo jít do tuhého kvůli odchodu kvalitních hráčů do konkurenční WHA, rozhodl se scout Gerry McNamara otevřít dveře evropskému stylu hokeje a draftovat hráče právě z týmu „kuřátek“. Vybral si Börje Salminga, kterého čekal křest ohněm. Rozpaky spoluhráčů a fanoušků byly ještě slabým odvarem proti tomu, jaký „středověk“ mu připravili vyhlášení rváči z Philadelphia Flyers hned v jeho druhém zámořském zápasu: Dave Schultz, přezdívaný The Hammer, Bob „Hound Dog“ Kelly a další dva hráči dostali pověření od trenéra „vypráskat to kuře zpátky tam, odkud přiskákalo“. Šikanu ze strany vyhlášených bitkařů ale Salming ustál a vydobyl si tím obrovský respekt. Přeneseně (počítáme-li i mořeplavce Leifa Erikssona) se tak stal druhým „Vikingem“, který objevil Ameriku.

Stal se nejen ledoborcem, který vyklestil cestu zámořským ledem dalším evropským hráčům. Právem mu patří i titul jedné z legend NHL: Za 16 odehraných sezón několikrát získal nad 70 bodů za sezónu (což je na obránce velmi solidní skóre), šestkrát byl nominován do All Star týmu a zasloužil se třeba i o nejdelší ovace, které kdy hráč NHL sklidil. Stalo se tak opět při zápase s největšími rivaly z Flyers, kde si podal Mela Bridgmana, hráče, který ho předchozím zápase vyřadil brutálním faulem. Nejenže ho přechytračil v duelu, ale navíc celou etudu zakončil pukem v síti Philadelphie. „The King“, jak ho fanoušci přezdívali, byl tehdy na vrcholu své vlády.

Börje Salming byl prvním evropským odchovancem, který v zámoří odehrál 1 000 zápasů. Jako poděkování mu tým Maple Leafs připravil překvapení: Automobil, kterým před zápasem přijeli až na ledovou plochu Salmingovi rodiče a jeho nejlepší kamarád a spoluhráč Inge Hammarström.
Börje Salming v roce 2008 při zápasu All Star Legends. Foto: Horge, Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Borje_Salming.jpg

Úspěch na ledě i v byznysu

Salming se stal nejlépe placeným hráčem Toronta, kde hrál od svého nástupu v roce 1973 až do roku 1989. Tehdy ale kariéru neukončil: Jednu sezónu ještě odehrál v Detroitu a v 39 letech se vrátil do Švédska, kde působil v elitní lize za AIK Stockholm ještě další tři roky a podíval se i na olympijské hry do Albertville, kde tým Švédska tehdy skončil pátý. Sportovní kariéru ukončil v sezóně ´92/´93 a v roce 1996 byl uveden jako teprve druhý Evropan do síně slávy. Do zaslouženého důchodu ale neodešel. Vrhnul se na byznys, kterým se jako jeden z mála hokejistů významně zapsal i do světa běhu. V roce 2001 založil značku Salming, která začala sportovním spodním prádlem a postupně si vybudovala dobré jméno jako přední výrobce sportovních, především běžeckých bot a také florbalového vybavení.

Obuv dnes generuje přes 50 % obratu značky a Salmingovy běžecké boty bodují přesně tam, kde by to člověk od seveřana čekal: V terénu, v mrazu a na ledu. Bota Salming iSpike třeba získala pomyslné zlato v kategorii trailových bot v rámci ISPO Awards, značka ale boduje i na poli designu – získala hned dvě nominace na švédskou národní cenu designu (Svenska Designpriset). Odolnost, houževnatost, stabilita – hlavní přednosti bot Salming jakoby kopírovaly hodnoty slavného hráče. Salming dával do byznysu maximum energie, stejně jako do své hry – to ostatně v jednom z rozhovorů potvrdil i Thomas Nord, kreativní ředitel značky.

Značka Salming má zastoupení v Evropě, USA i Kanadě. Mezi nejsilnější trhy patří kromě Švédska, Norska a Švýcarska také Česká republika. Je to ostatně vidět i v „terénu“ – nejčastěji na trailových závodech, ale také na našich florbalových a házenkářských palubovkách.

Pokloňte se, král odchází

V polovině letošního listopadu to bylo naposledy, kdy se Börje Salming objevil na veřejnosti – jako speciální host ceremoniálu uvedení dalších hokejistů Toronto Maple Leafs do síně slávy (mimo jiné i jeho krajanů, Daniela Alfredssona a Henrika a Daniela Sedinových). Do burácející haly ho doprovodila žena Pia a jeho děti, včetně dcery Bianky, švédské sedmibojařky. A Salming sklidil opět neutuchající ovace – tentokrát velmi dojemné. Fanoušci i hráči si v tu chvíli uvědomovali, že vidí „Krále“ naposled. Letos v únoru byla Salmingovi diagnostikována amyotrofická laterální skleróza (ALS). Nemilosrdná nemoc, která ničí tělo a zachovává mysl, tím zákeřnější pro někoho, kdo byl do svých 70 let aktivním sportovcem, plným síly.

Zúčastnit se uvádění do síně slávy dalších svých krajanů, bylo jeho velkým snem. Nemoc postupovala velmi rychle a v den ceremoniálu už slavný Švéd nemohl mluvit ani sám přijímat potravu a zcela přišel o mimiku. Na ledě se ale v doprovodu nejbližších i tak objevila silná osobnost, jíž bylo z očí možné vyčíst pocity hrdosti i dojetí. Před domácím zápasem s Vancouverem se na kostce nad ledem promítl sestřih hvězdných okamžiků Salmingovy kariéry. Trenér Maple Leafs na ten den složil zahajovací sestavu pouze ze švédských hráčů. Úvodního vhazování se ujal sám Salming a o puk se utkali Švédové William Nylander za Toronto a Oliver Ekman-Larsson za hostující Vancouver. Důstojné a zároveň dojemné rozloučení s legendou pohnulo fanoušky i největšími tvrďáky zámořského ledu. Posuďte sami:

„Tohle je naposled, co něco takového děláme. Nyní zavíráme dveře, vše, co bude dál, už je věc pouze naší rodiny. Je opravdu unavený, ale je to pro něj a jeho osobnost velmi důležité,“ řekla po ceremoniálu médiím Pia Salmingová. Její slova se naplnila 24. listopadu 2022. Börje Salming odešel do hokejového nebe v 71 letech.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky