Úvod VybaveníBěhání Běžecké oblečení do sychravého počasí

Běžecké oblečení do sychravého počasí

Advertorial. Teplé počasí je dávno minulostí, to ale neznamená, že si máme sednout doma do tepla a nikam nevycházet. Každý, kdo s nadšením několikrát za týden vybíhal do přírody, to jistě potvrdí, běžce ani sychravé počasí nezaskočí. Jen je zapotřebí se dobře obléknout.

Proč běhat v každém ročním období?

Běh je oblíbená sportovní aktivita, na kterou mnozí nedají dopustit. Vyčistí si při ní hlavu, nadýchají se čerstvého vzduchu, navíc nejde o nijak nákladný sport. Postačí vám pořídit si běžecké boty a nějaké to kvalitní sportovní oblečení, nic víc není třeba. Na jaře a na podzim se navíc běhá snad nejlépe, venku nejsou tak vysoké teploty, navíc uděláte velkou službu i svojí imunitě. 

Vzhledem k tomu, že se ale venku neustále střídají teploty i počasí, je důležité se správně obléknout, abyste poté, co se zpotíte a dáte si pauzu, neprostydli a nenachladili se. To už snad každý z nás alespoň jednou zažil, někdo možná i vícekrát. 

Kdo běhá, musí se správně obléknout

létě si stačí vzít šortky a tílko nebo tričko, na podzim a v zimě to tak snadné není. Čím intenzivnější aktivitě se hodláte věnovat, tím víc energie vaše tělo vytvoří, s tím je spojená také vyšší produkce potu, abyste tělo ochladili. Zároveň ale nikdo z nás nechce zažívat okamžiky, kdy se při běhu na chvíli zastaví, potřebuje se vydýchat, a během toho ho pot začne studit na zádech. 

Naučte se cibulovou metodu

Ne, do cibule se balit opravdu nemusíte, jen se inspirujte jejími košilkami. Má jich několik tenkých vrstev, a to je přesně to, co potřebujete na sportování i vy. Vezměte si na sebe pár lehčích vrstev, které můžete snadno ubírat a přidávat dle aktuální potřeby.

  • První vrstvou je spodní prádlo, které je v těsném kontaktu s pokožkou, musí být prodyšné a schopné tělesnou vlhkost odvést do další vrstvy.
  • Úkolem druhé vrstvy je udržet vás v teple i přesto, že do ní první vrstva odvede pot. Ten se odtud dostane buď do další vrstvy, nebo se odpaří do okolního prostředí. Typickým příkladem druhé vrstvy je lehčí fleecová mikina.
  • Třetí vrstva chrání před větrem, deštěm a dalšími rozmary počasí. Měla by být nepromokavá, neprofouknutelná a tvořit jakousi bariéru mezi vámi a prostředím kolem. Většinou se jako tahle ochranná vrstva používá softshellová bunda a kalhoty.
  • Další vrstvy přidávejte dle potřeby a s ohledem na počasí.
  • Hlavu chraňte čepicí nebo čelenkou, na nohy si navlékněte nejen běžecké boty, ale i ponožky. Na ruce patří rukavice, krk chraňte sportovním tunelem.

Dobře si vyberte materiál

Ano, na něm záleží snad ze všeho nejvíc. Obchody jsou plné oblečení, které se označuje jako funkční, o jeho kvalitě bychom ale mnohdy mohli pochybovat. Řídit se cenou je nemožné, o kvalitě nám toho moc nevypoví. Místo toho prostudujte štítek a zajímejte se o použitý materiál.

Víte, že mezi jeden z nejlepších materiálů pro výrobu funkčního prádla patří polypropylen Moira, který vyvinul přední český výrobce funkčního prádla MOIRA? Jeho unikátnost spočívá v patentovaném profilu, díky kterému se zdvojnásobuje odvod do vlákna a vytváří se úžlab, kterým se může rozptýlit kapilární vlhkost. Průřez vláknem se podobá pětilaločné hvězdě, díky této promyšlené konstrukci je vlákno schopno pojmout velké množství vzduchu, které působí jako izolační vrstva.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.