Úvod Inspirace Vařte sezónně a chytře: 6 kuchařek pro lepší výkon i regeneraci

Vařte sezónně a chytře: 6 kuchařek pro lepší výkon i regeneraci

Sportovní výkon nezačíná na startovní čáře, ale doma v kuchyni. Můžete mít dokonalý tréninkový plán, nejlepší boty nebo nejdražší kolo, ale pokud tělu nedodáte správné palivo, daleko nedoběhnete (nebo nedojedete). Zdravé jídlo přitom nemusí být nuda ani složitá věda – stačí vědět, kde hledat inspiraci. Třeba v kuchařkách nakladatelství Smart Press. Co nabídnou sportovcům a všem, kdo chtějí jíst chytře, sezónně a s chutí?

Knížky. A dokonce o vaření – zdravém a skvělém vaření!“ Zajásala jsem. Tenhle balíček mi fakt vykouzlil úsměv na tváři. Ne že by nové tenisky na běhání nebo cokoliv na sport nepotěšilo. Ale knížky a dobré jídlo, to mě vždy zahřeje u srdíčka. Ostatně to říkám pořád – nikdy nesmím přestat sportovat. Než jsem začala běhat OCR závodně, jedním z mých velkých koníčků bylo vaření. Nepředstavujte si svíčkovou se šesti nebo buchty. I ty jsem si vyzkoušela, ale mnohem víc mě vždy zajímalo, jak zpracovat leccos ze zahrady nebo z lesa, orientální i středomořská kuchyně, propojování chutí, jak tělo správně vyživit a které plodiny zbytečně zanedbáváme.

Baví mě to pořád, jen času už není tolik. A tak hledám inspiraci, jak jednoduše zpracovat sezónní plody z naší chalupy nebo z trhu, dát tělu vše, co potřebuje, a nestrávit v kuchyni hodiny. Možnost recenzovat kuchařky od Smart Pressu mi proto kápla akorát do noty. Na stole mi přistál těžký balík mnoha knížek, které jsem s chutí prošla všechny. A plánovala jsem – ze které co uvařím hned, co si uložím do budoucna a co stojí za důkladnější pročtení.

Smart Press – žádná velkovýroba, ale malé české nakladatelství | Nakladatelství Smart Press založila v roce 2005 Martina Boledovičová – žena, která svůj sen o vlastním vydavatelství proměnila v realitu. Od začátku vsadila na knihy českých autorů a témata, která pomáhají lidem žít radostněji, zdravěji a vědoměji. Smart Press je dnes známý především díky kuchařkám, publikacím o zdravém životním stylu a přírodním zahradničení.

Co jsem vybrala do recenze (a především do kuchyně)?

  • Zeleninová kuchařka, Petr Klíma
  • Outdoorová kuchařka, Petra Pospěchová
  • Rytmus roku s Hankou Zemanovou
  • Vtipné kaše, Věra Strnadová
  • Obilovinová kuchařka, Petr Klíma
  • Luštěninová kuchařka, Petr Klíma

Šest kuchařek, každá trochu jiná, jedinečná, pestrá. Musím říct, že jako první mě zaujaly Vtipné kaše. Pro mě je to jedna z nejoblíbenějších snídaní, hlavně v chladnějším období roku, která mi dá energii na celé dopoledne v práci, dlouhé tréninky nebo závod. Ale nakonec jsem spoustu času strávila i s Rytmem roku – přeci jen oblíbená letní otázka „Nechceš cuketu?“ člověka donutí hledat ještě více inspirace a být kreativnější.

Vtipné kaše – Věra Strnadová

Kaše jsou klasikou každého sportovce – jednoduchý, výživný a skvěle stravitelný pokrm, který vás zasytí a dodá energii. Věra Strnadová přichází s kuchařkou, která ukazuje, že kaše nemusí být v lepším případě jen ovesná s jablkem, nebo v horším případě kupovaná přeslazená z pytlíku. Najdete tu varianty sladké i slané, s obilovinami i luštěninami, recepty na rychlé snídaně před tréninkem i na vydatné jídlo po něm. Kromě bezlepkových nechybí ani méně tradiční suroviny jako jáhly nebo pohanka – ty, na které koukáte v supermarketu do poličky zdravé výživy, a netušíte, co s nimi.

Co mě ale bavilo nejvíc, je fakt, že nejde pouze o sbírku prostých receptů, které musíte následovat do puntíku, maximálně vyměnit hrušku za jablko. Celá kuchařka je koncipovaná tak, aby vás donutila přemýšlet o různých kombinacích, o složení vašeho talíře a výběru surovin.

Co se naučíte?

  • Kterou plodinu vybrat jako základ;
  • že do kaše patří dobrá sladidla i pestré koření, aby nebyla fádní;
  • proč je důležité, aby v kaši byly sacharidy, tuky, bílkoviny a vláknina;
  • jak kaši sbalit na cesty;
  • které kaše jsou lepší na léto a které oceníte v chladu;
  • že kaše není jen sladká snídaně, ale klidně i slaný výživný oběd.

První část knížky vás naučí, proč, jak, co a kdy. Ve druhé pak autorka nabízí konkrétní recepty. Líbilo se mi pojednání o různých druzích oleje, zdravých tucích, semínkách a oříšcích, kořeních i návody na domácí rostlinná mléka nebo rozřazení, kterou plodinu použít jako základ.

Kaše nemusí být nuda. Foto: Veronika Dvořáková/Rungo
Kaše nemusí být nuda. Foto: Veronika Dvořáková/Rungo
Kaše rozhodně nemusí být nuda. Foto: Veronika Dvořáková/Rungo
Kniha vás naučí, jak z kaše udělat plnohodnotné jídlo. Foto: Veronika Dvořáková/Rungo

Na seznam receptů do dalších měsíců se u mě probojovala třeba polenta s rajčaty a tymiánem, ovesná kaše s chřestem a kozím sýrem, tapioka s růžovou vodou nebo jáhlová perníková kaše. Rozhodně to není nuda – na to, že si myslím, že jsem už za svůj život viděla hromadu receptů, jsem tady objevila spoustu nového. A to je co říct! Ale abych jen nepěla ódu – třeba makovou kaši jsem vyškrtla rovnou (z máku mám ráda jen rostlinné mléko) a takové fermentované kaše se v horku stále trochu bojím. Ale jak se říká – tisíc lidí, tisíc chutí.

Rytmus roku – Hanka Zemanová

Tahle knížka je prý ve Smart Pressu bestseller. Nedivím se. Pokud hledáte kuchařku, která vás naučí respektovat sezónu, Rytmus roku vypadá jako velice dobrá volba, která stojí i za svou vyšší cenu (aktuálně okolo devíti set korun). Hanka Zemanová má dar propojit zdravé vaření s přírodními cykly a tradicemi. Pro sportovce je to učebnice sezónní regenerace – na jaře lehká jídla, v létě svěží recepty z čerstvé zeleniny, na podzim zahřívací pokrmy a v zimě hutnější strava pro energii. Ostatně sezónnost by měla fungovat nejen v kuchyni, ale i v regeneraci a složení tréninků – to jen tak na okraj.

Kniha je sice pořádná bichle, ale krásně vizuálně zpracovaná. Ukazuje, že jíst podle ročního období není žádný výstřelek, ale logická cesta, jak tělu dodat přesně to, co v danou chvíli potřebuje. Dělalo to lidstvo po staletí, ono mu také nic jiného nezbývalo. Jen my jsme se naučili jíst rajčata v lednu i červenci. A uprostřed zimy místo odpočinku pumpujeme tréninky i účetní závěrky. Za mě je tahle edice třeba skvělý dárek pro sportovce i maminku s babičkou.

Kniha Rytmus roku patří ve Smart Pressu k nejprodávanějším.
Kniha Rytmus roku patří k nejprodávanějším. Foto: Smart Press

Rytmus roku není jen o jídle

Vzhledem k roční době jsem otevřela knihu v sekci léto, ale zabrousila jsem i do jiných ročních období. A musím říct, že mě překvapilo, jak moc to není jen o jídle – vánoční cukroví, ruční práce jako meditace, masáže teplým olejem v zimě, adventní kalendář, ledvinový čaj i jmelí. Rytmus roku, jak ho už neznáme.

Nadchlo mě, že knížka není prostá kuchařka (stejně jako třeba Vtipné kaše), ale je to příběh. Koloběh života, roku, přírody. Recepty na všechno možné jsou prokládané tipy, co v daném měsíci a období dělat, co sbírat, kde co roste, jak dát tělu to, co zrovna potřebuje. Rozhodně to není něco, co prolistujete a odložíte do knihovny, ale pomocník, který vám bude ležet vedle postele a vrátíte se k němu co chvíli. Alespoň já to tak momentálně mám. Na chalupě se chystám vytěžit nejen okolní lesy pro běh, ale i naši zahradu pro výživu a regeneraci, protože na té potřebuji pracovat ještě více než na svalech.

„Život v rytmu přírody je léčivý. Každý měsíc v roce nám nabízí jiné dary. Říkám jim „pomocná ruka přírody“. Jsou to nejlepší superpotraviny, které máme úplně zadarmo k dispozici. Kopřivy, pampelišky, bršlice, lesní borůvky, šípky, trnky a léčivé byliny, denní světlo a v noci úplná tma, v létě ohňostroj krásy, světla a hojnosti, v zimě ticho, tma a nebarevná krajina. To vše vyživuje a léčí naše tělo i duši. Jsou to ty nejobyčejnější věci, které jsou v ohrožení. Stejně jako živá úrodná půda, čistá voda, brouci a včely. Proto jsem o nich napsala knihu Rytmus roku.“ Hanka Zemanová

Outdoorová kuchařka – Petra Pospěchová

Sportovci tráví spoustu času venku – ať už jde o běhání, cyklistiku, nebo víkendové výlety. Abych pravdu řekla, hotel pod milionem hvězd (tedy ve stanu) je někdy lepší než luxusní apartmá uprostřed města. Ale co jíst? Nebo co jen tak rychle spíchnout na talíř po doběhu z dlouhého běhu či treku?

Outdoorová kuchařka je malý zázrak, protože vám ukáže, jak se dá dobře jíst i mimo komfort domácí kuchyně. Petra Pospěchová přináší recepty, které zvládnete v kempu, na chatě nebo klidně i s vařičem uprostřed hor. Myslí na praktičnost, skladnost surovin i energetickou hodnotu jídel. Běžci tu najdou recepty na kaše nebo polévky, které nezaberou moc času, ale tělo zásobí kvalitní energií. Což je přesně to, co hledám – místo instantních nudlí nebo housky se sýrem chci trochu kreativity, která vydrží, chutná a má všechno.

Outdoorovou kuchařku vyžijete i na chalupě.
Outdoorovou kuchařku využijete i na chalupě. Foto: Smart Press

A opět – nejde jen o kuchařku s pár recepty, ale kompletní a čtivý návod, jak na to. Co nakoupit, na čem vařit, jak to sbalit, proč a jak dlouho sušit různé potraviny a jak je pak oživit. Plus spousta krásných fotek a zážitků z výprav samotné autorky. Navíc to nejsou jen jídla, která můžete vařit v Himalájích nebo v Alpách, ale klidně na chalupě s dětma nebo u stanu. Ve sněhu i horku. Za mě příjemné zpestření na výpravy!

Zeleninová kuchařka – Petr Klíma

Zelenina pro mě není „příloha“, jak jí většina lidí vnímá, ale základní stavební kámen jídelníčku. Petr Klíma ukazuje, jak z ní vytěžit maximum chutí i živin. Recepty nejsou žádné mdlé saláty, ale promyšlená jídla, která se hodí na oběd po tréninku, rychlou svačinu nebo regeneraci po dlouhém běhu. Naučíte se vařit z lokálních plodin a dát do talíře pestrost, která tělu dodá vitaminy, minerály i vlákninu.

Jediné, co bych vytkla (možná ale v oslnění předchozími kuchařkami), je krátký úvod o lokálnosti, nákupech a sezónnosti a následně jen samotné recepty, občas proložené krátkým výkladem a rozdělením do sezón roku.

Na druhou stranu, vybrala jsem si tady spoustu receptů a některé i realizovala! Mrkněte na můj pokus o polentovou pizzu (mimochodem, byla fakt dobrá). Vlastně jsem si z téhle knížky uložila a uvařila zatím nejvíce receptů, protože léto zelenině opravdu přeje.

Polentová pizza ze Zeleninové kuchařky dopadla na výbornou.
Polentová pizza ze Zeleninové kuchařky dopadla na výbornou. Foto: Veronika Dvořáková/Rungo

Obilovinová kuchařka & Luštěninová kuchařka – Petr Klíma

Obiloviny a luštěniny jsou často neprávem zatracované. Přitom, pokud je správně připravíme, jsou nejen pro sportovce výborným zdrojem energie. Dřív jsme jich jedli mnohem více, jen jsme je postupně nějak vytlačili a nahradili.

Petr Klíma se v obou kuchařkách pouští do tradičních i netradičních receptů, které vám ukážou, že třeba ječmen nebo špalda mohou být stejně zajímavé jako moderní quinoa. Kniha vás naučí, jak obiloviny kombinovat s dalšími ingrediencemi, aby bylo výsledkem plnohodnotné jídlo vhodné před dlouhým během i po něm. V Luštěninové kuchařce se naučíte vařit nejen klasiku typu čočkové polévky, ale také moderní recepty, které vás mile překvapí chutí i jednoduchostí.

Klíma ukazuje, jak správně luštěniny připravit, aby byly stravitelné, chutné a praktické i pro sportovce s nabitým rozvrhem. Najdete tu pomazánky, saláty, hlavní jídla i tipy na rychlé svačiny. A pokud jste luštěniny a obiloviny doteď obcházeli obloukem, díky téhle kuchařce si je zamilujete.

Opět jediná věc k vytknutí – kuchařky Petra Klímy jsou skvělé, ale z velké části veganské. Já jsem některé produkty (třeba sóju) nahrazovala vegetariánskými ingrediencemi (třeba mléčnými výrobky), a pokud žádnou speciální stravu nedodržujete, všude se dá propašovat i maso.

Co mají kuchařky ze Smart Pressu společného?

Každá je jiná, ale všechny spojuje důraz na sezónnost, lokální suroviny a jednoduchost. Nepotřebujete exotické ingredience ani půl dne v kuchyni – stačí základní vybavení, chuť vyzkoušet něco nového a otevřenost. Knihy jsou navíc vizuálně nádherné. Takže věřím, že si je nejen prolistujete, ale skutečně si tu krásu i uvaříte. A hlavně – nebudete jídlo připravovat jen tak pro chuť a ohromení návštěvy, ale především pro sebe.

Každá z nich se hodí do tréninkového režimu a díky pestrosti většinu jídel nacpete i do dětí. Kdybych si měla vybrat jen dvě knížky ze všech, bude to pravděpodobně Rytmus roku a Vtipné kaše. Ale jsem ráda, že jsem si mohla tuhle volbu ušetřit a projít je všechny.

Přečtěte si také:

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.