Úvod VybaveníBěhání Vysloužilé boty vás brzdí a škodí kloubům. Jak prodloužit životnost běžecké obuvi?

Vysloužilé boty vás brzdí a škodí kloubům. Jak prodloužit životnost běžecké obuvi?

Běžecké boty většinou patří do koše mnohem dřív, než jsme ochotní si přiznat. Přečtěte si, kdy je nejvyšší čas pořídit nové, a co můžete udělat pro to, aby vám vydržely co nejdéle.

TIP: Pokud se vám svršek boty prodírá pořád na stejném místě (typicky u malíčku či palce), dost možná se potřebujete porozhlédnout po širším modelu. Nesouměrně sešlapaná podešev pak může být známkou chybného došlapu a dysbalancí.

Na opotřebenou podrážku vás možná upozorní i vaše chodidla – najednou ucítíte každý kamínek. Vysloužilé boty zároveň ztrácí celkovou pevnost: když se po položení na rovný povrch kroutí a prohýbají (třeba se jim nápadně zvedne špička), měly by jít z kola ven.

Hlavní červená kontrolka ale zůstává skrytá. Životnost běžeckých bot totiž závisí především na celkové vzdálenosti, kterou už mají na kontě. Průměrné boty hobby běžců přitom vydrží zhruba 600 až 1000 kilometrů (u závodních bot je to mnohem méně). Pokud tedy běháte 10 kilometrů třikrát týdně, čas udělat botám pápá, přichází asi za 5 až 8 měsíců od jejich nástupu do služby. Poté už pokulhávají v tlumení a ztrácejí svou funkčnost.

TIP: Kolik kilometrů jste v daném páru bot naběhali, můžete monitorovat pomocí tréninkového deníku.

Pozor! Přesto, že se na běžecké boty vztahuje dvouletá záruka, nepočítá se s tím, že by tuto dobu při pravidelném používání opravdu přežily bez úhony. Případnou reklamaci vám tedy prodejce nejspíš neuzná. Naopak ji ale vyžadujte, pokud hned po nákupu přijdete na výrobní vady (například odlepující se podešev), nebo se díry na botách začnou objevovat už po pár výbězích. 

Proč neběhat ve vysloužilých botách?

Vyběhané boty jednoduše nejsou tak pohodlné, i když nám to pod rouškou zvyku vlastně ani nepřijde. Ale uvidíte sami – jakmile vklouznete do nových, budete si najednou připadat jako v papučkách.

Mnohem zásadnější problém však představuje vyžilé tlumení, které přestává absorbovat nárazy při dopadu na tvrdý povrch. Hned po tréninku vás proto mohou začít bolet paty, holeně, kolena či záda. Netlumené otřesy zároveň přitíží běžcům se sklonem ke křečovým žilám

Podle výzkumů navíc opotřebovaným botám přizpůsobujeme držení těla i běžecký styl. Při běhu tak, kromě budování nesprávných pohybových vzorců, subjektivně vynaložíme více úsilí.

Jak na to, aby vám boty vydržely co nejdéle?

• Pořiďte si více párů, střídejte je a dopřejte jim oraz. Odborníci přišli s teorií, že se boty opotřebovávají pomaleji, když je mezi výběhy necháme dostatečně „odpočinout“. Údajně se vzpamatují zhruba po 22hodinové pauze. Běžecké boty proto používejte jen na běh a nechoďte v nich v mezičase venčit psa.

Správně o boty pečujte. Nastudujte si pokyny od výrobce a alespoň ze začátku se snažte vyhnout nešetrnému praní v pračce. Po doběhnutí nechejte boty vyvětrat, aby se uvnitř nemnožily bakterie a zápach. Při obouvání si rozvazujte tkaničky, případně používejte lžíci, abyste si nesešlapávali patu.

Vylaďte techniku běhu a zapracujte na svých dysbalancích. Běžci s nadměrnou pronací (vychýlení kotníku směrem dovnitř) většinou opotřebují boty rychleji.

V trailových botách neběhejte po asfaltu. Tvrdý povrch rychle obrousí vzorek na podešvi, a tak vám to v terénu bude klouzat.

Snažte se udržet optimální hmotnost. Čím větší zátěž, tím rychlejší únava materiálu. Jste-li však přirozeně mohutnější a hubnout nechcete, musíte se v zájmu zdravých kloubů plácnout přes kapsu o něco častěji.

TIP: Pokud vaše srdce bije v rytmu ekologie a nechcete pravidelnou obměnou běžeckého botníku zvyšovat množství odpadu, hledejte boty z recyklovaných materiálů. Udržitelným trendům fandí třeba značka Asics, která se navíc ráda spoléhá i na ekologické metody barvení.

Podívat se pravdě do očí někdy trochu bolí, že? V tomto případě hlavně peněženku. Naštěstí se můžete utěšovat faktem, že investujete do svého zdraví a radosti z běhu. Rozhodnutí, po kterých běžeckých botách sáhnout tentokrát, vám pak usnadní naše recenze. Tak šťastnou ruku při výběru a ať vám to běhá!

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.