Úvod Nezařazené Recenze: Spousta kladů a dva zápory. Puma ForeverRun NITRO prověřil na 150 kilometrech Dan Orálek

Recenze: Spousta kladů a dva zápory. Puma ForeverRun NITRO prověřil na 150 kilometrech Dan Orálek

od Dan Orálek

Rychlý odraz a přilnavost. To jsou jen některé benefity, které si při testování ultramaratonec Dan Orálek pochvaloval. Zatímco klady nešetřil, zápory našel pouze dva. Přečtěte si test běžeckých tréninkových boty na silnici.

Jako všechny dnešní moderní boty i ForeverRun NITRO pochopitelně obsahuje ty nejmodernější technologie a mezi ně patří například pěna NITRO Foam, která je dle popisu výrobce nejlehčí a nejvíce pružná.  Další je na podrážce PumaGrip, která samozřejmě drží jak pravá víra a RunGuide, což je rám, který zlepšuje stabilitu a dělá pronační podporu. Z dalších parametrů je nutné zmínit drop 10 mm a svršek je z prodyšné, velmi odolné síťoviny vylepšené technologií PWRTape.

A teď jak je to doopravdy. Už na první pohled je jasné, že množství gumy v podrážce zajišťuje pohodlí a překvapivě i velmi svižný odraz. Navíc reklama „nekecá“ a kombinace lehké pěny dává relativně nízkou váhu 320 g při velikosti 46, což není špatné. Navíc, na tréninkovou botu je to až překvapivě rychlý model.

Deklarovaná podpora pronace mi nijak nevadí ani mě neomezuje. Podrážka má skvělou přilnavost a drží fakt dobře i na mokrém povrchu, ať už je to asfalt, dlažba nebo kostky. Do mokrého terénu je neberte, protože vzorek tam sice je, ale určitě na bahno nestačí. Ovšem do lehkého terénu v létě je klidně vezmu proběhnout.

Svršek je pohodlný a zdá se, že i odolný, protože po 150 kilometrech není žádné opotřebení vidět. Špička by mohla být o trochu širší, ale většině běžců se pohodlně vejde. Jazyk není všitý, ale pouze uchycený úzkým pruhem, který by šlo snadno odstřihnout, pokud byste se nevešli, ale i já s vysokým nártem jsem se dobře do boty vešel. Stélka má v přední části zvýšení, které asi simuluje podporu příčné klenby, tzv. srdíčko. Pokud by to náhodou někomu vadilo, tak lze použít libovolné jiné vyhovující vložky. Pata dobře sedí a je na ní poutko, které usnadňuje nazouvání boty. Tkaničky drží i bez dvojitého uzlu. 

V botách ForeverRun NITRO jsem naběhal přes 150 km v tréninku obecné vytrvalosti, ale také v tempových úsecích, kdy mi rozhodně nepřišlo, že běžím v nějakých papučích. Z hlediska povrchu jsem zkusil odraz na všech možných pevných podkladech v okolí, a to i v dešti, což v letošním deštivém jaru nebylo nic těžkého. Přilnavost i odraz byly skvělé. Pohodlí více než dostatečné. Jedinou drobnou výtkou byla poněkud vyšší hlučnost při dopadu, což se ale vůbec nedá srovnat s některými karbonovými modely.

Hodnocení

Moje hodnocení je, že jde o skvělou tréninkovou botu, která vám bude vyhovovat na většinu tréninků. Díky rychlému odrazu a přilnavosti se nemusíte bát i rychlejších tréninků. Přestože má větší podporu stability, tak v ní mohou běhat i běžci s neutrálním došlapem. Jediná negativa, které jsem našel, jsou trochu vyšší hlučnost a cena, která je 4599 Kč. Tady ovšem platí standardně dvě věci: za kvalitu se platí a cena bot půjde časem dolů.

Základní parametry

  • Určení: Tréninková bota, silnice
  • Klíčové technologie: NITRO Elite Foam, PumaGrip, RunGuide, PwrTape
  • Drop: 10 mm
  • Váha: 320 g (velikost 46), 
  • Došlap: podpora stability (pronace)

Pozitiva

  • Pohodlná bota
  • Široké využití v tréninku
  • Skvělá přilnavost

Negativa

  • Hlučné při dopadu
  • Vyšší cena

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky