Úvod VybaveníBěhání Test: proč běžci milují Mizuno Wave Daichi 8? Zjistěte, jak tyto boty změní váš běh

Test: proč běžci milují Mizuno Wave Daichi 8? Zjistěte, jak tyto boty změní váš běh

Pokud hledáte univerzální trailové boty, které vám poskytnou vynikající výkon, pohodlí a odolnost, Mizuno Wave Daichi 8 jsou skvělou volbou. S novou podrážkou Vibram Megagrip, která zaručuje skvělou přilnavost v nejrůznějších terénech, a svrškem z 90 % recyklovaných materiálů, tyto boty nejenže podporují vaši vášeň pro běh, ale i pečují o životní prostředí. Ať už jste zkušený trailový běžec nebo začínáte, Mizuno Wave Daichi 8 vás provedou každým terénem s jistotou a stylem.

Japonské Mizuno patří k dobře etablovaným, klasickým značkám, hlavně pro silniční běžce. Neméně kvalitní je také jejich nabídka pro trailový běh, i když s relativně omezeným počtem modelů. Základní nabídka zahrnuje boty pro dlouhé vzdálenosti, model Mujin, boty pro začátečníky a tzv. door-to-trail, model Ibuki, a konečně Wave Daichi, které jsou univerzální volbou pro trailové běžce, kteří hledají kvalitní obutí pro různé podmínky. Aktuálně se jedná již o osmou verzi tohoto modelu, která přináší výraznou změnu – v podobě nového složení podrážky. Původní dodavatel Michelin byl nahrazen značkou Vibram, konkrétně směsí Vibram Megagrip, kterou jsem v testech důkladně prověřil a vyzkoušel na různých vzdálenostech a typech terénu.

Klasická, dobře čitelná konstrukce

Mizuno Wave Daichi 8 jsou koncipované a navržené jako univerzální trailová obuv. Svůj účel plní velmi dobře. Svršek boty je vyroben z jednoho kusu pleteniny a 90 % pochází z recyklovaných materiálů. V přední části je prodyšná zóna a obsázka pro ochranu prstů. Šněrování je možné naladit díky průchodu tkaniček přes tenký pásek, který obepíná nárt a poskytuje extra oporu. Pokud boty zavážete příliš pevně, můžete cítit nepohodlí v boční střední části chodidla. Celkově bota dobře drží nohu, a to i přes univerzální tvar kopyta, který poskytuje dostatek prostoru pro pohodlí prstů.

Co se týče podpory stability, ta není přehnaná, ale rozhodně je znatelná. Výztuž v zadní části boty zajišťuje stabilitu a bezpečnost. Tlumení Mizuno Wave Daichi 8 je relativně tvrdé, což přispívá k dobré stabilitě a pocitu blízkosti k zemi, a to je při dropu 6 mm posouvá spíš do kategorie rychlejších modelů na kratší a střední vzdálenosti. Přestože tlumící vrstva a podrážka nejsou zvlášť nízké, mají výšku 27,5 mm vpředu a 33,5 mm vzadu, zachovávají si Wave Daichi 8 skvělý cit pro terén a zároveň v nich není cítit každý kamínek. Při testech jsem nebál naplno rozbalit seběh po skalnaté stezce s volnými kameny a hodně technickými úseky.

Tvrdší, rychlá, přesto pohodlná

Celkově jsou tyto boty zajímavé pro lehčí nebo středně těžké běžce (pro těžší běžce může být podpora a tlumení nedostatečná), kteří hledají univerzální model. Ať už chtějí mít jen jeden nebo několik málo párů, nebo hledají boty na střední vzdálenosti. S hmotností 300 g nejsou Wave Daichi 8 úplně ideální pro závody na kratší vzdálenosti pro ty, kteří hledají maximální výkon, ale mohou být vhodné pro ty, kteří chtějí více podpory a ochrany.

Ideální vzdálenost pro běhání v Mizuno Wave Daichi 8, záleží na vašem běžeckém profilu a zkušenostech. Pokud jste zkušený a spíše lehčí běžec, budou ideální pro střední vzdálenosti. Na druhou stranu, pokud je používáte jako svůj jediný pár pro všechny běžecké aktivity v terénu, zvládnou jak kratší trasy, tak i střední vzdálenosti. Myslím, že těžší běžci narazí na limity tlumení u běhů nad 30 km. Celkově bych Wave Daichi 8 doporučili pro každodenní trénink nebo pro závody těm, kteří chtějí využívat jeden model na všechno.

V mezipodešvi Mizuno Wave Daichi 8 je použitý materiál Enerzy Foam. Tato technologie je navržena tak, aby zlepšovala návratnost energie a tlumení při zachování dobré odolnosti. Tlumení boty patří spíše mezi tuhé modely. Pocitově jde o tradiční, spolehlivou a dobře čitelnou obuv, která byla běžnější před několika lety a kterou v poslední době vídáme méně často s nástupem “asfaltových směsí” do trailového běhu. Věřím, že zejména zkušenější a technicky dobře vybavení běžci se budou v Wave Daichi 8 cítit jako doma. Tlumení je otázkou osobních preferencí a zkušeností. Každopádně já jsem nadšený z citu pro terén, stabilitu a jistotu odrazu, které mají Mizuno Wave Daichi 8 dokonale vyvážené a dobře se mi v nich běhalo i na trasách kolem 20-25km v poměrně náročném terénu.

Mizuno Wave Daichi 8 nepřekvapuje ani v oblasti polstrování, kde přináší dobře tvarovaný, měkký materiál kolem kotníku a paty a také na jazyku boty. Tvar boty je univerzální, s dostatkem prostoru v oblasti prstů a s lehce užším střihem ve střední části a na patě. Jedinou výhradou k pohodlí jsem měl v oblasti střední části chodidla. Pokud si boty zavážete příliš pevně, mohou výztuže obepínat boky nártu až příliš pevně a může to být při delším běhu nepříjemné. Nicméně, po několika bězích jsem šněrování doladil tak, aby bota pevně držela i v sebězích a zároveň příliš nestahovala nárt.

Vibram podrážka nezklame

Hlavní novinkou Mizuno Wave Daichi 8 oproti předchozím verzím je změna složení podrážky. Nově se Mizuno rozhodlo použít Vibram Megagrip, nejznámější směs ve světě trailového běhu, která si svou reputaci zasloužila díky skvělému výkonu. V tomto případě jsou výstupky na podrážce velké, ale méně výrazné, spíše obdélníkového tvaru a s relativně velkými rozestupy mezi nimi. Cílem je zdůraznit všestrannost tohoto modelu. Kromě toho jsou výstupky obklopeny malými body, tzv. Traction lugs, které mají zajišťovat lepší přilnavost. Při testování se přilnavost Mizuno Wave Daichi 8 ukázala přesně podle očekávání. Podrážka je nastavená jako univerzá

lka a nejlépe se hodí na běžné podmínky bez větších extrémů. Ano, přilnavost je velmi dobrá, ale vzhledem k tomu, že jsou tak univerzální, neexcelují nakonec v žádném konkrétním terénu. Na hladkých, mokrých skalách přilnavost příliš nefunguje a v rozbředlém nebo bahnitém terénu jsou výstupky příliš málo výrazné, aby dobře zajistily spolehlivý odraz. Nakonec tedy nejlépe fungují na pevném terénu lesních cest a horských stezek, ale na ostatních površích patří spíš k průměru. Ostatně to je ale přesně to chování, které se dá od univerzálně zaměřené boty očekávat a Mizuno Wave Daichi 8 si bez problémů poradí s většinou běžných situací.

Podrážka má také plát ochrany proti kamenům, což je velmi užitečné a funguje skvěle. Během běhu jsme necítili žádné ostré kameny, což je rozhodně pozitivní. Na technických úsecích je stabilita boty dobrá, stejně jako opora nohy a Wave Daichi 8 dovoluje běhat v technickém terénu rychle a s jistotou.

Jsou prodyšné a dobře schnou

Pokud jde o prodyšnost, ta je zajištěna díky prodyšné zóně nad prsty. Wave Daichi 8 jsem testoval v horkých letních dnech a neměl jsme žádné problémy s přehříváním chodidel. Svršek není navržený jako vodotěsný, takže je potřeba počítat s tím, že když poběžíte mokrou trávou, nebo proběhnete potok, dostane se voda poměrně snadno dovnitř. Pokud máte dobrou ponožku, není ani běh v mokrých botách problém a Wave Daichi 8 poměrně dobře vysychají.

Odolné a s dobrou životností

Mizuno Wave Daichi 8 jsem testoval na přibližně 250 kilometrech v různorodém terénu, abych zjistil, jaké opotřebení taková zátěž způsobí. Mizuno Wave Daichi 8 jsou boty charakteristické svou univerzálností a je tedy logické, že značka vybrala materiály, které zajistí dobrou odolnost. A moje testování tuto logiku potvrdilo.

Co se týče svršku, ten zůstal neporušený. Nezaznamenal jsme žádné škrábance na materiálu, který se jeví jako velmi odolný a nevykazuje opotřebení ani v místech ohybu, kde obvykle boty trpí prvními problémy s opotřebením. Pozitivně mě překvapila také mezipodešev. Ani tady nevidím žádné výrazné linie ohybu nebo dokonce trhliny, což je pravděpodobně částečně díky tužší tlumící směsi. U podrážky vidím mírné opotřebení výstupků, i když je rovnoměrná a nemá výrazný vliv na výkon boty. Nedošlo ani k žádnému prasknutí nebo drolení výstupků, které jsou díky svému velkému a méně výraznému tvaru velmi robustní, a docela dobře snáší i občasné přeběhy po asfaltu. Celkově bych řekl, že odolnost těchto Mizuno Wave Daichi 8 je na velmi dobré úrovni a bez problémů snese pořádnou porci kilometrů.

Celkové hodnocení

Mizuno Wave Daichi 8 je pro mě velmi spolehlivá, čitelná trailovka klasického typu, která je dostatečně univerzální pro běžné situace, které vás můžou potkat na trailech do středních vzdáleností. Pro běžce s dobrou technikou a nižší hmotností to bude spolehlivý parťák na většinu tréninků i závodů do 3 hodin trvání, pak už se přeci jen projeví tvrdší tlumení. Pro méně pokročilé a těžší běžce může být Mizuno Wave Daichi 8 dobrou volbou na kratší trasy s kombinací více typů povrchů, kde jim dovolí zlepšit cit pro terén, jistotu odrazu a techniku běhu. A zdá se, že i Wave Daichi 8 drží vysokou úroveň odolnosti a kvality, jako ostatně většina modelů Mizuno, a vydrží opravdu pořádnou porci kilometrů, aniž by zásadně ztrácela na svých vlastnostech. Pokud hledáte univerzálku do terénu, nepotřebujete vyloženě botu do těžkého bláta nebo na extrémně skalnaté a kamenité tratily, stojí Mizuno Wave Daichi 8 rozhodně za pozornost a vyzkoušení.

Mizuno Wave Daichi 8

  • Určení: Trailová bota, univerzální pro různorodý terén, střední až delší vzdálenosti
  • Klíčové technologie: Enerzy Foam, Wave Plate, Vibram Megagrip, DynamotionFit, ochrana proti kamenům
  • Drop: 6 mm
  • Váha: 300 g (velikost 9 UK)
  • Došlap: neutrální
  • Cena (doporučená): 3 890,-

Pozitiva:

  • Univerzální trailová bota s výbornou přilnavostí díky Vibram Megagrip
  • Dobrá stabilita i v technickém terénu
  • Vhodná pro různé typy povrchů a podmínek
  • Odolná konstrukce s vysokou životností

Negativa:

  • Méně vhodná pro těžší běžce na delší vzdálenosti
  • Tvrdší tlumení, které nemusí vyhovovat všem běžcům
0 FacebookEmail

2 komentáře

Zap 15. 9. 2024 - 16:53

Zajímalo by mě od kolika kg je běžec těžší, najdu někde nějakou orientační stupnici třeba? Třeba já vážím tak třeba 75kg ale měřím jen 170, takže samozřejmě z hlediska BMI…. nevypadám úplně lehký… Ale zase 75 při třeba dvou metrech to bude vzhledově „lehký“ typ

Odpověď
Karel Holub 16. 9. 2024 - 9:21

Boty jsou navrhované na hmotnost (BMI nehraje zásadní roli) a právě oblast kolem 75kg u pánských modelů je považovaná za standard. U většiny tréninkových, objemových modelů je tlumící vrstva nejvíce efektivní někde mezi 65-85kg. Nad 85kg samozřejmě tlumení stále funguje, ale může se dříve opotřebovat (pěna se vyšlape a méně tlumí / pruží). Wave Daichi 8 je konstrukčně spíš lehká bota a tlumení funguje dobře na kratší a střední běhy. U běhů nad 2-3 hodiny už je docela znát, že bota tolik neodpouští horší techniku běhu a zkrátka unavené nohy nešetří tolik, jako některé tlumenější (ale zase těžší) modely. Já sám mám taky 75kg a Daichi si s oblibou beru na běhy do 2 hodin. Na delší pak spíš lépe tlumené Mizuno Wave Mujin.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.