Úvod Nezařazené Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách

Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách

od Rungo

Advertorial: Vhodná výživa pro vytrvalostní závody usiluje o co nejlepší zachování energie a minimalizaci únavy. Proto potřebuje tělu dodat co nejkvalitnější složky – sacharidy, elektrolyty a samozřejmě tekutiny. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat ty co možná nejkvalitnější.

Proč potřebujeme sacharidy?

Spolu s tuky jsou sacharidy palivem a energií pro aerobní výkon. K vyčerpání jejich zásob, resp. zásob glykogenu uloženého ve svalech, může dojít po dlouhém běhu, ale i po krátkých bězích opakovaných několik dnů po sobě. S vyčerpaným glykogenem (forma glukózy, zdroj energie uložený v těle) se pak může stát, že nemáte žádnou energii a máte tzv. olověné nohy. Lehce pak přijde přetrénování, ztráta soustředění, nemoc, zhorší se spánek a bude se snižovat výkonnost.

Proč potřebujeme elektrolyty?

Ke kvalitní hydrataci patří vedle tekutin i elektrolyty – minerály nesoucí elektrický náboj. Bez nich by v těle nemohlo fungovat prakticky vůbec nic. Svaly se díky elektrolytům můžou roztahovat a stahovat a funguje díky nim například citrátový cyklus, ve kterém vzniká ATP – zdroj energie pro buňky. Při nedostatku kvalitních elektrolytů přichází křeče a dochází ke zhoršení výkonu. Obzvláště při běhu v teplém počasí, kdy se elektrolyty jako sodík, draslík a hořčík ztrácí z těla rychle prostřednictvím potu, je třeba je dostatečně doplňovat. 

Jaké sacharidy a elektrolyty vybrat?

Ideálně takové sacharidy, které umožní tělu vstřebat co nejvíce energie. Energy drinky anglické značky High5 obsahují tzv. fruktózu 2:1. Ta umožňuje zvýšit příjem sacharidů za hodinu. Ten u běžných sportovních nápojů tvoří maximálně 60 g sacharidů, Energy drinky s fruktózou 2:1 ale umožňují dodat tělu až 90 g sacharidů za hodinu. 

Jak funguje fruktóza 2:1?

Běžné sportovní nápoje obsahují sacharidy, které se v těle rozkládají na glukózu, obsahují ale jen minimální nebo nulové množství fruktózy. V zažívacím traktu se přijaté sacharidy mění na glukózu, která, aby se dostala do krevního oběhu a do svalů, musí projít střevní stěnou. A to se děje pomocí přenašečů, které si můžeme představit jako otočné dveře. A tady nastává problém – tyto dveře umožnují jen pomalé vstřebání glukózy do krve. Proto přijmeme z běžného sacharidového drinku jen cca 60 g sacharidů za hodinu. 

High5 Energy Drink obsahuje novou formuli, která toto omezení překonává díky využití dalšího typu dveří. Obsahuje totiž 2 díly maltodextrinu a jeden díly fruktózy – odtud název fruktóza 2:1. Maltodextrin je běžný sacharid používaný ve sportovních nápojích, který umožňuje tělu vstřebat 60 g glukózy za hodinu. Fruktóza (ovocný cukr) je unikátní sacharid, který se trávením na glukózu nerozkládá a pomocí jiného typu přenašeče prochází stěnou střeva do těla. Může tak namáhaným svalům dodat dalších 30 g sacharidů za hodinu.

Na obrázku je znázorněné, jakým způsobem se do těla absorbuje 90 g sacharidů formule fruktóza 2:1. Glukóza se vstřebává skrze přenašeč GLUT2, fruktóza skrz přenašeč GLUT5. Účinek této formule obsažené ve sportovních drincích High5 je potvrzený nezávislými studiemi.

Foto: High5

Efektivní formy minerálů?

Ony mají minerály nějaké formy? Ano. Liší se od sebe především vstřebatelností pro tělo. Zatímco třeba takové oxidy (anorganické formy minerálů) se do těla vstřebají jen ve velmi malém množství, organické formy minerálů, mají mezi molekulami vazby, které jsou pro tělo přirozené, a proto se vstřebávají mnohem efektivněji. Sem patří například citráty – citronan (citrát) sodný, citronan (citrát) draselný nebo citronan hořečnatý. Pro efektivní hydrataci, která je ve vytrvalostních sportech nezbytná, je nutné doplňovat jak tekutiny, tak kvalitní elektrolyty. Energy Drink High5 a High5 Isotonic Hydration obsahují minerály v citrátových formách.

Ionizované minerály

Pokud bychom chtěli posunout hydrataci na ještě vyšší úroveň, můžeme zařadit ionizované minerály eleteTM. Ty jsou získané z Velkého solného jezera a jejich přirozenou vlastností je ionizace. Vedou elektrický náboj řádově efektivněji a rychleji než jiné minerály. Díky tomu se extrémně rychle vstřebávají – do těla se začínají dostávat už v ústní dutině. Jednoduchým způsobem tak vytvoříme super efektivní iontový nápoj – stačí pár kapek eleteTM do vody nebo energy drinku.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky