Úvod Nezařazené Jak mít stehna i mysl z ocele? Splňte lednovou výzvu, časově nenáročný sed u zdi

Jak mít stehna i mysl z ocele? Splňte lednovou výzvu, časově nenáročný sed u zdi

od Adéla Ptašková

Vánoční svátky jsou za námi. Pokud se cítíte lehce z formy a tuna snědeného cukroví se na vás nemile projevila, nezoufejte a zapojte se do cviku, který můžete provozovat takřka všude a nezabere žádný čas. Popis najdete v článku včetně rad fyzioterapeutky Kateřiny Honové. 

Předsevzetí jsou jedna věc a jejich dlouhodobé dodržování věc druhá. Je proto fajn si dávat ne až tak ambiciózní jako spíše splnitelné cíle. Přesně taková naše lednová výzva je. K jejímu splnění nepotřebujete vůbec nic, pouze pár minut denně. I taková zanedbatelná časová investice vám může po měsíci přinést výsledky v podobě posílených stehen, výdrže i mysli. 

A co je to za zázračný cvik, ptáte se? Prostý sed! No dobře, nebudu vám nalhávat, že když si každý den pohovíte na gauči, budete najednou v kondici. Sedět sice budeme, ale ne na gauči a dokonce ani na židli. Jako opora nám poslouží obyčejná stěna. Ano, hádáte správně, lednový cvik je sed u stěny, neboli wall sit.

Fyzioterapeutka Kateřina Honová radí:
U tohoto cviku je třeba hlídat pozici kolen, aby nepřesahovala špičky. Nohy jsou v pravém úhlu. Pozornost si také zaslouží fakt, že při statické kontrakci svalů dochází zhruba po půl minutě ke kompenzačnímu zvýšení krevního tlaku. Kdo máte problémy s krevním tlakem, raději tento cvik vynechte.

První sekundy vám cvik přijde jako lážo plážo, postupně se ale začnou ozývat stehna a po půl minutě se začnete zázračně potit. Pak už je to otázka vaší vůle. Na Nový rok si otestujeme své maximum – opřete se o zeď, nohy do pravého úhlu, zapněte stopky a vydržte co nejdéle to půjde. Výsledek si zapište.

Další dny budeme u zdi sedět minutu plus tolik sekund, kolikátého zrovna je (pokud se nepodaří „odsedět“ si cvik v kuse, můžete ho rozdělit). Třicátého ledna si tak odsedíme minutu a půl a posledního znovu otestujeme maximum. Jsem opravdu zvědavá, o kolik se za ten měsíc zlepšíme!

Rungo výzva na leden

Rungo hec

Nesmíme zapomenout ani na Rungo hec. Zkuste v lednu něco nového. Je jedno, jestli půjde o nový sport, novou trasu procházky či nový recept na bábovku. Udělejte zkrátka něco, co normálně neděláte. Je třeba vnést do nového roku trochu osvěžení!

Ještě vám dlužím sumář prosincové výzvy. Šlo o kombinaci tří klasických cviků – dřepu, kliku a planku. Musím říct, že mě výzva bavila. Nešlo o takové počty, že by se to nedalo zvládnout, ale ke konci měsíce už pro mě obzvláště kliky byly výzvou. A to je vždycky fajn! 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky