Úvod VybaveníBěhání Paříž žila maratonem a Kiprun představil novinky pro rok 2023

Paříž žila maratonem a Kiprun představil novinky pro rok 2023

od Marcela Grundzová

Pravidelně s hlásíme s novinkami ze světa běžeckého sportu. Nedávno jsme vám na sociálních sítích letmo ukázali novinky, které Kiprun představil den před startem Schneider Electric Marathon De Paris, tedy 31. března. Teď je čas si o nich říct trochu víc.

Zeptám se vás: když přemýšlíte, že si koupíte nové boty na běh, máte ve svém užším výběru někdy Kiprun? Tipuji, že ne. Po přečtení tohoto článku možná své vzorce výběru přehodnotíte.

Protože co si budeme nalhávat. Do Decathlonu hodně lidí zavítá především ze dvou důvodů. Buď potřebuje nějaké vybavení, do kterého nechce příliš investovat, nebo jde pro něco, co již zná a má vyzkoušené. Takového zboží je hodně. Stačí se třeba rozhlédnout v plavecké hale. Každý druhý má z Decathlonu ručník. Nebo se podobně rozhlédnout u moře – tam obvykle děti i dospělí chodí šnorchlovat s nezaměnitelnou maskou opět z Decathlonu. A víte, že třeba na tuhle konkrétní masku vlastní Decathlon patent? A víte, že ten patent není zdaleka jediný?

Filozofie Decathlonu je totiž odlišná od filozofie dalších velkých prodejen sportovního vybavení. Decathlon se rozhodl nejen prodávat sportovní vybavení, ale dokonce toto sportovní vybavení z velké části vyrábět – a to v celém rozsahu procesu výroby, tedy od prvního návrhu, přes výrobu, až po důkladné testování. Zajímavé? Rozhodně. Náročné? Bez debaty.

Dobré zboží se chválí samo, říká se. A nemyslím, že to tak platí vždycky. Když jsem dostala nabídku jet do Paříže, Kiprun jsem ani neznala. Moje skříň obsahovala pár kousků z nižší běžecké řady Decathlonu, řady Kalenji. A byla jsem trochu skeptik. Nedůvěřovala jsem moc značce, kterou neznám, a kterou navíc prodává pod svým brandem velký řetězec.

Začnu od samotné expozice. Na pařížském Expu bylo samozřejmě stánků mnoho a značek, které jednotlivé stánky propagovaly, snad ještě víc. Stánek Kiprunu nebyl ani největší, ani hned první, na který návštěvníík narazil po příchodu. Ale byl zábavný. Kromě všech novinek, které chtěl Kiprun představit, mu dominoval hrací automat. Obvykle se z něj na dovolené snažíte pomocí joystickem ovládaného ramene vytáhnout plyšáka. Tady bylo možné si vytáhnout boty nebo hodinky. A tak byl stánek stále v obležení. A pokud si chtěl člověk hrát dál, bylo možné všechny novinky i osobně vyzkoušet na běžecké dráze. Ta vedla kolem stánků a obsahovala i můstek, tedy možnost běžet i do kopce a z kopce. Za tuto hravost v expozici dostal Kiprun také cenu – za nejhezčí stánek expozice.

A v čem jste se tedy mohli na Expu u Kiprunu vyblbnout?

Běžecké boty s karbonovým plátem KD 900X

Ano, v tomto případě nejde o nejčerstvější novinku, prodává se od srpna loňského roku. Ale pro Kiprun jde stále o první botu s karbonovým plátem. Navíc je velmi snadné říct „vždyť ta bota není novinka, bylo možné si ji koupit už skoro před rokem“. Zní to trochu přezíravě, i když je to fakticky pravda. Pravdou ale také je, že vývoj takové boty je dlouhodobou záležitostí. Mluvili jsme s mnoha lidmi, kteří se kolem vývoje bot pohybují. Překvapí vás, že taková bota má dokonce několik konstruktérů? Jeden pracuje na podrážce, jeden na svršku atd. a vše musí ještě fungovat jako celek. Nakonec vývoj takové boty trvá mnoho měsíců. Záleží na situaci, ale může jít i o roky. S takovou informací se pak na „novinku“ na trhu můžeme koukat trochu jinak. V každém případě je tato bota nejrychlejší model Kiprunu, přitom jeho výdrž Kiprun udává 1000 km a dodává, že někteří běžci, kteří boty testovali, v nich naběhali až 1500 km.

Tahle bota vzbudila na našem Facebooku trochu emocí. Někdo by jí dal i šanci, jiný ani omylem. Kiprun říká, že podle studií má bota s karbonovým plátem větší přínos pro ekonomiku běhu rychlých běžců a to 3 až 4 % v rychlosti 13  až 18 km/h. Pro pomalejší běžce je přínos nižší – konkrétně 1 až 1,5 % při rychlosti 10 až 12 km/h. Takže lze čekat rozdílné náhledy na botu i od reálných uživatelů.  Pokud chcete další důkaz toho, že to funguje – ambasador Kiprunu, Yoann Kowal, v těchto botách zaběhl svůj osobní rekord na půlmaratonu v Lille v březnu 2022 (1:02:17). Matěj Zima, ambasador Kiprunu u nás dodává, že se na první pocit může zdát, že je bota poměrně tvrdá, postupně se ale pěna zapracuje a změkně. Zhruba po 150 km bota dosáhne nejlepších závodních vlastností. Sám běžel v těchto botách 10km závod v Lille za 31:26 a půlmaraton v Praze za 01:08:04.

Běžecké boty KD 900

Tady už jsme u představované letošní novinky. Lehká bota (ve velikosti 42 váží jen 203 g, drop 8 mm), svižná a vhodná pro delší vzdálenosti, ale i intervaly. Na botě na první pohled zaujme pata, která je designovaná ve tvaru „donutu“. Nejde jen o estetickou záležitost, ale spíše o ryze funkční design. Tvar paty umožňuje rozptýlení rázové vlny. Jinak řečeno, tento nezvyklý tvar optimalizuje deformaci materiálu pro maximální návratnost energie. Úplně laicky – toto odpružení paty může mít podobný efekt, jako skok na trampolíně. Opět Kiprun garantuje tlumení došlapu do 1000 km. Nemáme důvod Kiprunu nevěřit, tuto výdrž testuje nejen strojově, kdy simuluje ohýbání a došlap tak dlouho, dokud bota „neuběhne“ tuto vzdálenost (respektive ji „přeběhne“), ale boty také testují reální běžci (externí, kteří nejsou závislí na Kiprunu ani Decathlonu), včetně ambasadorů značky. Je úžasné nejen to, že tito testeři mohou mít k vývoji boty připomínky – ale že můžete mít připomínky i vy. Decathlon má na svém webu možnost hodnotit své výrobky a tato hodnocení bere velmi vážně. Pokud se zahloubáte do referencí zákazníků na dané modely, často v nich najdete diskuzi se zákazníkem, upozornění na správné používání výrobku nebo jinou reakci ze strany obchodu. Pokud se takto objeví nějaká chyba, výrobek se opravuje. A pokud výrobek získá nízké skóre hodnocení, stahuje se výrobek z prodeje.

Běžecké boty KS 900 LIGHT

bota, která vyplňuje mezeru mezi modely řady KD a modelem KS900. Za mne osobně je to nejhezčí představená bota. Design se opravdu povedl. Já vím, že jen o kráse to není, ale volba boty je často i záležitostí částečně iracionální volby. Zatímco v řadě KD znamená písmeno D dynamiku, řada KS vyjadřuje stabilitu, která se zde projevuje širší podrážkou. Váha boty je 252 g (velikost 42), drop je 8 mm.

Není už překvapením, že i tato bota slibuje výdrž 1000 uběhnutých kilometrů s měkkým a reaktivním tlumením. Za mne je tato bota i důkazem toho, že zkušební okruh na Expu je spíš na hraní, než na reálné poznání boty. První použití pro mne totiž nebylo moc příjemné. A to ani při chůzi. Ano samozřejmě – pokud měním staré prošláplé boty za nové, rozdíly musím čekat. Dát ale na první dojem, asi si je nevyberu. Od druhého nazutí je ovšem všechno jinak a cítím se v botách hodně pohodlně. Co víc. Můj pocit je, že větší komfort přináší vyšší rychlost. To je přesně ten zlom, který mi říká, že Kiprun nabízí víc, než se může zdát. A že pokud zvažujete nákup nových bot, stojí za to zahrnout Kiprun do svých úvah.

Trailové boty MT cushion 2

Nový trailový model. Název modelu odkazuje na hory (dvě písmena  MT nezkracují anglické sovo mountaine, ale francouzské montagne). Tyto boty představila v Paříži Blandine L’hirondel se svým týmem. Všechny závodnice oceňovaly především naprosté pohodlí boty a skvělou přilnavost.  Boty mají 4mm drop a vzorek po celé podrážce 5 mm. Testující naběhali v botách více než 1000 kilometrů. Nejenže to podrážka vydržela, ale dokonce vydržel i svršek boty, což jsme měli možnost vidět na hromadě testovaných bot, které byly v rámci prezentace připravené také. Komu se kdy klubal palec z boty, musí nyní obdivně zamručet. Blandine v tomto modelu běžela prvních 50 km mistrovství světa v Thajsku v říjnu 2022, které vyhrála (80 km za 08:22:14). O modelu říká, že je nejen velmi pohodlný, ale také lehký, dobře tlumí a poskytuje dobrou oporu chodidla. Osobně za třešničku na dortu považuji malou kapsičku na tkaničky, která je v botě ukrytá. Jak říkám. Kiprun je hravý a vynalézavý, co se týká drobností, které mohou usnadnit život.

Hodinky GPS 900 by Coros

Poslední představená novinka. Sportovní hodinky vytvořené ve spolupráci s americkou firmou Coros, jejíž aplikaci také využívají. Já vím. Každý má ten svůj oblíbený model. A o funkce potřebné a nepotřebné je možné se dlouze pohádat. Tyhle hodinky navíc jsou nabízeny jen s angličtinou, což může hodně lidí odradit od nákupu. Je to docela významná vada na kráse. Pokud to pro vás není překážkou, jsou zde klady, které mají potenciál zmíněné nevýhody přebít s plnou parádou. Jedním z nich je skutečnost, že baterie vydrží asi 35 hodin v GPS módu, 80 hodin v módu Ultramax (to je 30 sekund záznamu každých 120 sekund), a dokonce více než 30 dní v módu hodinek.

V každém případě se těšte na test. Tyhle hodinky si ho zaslouží, protože překvapení mají mnohem víc než je jen výdrž. Pokud vás zajímá, co konkrétně dalšího hodinky například nabízí, pak je to teplota, měření výšky a výškového rozdílu, kompas, výstrahu před bouřkou, zanesení tréninků a tréninkových plánů, prediktor závodu, možnost připojit kardio pás atd. atd. Vypadá to, že Coros je konkurenceschopný.

Závěr? Za mne nejde jen o představení novinek. Mnohem víc mne zaujalo pozadí, které Kiprun provází. Nadšení každého jednotlivce, který se podílí nejen na výrobě, ale snad na všech procesech, které jsou s výrobou, vývojem a prodejem spojené. Snaha brát v úvahu relevantní názory na vylepšení výrobku, a to nejen od testujících, ale i z běžného života. Hravost značky a v neposlední řadě i snaha značky působit prostřednictvím svých ambasadorů, kterým nejsou jen známé tváře jako je například Yoann Kowal nebo nyní nově i Paul Chelimo (dvojnásobný olympijský medailista, stříbrný v Riu v roce 2016 a bronz v Tokiu v roce 2021), který za Kiprun běžel letos prvně půlmaraton v Berlíně a skončil na 14. místě s časem 1:02:22. Decathlon má ambasadory i mezi svými zaměstnanci, kteří jsou sami nadšení sportovci, což dokládá i fakt, že v České Republice je jedním z ambasadorů značky Kiprun i zmíněný Matěj Zima.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky