Úvod Inspirace Hurá na lyže! Mé tři oblíbené areály. A které jsou ty vaše?

Hurá na lyže! Mé tři oblíbené areály. A které jsou ty vaše?

od Marcela Grundzová

Zima přišla, a tak mnozí nadšenci začínají ze sklepa vynášet lyže a přemýšlí, kam je tuhle zimu vyvezou. Takže – pojďme se pohádat o to, které středisko je to nejlepší.

Mám ráda naše hory, ale pokud si chci pořádně zalyžovat, volím už roky Alpy. Z mnoha důvodů. Finančně jde o záležitost plně srovnatelnou, zážitkově nabízí Alpy prostě víc. Víc sjezdovek, víc výhledů, víc sněhu. Jako milovník rychlosti musím dodat, že i víc rychlosti. Co si mohu dovolit v Alpách, nemohu si dovolit na českých sjezdovkách, ale k tomu se ještě dostanu. Nejraději jezdím do rakouských alp, a to z jednoduchého důvodu – jsou nejblíž. Které areály mám nejraději a proč?

Hochfügen/Zillertal

Mám ráda rozlehlé areály, ve kterých mohu lyžovat pokaždé jinde a přejíždět z vrcholu na vrchol vedle. Tou nejoblíbenější sjezdovkou pro mne je (mapa tady) černá sjezdovka označená číslem 12 Topjet. Proč? Protože už z lanovky je na ni krásně vidět. Člověk má přehled, kolik lyžařů se na ní pohybuje a jak jsou zdatní. Podle toho mohu přizpůsobit jízdu. A v době, kdy jsem na místě lyžovala, nebylo výjimkou, že byla úplně prázdná, nebo s jen několika lyžaři. A to je ta chvíle, kdy si můžu dovolit rychlost a luxus toho, že pro případné zastavení potřebuji o zlomek času víc než při rychlosti nižší. Pokud jsem kdy trhala své osobní rychlostní limity, bylo to právě tady.

No a pokud vás zajímají trochu přízemnější starosti – pak doporučuji chatu „u čarodějnice“, jak jsme jí říkali podle dřevěné sochy, kterou u ní najdete. V originálním názvu Aar Wirt Hochfügen.  

Bad Kleinkirchheim

Opět jde o středisko pro lyžaře, kteří milují přejíždění mezi vrcholy a střídání sjezdovek. Nemám zde oblíbenou sjezdovku, dokonce ani oblíbený bar. Ale tohle středisko si mne získalo jako celek, přestože jsme zde chytili počasí, které má do krásného slunečného dne hodně daleko. Atmosférou, i možností výběru. Také toto středisko nabízí velké množství sjezdovek pro všechny (a après ski barů samozřejmě taky). Mapu střediska můžete najít zde.

Bonusem navíc jsou termální lázně. Pokud hledáte, kde strávit třeba půl dne oddychu od lyžování – tohle chcete. Máčet se ve venkovním termálním bazénu s výhledem na sjezdovky je prostě paráda, kterou jen tak něco nepřekoná.

Goldeck

Toto středisko vybočuje z mého oblíbeného konceptu velkých rozlehlých areálů. Naopak jde o poměrně malé středisko (mapa tady). Může vás ale potěšit informace, že tu najdete 8,5 kilometru dlouhou černou sjezdovku, což je nejdelší černá sjezdovka v Rakousku. Nicméně teď naservíruji i tu špatnou část zprávy – jela jsem sem víckrát a nikdy se mi nepovedlo tuhle černou sjet celou. Vždycky jsem měla „štěstí“ a v údolí už nebyl sníh. I tak jde o super středisko, které má domácí atmosféru a relativně málo návštěvníků. Nenabízí velkou variabilitu, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. A pokud tam už budete, doporučuji navštívit městečko Gmünd, které nabízí plno krásných zákoutí a hrad jako bonus.

A teď doufám, že se podělíte o své tipy v Rakouských, nebo i vzdálenějších Alpách vy. Nebo snad raději lyžujete u nás? A kde?

3 komentáře

Jiří MOC 13. 2. 2023 - 16:19

Tak já se také rád podělím,
23let jezdíme s přítelkyní do Francie a zkusili jsme tam všechno nad 150km sjezdovek jen proto, abychom se ujistili že nejlepší je Val Thorens.
POZOR nemluvím o cenách a poměru peněz/muziky a podobně. I když na peníze je těch 14dní asi levnějších než v ČR…
Nechci hodnotit úroveň sjezdovek – každému se líbí něco jiného já na prkně volím jinou trať než žena na Gi9 a něco jiného má v oblibě 9let dítě… ale z těch +600km sjezdovek v 4 údolích si asi nejde nevybrat.
Mluvím o tom kde je v Evropě nejlepší lyžování… a jo byli jsme i v Rakousku a Itálii a jednou i ve Švýcarsku (pomezí CH/F/I)…
Jeden příklad za vše: letos opět VT sjezdovka Moraine cestou na oběd u námořníka jsme tam byli na dohled celkem 3 (slovy TŘI) lidi = já žena dcera… něco jako kdybychom měli VLASTNÍ sjezdovku…
nechci se hádat – v klidu diskutujme…

Odpověď
Marcela Grundzová 16. 2. 2023 - 11:41

Mapa vypadá naprosto luxusně, co se možností kombinací tratí týká. Pokud jezdíte na 14 dní, pak asi ano. Ale jinak (obvykle jezdím na pár dní) mi to osobně připadá nevkusně daleko. Z téhož důvodu upřednostňuji i Rakousko před Itálií, ač za mne má Itálie výhodu více slunečných dní. Nicméně jsem koukala na mapu, a nabízí se teoretická možnost (pokud by se povedly vychytat letenky) vzít to letecky do Lyonu nebo Grenoblu a pak půjčit auto.

Odpověď
Josef 10. 2. 2023 - 18:12

Jednoznačně Sela Ronda Dolomity. Každý rok nové vyhřívané sedačky, dokonale upravené a vysněžené stovky km sjezdovek. A k tomu vynikající kuchyně. Těžko pohledat lepší oblast, a to jsem projel snad všechno po Evropě.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky