Úvod Nezařazené Udržte svou pleť krásnou i při sportu: 5 snadných tipů pro každého. I muže

Udržte svou pleť krásnou i při sportu: 5 snadných tipů pro každého. I muže

Pravidelný pohyb – obzvlášť ten na čerstvém vzduchu – naší pleti jednoznačně prospívá. Jeho blahodárnému působení však někdy nevědomky házíme klacky pod nohy. Přečtěte si, jak sportování v péči o pleť zohlednit a čemu se vyhnout. Základní skincare tipy přitom platí i pro muže.

Cvičení pokožku omlazuje i dráždí

Fyzická aktivita zlepšuje krevní oběh. Potřebný kyslík a živiny se tak snáze dostanou nejen k vnitřním orgánům, ale také k pokožce, která je díky tomu pružnější a zdravější. Omlazující efekt pohybu navíc potvrzují i studie.

Intenzivní sport a pocení však zároveň zvyšuje riziko vzniku akné a může pleť dráždit nebo vysušovat. Naštěstí tomu lze předcházet správnou péčí.

Před tréninkem pleť vyčistěte a nasaďte jí ochranný štít

Před aktivitou zbavte pleť nečistot, potu a případného make-upu, aby mohla volně dýchat. V opačném případě riskujete ucpávání pórů, vznik nevzhledných pupínků a rychlejší nástup projevů stárnutí. 

TIP: Pro důkladné vyčištění použijte přípravek odpovídající typu vaší pleti – šetrné, ale účinné bývají například čisticí pěny, ideálně s přírodním složením.

Na vyčištěnou pokožku následně naneste lehký hydratační krém, který ji ochrání před vnějšími vlivy, jako je chlad nebo vítr, které způsobují pnutí a podráždění. Raději se však vyhněte přípravkům s aktivními látkami, jako je retinol či různé kyseliny, které by mohly v kombinaci s potem pleť zbytečně iritovat.

Nezapomínejte ani na SPF (ochranný faktor proti UV záření), a to i když je venku zataženo. Sluneční paprsky totiž proniknou i přes mraky a podle odborníků se kromě vzniku rakoviny kůže podílí také na jejím stárnutí a nezdravém vzhledu.

TIP pro ženy: Pokud se během tréninku neobejdete bez make-upu, zvolte co nejminimalističtější líčení. Pro sjednocení tónu pleti a její hydrataci použijte lehký BB cream. Na oči pak naneste voděodolnou řasenku a tužku, abyste předešli pandím flekům a stékání líčidel po obličeji. Obočí můžete upravit průhledným fixačním gelem.

Během tréninku se obličeje nedotýkejte

V průběhu samotného cvičení si zkuste na obličej sahat co nejméně – obzvlášť pokud používáte různé pomůcky, jako jsou činky, nebo se dotýkáte displeje telefonu, na kterém to, co se bakterií týče, opravdu žije.

Vyhněte se i utírání potu do trička nebo ručníku, který se předtím válel všude možně. Ideální je mít speciální ručníček, který nebudete používat na nic jiného než právě na obličej.

Vlasy si stáhněte do culíku a zajistěte je sponkami nebo čelenkou, aby se na „rozhicovanou“ pokožku nedostala směs mastnoty a vlasových produktů.

Po cvičení pleti dopřejte vzpruhu

Po aktivitě pleť opět osvoboďte od potu a nečistot šetrným mycím přípravkem. Následně obličej opláchněte studenou vodou, která stáhne póry a zmírní zarudnutí. O něco později (až budete mít jistotu, že se už nepotíte) použijte oblíbený pečující krém. 

Pro extra péči, která pleť nezatíží, se hodí také hydratační gelová séra. Jednou až dvakrát týdně pak můžete použít regenerační pleťovou masku. Když ji nanesete zhruba do hodiny po cvičení, kdy jsou póry stále ještě rozšířené, vtáhnou do sebe maximum obsažených účinných látek. Čisticí a exfoliační masky nechejte ze stejného důvodu raději na jindy.

TIP: Pokud vás čeká dlouhá cesta domů a k potréninkové skincare rutině se jen tak nedostanete, použijte alespoň vlhčené pleťové ubrousky s nedráždivým složením.

Další vychytávky pro krásnou pleť 

• Speciální ručník na obličej mějte i doma v koupelně a častěji měňte povlečení (alespoň polštáře).
• Pravidelně čistěte a perte vše, co během sportu přichází do styku s vaším obličejem (sluchátka, sluneční brýle, čelenky, pokrývky hlavy, nákrčníky a šátky).
• Na stavu pleti se odráží i to, co jíme, a zda pijeme dostatek tekutin. Nepodceňujte ani kvalitní spánek.
• Zařaďte do jídelníčku zinek (najdete ho v dýňových semínkách, luštěninách či krevetách) a selen (sezobněte dva para ořechy denně a máte vystaráno).
• Zacvičte s vráskami pomocí obličejové jógy. Návody pro začátečníky snadno najdete na YouTube i Instagramu.

TIP: Trápí vás akné na zádech a ramenou? Možná jde o tzv. acne mechanica vyvolané teplem a/nebo třením kůže. Řešením může být výměna sportovního oblečení, které by nemělo být příliš těsné ani vyrobené ze syntetických a neprodyšných materiálů.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.