Úvod TréninkBěžecký trénink Jak běhat s rýmou a nezhoršit si zdravotní stav

Jak běhat s rýmou a nezhoršit si zdravotní stav

od Rungo

Jde to vůbec dohromady? Během studeného období roku časté dilema běžců. Otázka totiž není, jestli vůbec tato situace nastane, ale kdy a v jaké míře. Nudle u nosu, plné dutiny, kapesník po ruce. Tréninkový plán říká, že není čas ztrácet čas, tělo volá po odpočinku a hlava panikaří. SOS! Jak poznat, kdy to přeběhat, a kdy si raději dát pauzu?

Existuje několik pouček. První říká, že běháním si tělo samo vyselektuje, s jakou rýmičkou má tu čest. Pokud je to opravdu “jen” rýmička, dá se rozběhat. Což se o nachlazení už říci nedá, protože to člověk lehne. Druhá, o něco odbornější, tvrdí, že demarkační linií je krk. Při nachlazení od krku nahoru tedy není běhání problém. Tím se stane teprve při nachlazení od krku dolů. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jde o poučku velmi pravdivou, která má své ALE. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Je to “jen” rýma

Jakmile jde jen o lehčí rýmu a cítíte se relativně dobře, zkuste nejprve nenáročný běh. Začněte v pomalejším tempu na kratší vzdálenost. Sliznice se prokrví, dutiny se lépe uvolňují, teplota těla nepatrně stoupá. Tím se vytváří prostředí, ve kterém viry budou snáze umírat. Přesně po takovém tréninku byste se měli cítit lépe, tudíž by se neměla dostavit horečka, extrémní únava, ani pocit pálení plic. I přesto, že vám půjde trénink s rýmou dobře, vynechte na chvíli intenzitu, tedy intervalové a tempové tréninky, prostě ty s vysokou tepovou frekvencí. K pomalému klusání lze přidat lehká běžecká cvičení, osobně doporučuji například běžeckou abecedu, na kterou jindy není tolik času a chuti. Na co je opravdu důležité pamatovat? Při rýmě tělo  ztrácí tekutiny velmi rychle, proto je nutné doplňovat tekutiny nejen během samotného běhu, ale i před a po.

Nezapomeňte přizpůsobit i běžecký outfit a chránit hlavně krk a hlavu (čelenkou nebo čepicí). Po doběhu nezůstávejte v propoceném oblečení dlouho, ale raději skočte rovnou šipku do sprchy. 

Pozor: I obyčejná rýma může přinést komplikace! Proto je tak důležité pozorovat své tělo a jeho reakce. Silná rýma může přejít nejen v zánět dutin nebo středního ucha, ale i do očí.

Když se k rýmě přidá nachlazení a únava

V případě, kdy se k rýmě připojí další symptomy, jako je pálení na plicích, kašel, bolest v krku, svalů nebo dokonce extrémní únava, zpozorněte! Něco mi říká, že právě tehdy není ideální konstelace hvězd pro běhání. V lepším případě po běhu doma padnete únavou. V tom horším se nemoc teprve pořádně rozjede nebo brutálně zhorší. Tak či onak, samotný běh nebude ani kvalitní, ale ani ničím přínosný. Lehčí forma tréninku vám může sice pomoci nemoc přechodit, což ale za zánět srdečního svalu nebo zápal plic opravdu nestojí, no ne?

Bohužel, s tímto je spjatý velmi častý mýtus, který koluje o vypocení bacilů sportem. Profesor David Nieman z laboratoře zabývající se lidskou výkonností ve výzkumném kampusu v Severní Karolíně na to říká, že “vypocení virusu” je to nejhorší, co můžeme udělat. Náročné cvičení může příznaky nejen zhoršit, ale zároveň i zvýšit riziko komplikací a opravdu vás i dlouhodobě vyřadit z běžného života. Zároveň doporučuje, aby byl návrat ke sportu velmi pozvolný a jemný, protože je to jeden ze způsobů, jak se dá znovu onemocnění vyhnout.

Alergická rýma

Počínající jaro a pro zbytek lidstva krásně kvetoucí rostlinky jsou pohromou pro alergiky. Alespoň malým pozitivem je, že víte s jistotou, že jde o alergii a nikoliv o nachlazení. Tím ale veškeré plusy končí. Lehčí alergie běhu nevadí, je třeba si dávat pozor na prostředí, do kterého se chystáte vyběhnout, ať se netrefíte mezi spouštěče alergie. Vhodnou variantou sportovní aktivity může být dočasné využití běžeckého pásu uvnitř. Při silnějších reakcích se raději vyhněte intenzivním (nejlépe i venkovním) aktivitám úplně. Vždy se ale řiďte radami svého lékaře a dle předepsané medikace. 

Čím nahradit běhání? 

Běhání nevypadá jako nejlepší nápad, ale stále vás nemoc úplně nepoložila? Zkuste alternativy. Místo běhu procházka nebo lehčí trénink na rotopedu. 

Při mírnějších příznacích zvládnete i lehčí (s důrazem na slovo lehký) silový nebo kompenzační trénink. A nejlepší investice volného času navíc je do protahování a regenerace. Na ty je totiž čas málokdy, že?

V případě, že jste se cítili relativně dobře a vyběhli s rýmou, ale váš stav se po prvních kilometrech nebo po doběhu zhoršil. Jakmile máte teplotu nebo výše zmíněné symptomy nachlazení. A hlavně – když vám to nedoporučil lékař.

A jaká má být prevence?

Nejlepší prevencí všech neduhů je zdravý životní styl, to netřeba příliš zdůrazňovat. Samotný běh a cvičení jsou skvělým způsobem utužování zdraví. Vedle toho je důležitý dostatečný příjem vitamínů (hlavně zinek a vitamin C + echinacea), časté větrání a pobyt na čerstvém vzduchu.

V době velmi chladného počasí a v chřipkové sezoně se vyhněte intenzivním tréninkům, které tělo oslabí. Americká studie z roku 2007 uvádí, že respirační onemocnění jsou častější u výkonnostních sportovců a pak u těch, které nesportují vůbec. U druhé skupiny je důvod jasný, u elitních sportovců je na vině vysoká zátěž, která tělo oslabí a následně je náchylnější k nemocem. Co je tedy klíčem k tomu, abychom nemuseli před rýmou utíkat, ale být s “rýmou v běhu”?

Rozumná zátěž v kritickém období, nic víc, přátelé!  

Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17414793
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16558389/
https://www.lung.org/blog/can-you-exercise-with-a-cold
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403
https://www.nytimes.com/2022/11/29/well/move/exercise-sick-cold.html

Autorka: Veronika Dvořáková

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky