Úvod VybaveníCyklistika Test: Stačí pár plastů a váš trénink v obýváku je daleko realističtější. Garmin Tacx Neo Motion Plates

Test: Stačí pár plastů a váš trénink v obýváku je daleko realističtější. Garmin Tacx Neo Motion Plates

od Marek Odstrčilík

Pokud máte rádi trénování na kole doma v rozumné míře jako já, tak tahle vychytávka by vás mohla zaujmout. Už cyklistický trenažér Tacx NEO 2T je prostě naprosto skvělý sám o sobě, protože dokáže velmi dobře simulovat jízdu venku. Zrychluje z kopce, dokáže rozeznávat různé povrchy a zadní stavba se pohybuje lehce ze strany na stranu. A když na něj nasadíte Garmin Tacx NEO Motion Plates, tak se začne pohybovat navíc dopředu i dozadu.

Tyhle „lyžiny“ jednoduše nasadíte zespodu na trenažér, potom co vyjmete gumové nožičky a magnet vás navede, a je to. Vypadá to tak, jako by tam jednoduše patřily. Neznalý si toho ani nevšimne. 

Pro přední kolo je připravený delší a hlubší stojan, aby přední kolo mohlo pěkně klouzat dopředu a dozadu. Navíc se do něj vejde i kolo o šířce pláště 28 mm. 

Když jsem na kolo nasedal, tak jsem měl pocit, jako by kolo bylo zabořené v sulcu. Daleko více se vrklalo než oproti tomu, když tam Garmin Tacx Neo Motion Plates nebyly nasazené.

Nejdříve jsem začal s klidnější jízdou v sedle a soustředil se na kadenci nohou kolem 95-100 otáček. Popravdě jsem byl docela dost zklamaný, protože pohyb lyžin byl minimální. Daleko větší vzrůšo nastalo ve chvíli, kdy jsem v kopcích šel ze sedla a pořádně zabral. Náklony do stran jsem už samozřejmě znal, pohyb dopředu a dozadu ne. Jízda byla naprosto přirozená a plynulá a rozhodně daleko více realističtější než bez Plates. Díky kovovým kolečkům s očividně dobře vybranými ložisky v systému funguje vše naprosto hladce, vy necítíte absolutně žádný odpor. Jede to jak po másle, jen stehna a nohy cítím daleko více, stejně tak jako při venkovním ježdění. 

Pokud pojedete virtuální závod a v cílové rovince přejdete do spurtu, tak počítejte s tím, že dojde k nepřirozenému nárazu díky omezenému rozsahu pohybu. S tím musíte počítat. Pokud ovšem šlapete plynule, tak stejně tak je i plynulý pohyb. Ještě zmíním, že za celou dobu měsíčního testování nedošlo k žádnému vrzání nebo skřípání.

Takže pro koho takový doplněk je ideální? Určitě pro vášnivého cyklistu, který si rád dává do těla na Rouvy nebo Zwiftu a má k tomu potřebný trenažér z řady Neo. Cena rozhodně není malá, na druhou stranu díky takovému jednoduchému vylepšení posunete vaše domácí trénování daleko blíže tomu venkovnímu.

Garmin Tacx Neo Motion Plates

  • Cena: 7 490 Kč
  • Rozměry: 582 mm x 122 mm x 102 mm 
  • Přidaná výška k trenažéru: 25 mm
  • Rozsah pohybu: 50 mm 
  • Hmotnost: 1,55 kg 
  • Kompatibilní trenažéry: Tacx Neo 2, Tacx Neo 2T
  • Kompatibilita s pneumatikami pro podporu předního kola: až 28 mm

Pozitiva

  • Opravdu jednoduchá a rychlá montáž
  • Lehký a plynulý pohyb
  • Mnohem více realističtější pocit z jízdy

Negativa

  • Vyšší cena
Garmin Tacx Neo Motion Plates v akci. Autor: Magdaléna Ondrášová

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky