Úvod Inspirace Rungo 2.0: Přibíháme aneb jak měníme životy

Rungo 2.0: Přibíháme aneb jak měníme životy

od Barbora Topinková

Nové jaro, nová běžecká sezóna, nová éra RUNGO.cz! Virus nevirus, virální běžecký magazín je zpět a k tomu nám dopomáhej (vložte jméno svého oblíbeného výrobce běžeckých bot). Amen!

Teorii gravitačního pole sepsal Isaac Newton poté, co mu při odpočinku spadlo na hlavu jabko. Penicilin objevil Alexander Fleming poté, co mu v laboratoři zplesnivěla část pokusů. A pospolitost redakce RUNGO.cz vznikla krátce po osmé hodině ranní dne 24. 11. 2013, kdy jsme se po celonoční jízdě autem na Marathon du Beaujolais rozhodli zajít do kavárny na café au lait.

Pravda, příběh webu RUNGO.cz jsme začali psát ještě o mnoho měsíců dříve. Bylo to formou více či méně nactiutrhačných diskusních příspěvků na facebookovém fóru pro běžce. Diskuze zanícené stejně jako naše palce vedly k založení běžeckého webu (2. 9. 2013), na který jsme všichni psali, ale při osobním styku v závodních koridorech jsme se stále míjeli s pocitem „cizinče, váš ksicht jsem viděl v saloonu v koutě s vypsanými odměnami“. Opravdovými přáteli jsme se proto stali až tehdy, kdy jsme den před plánovaným maratonem k nadšenému neuvěření všech přítomných Francouzů posnídali v oné kavárně deset lahví Beaujolais nouveau.

Beaujolais 2015

Proč tohle vinné intermezzo vypichuju? Protože RUNGO.cz byl vždycky hodně jinej oddíl. Plánovitě jsme mezi sebe brali všechny, bez ohledu na to, jak vysoký, letitý, ušatý nebo nepruhovaný a neofajfkovaný kdo byl. Z neukázněného hloučku, který se lecjakým závodem spíš projuchal, než aby ho šel na krev, se stala běžecká komunita. Ovlivňovali jsme osobní příběhy ostatních a na ta vlákna se nabalovaly další a další běžecké historie. Plaší greenhorni, kteří se přišli sociálně otrkávat na naše výběhy, čtenáři, kteří s námi shazovali kila nebo pod taktovkou redakce trénovali na závody, ti všichni se stali našimi přáteli. Spojují nás lásky, osobáky, rozchody, tréninky, svatby, rozvody, závody, zranění, děti, shozený špeky, přátelství, cesty, cookies, karamelky a sušený maso. Spojují nás naše příběhy.   

Majda & Marek, ti byli jasní už v době toho našeho běžeckého chatu. Dodneška si pamatuju, jak mi Marek láskyplně popisoval, jak Majdě na první rande připravoval svačinu. Momentálně spolu vlastní čtyři děti, proměnlivý počet koček a nedefinovatelný počet běžeckých bot.

Lásky! Psycholožka Radka a nejvyšší kontrolor Tomáš. Pak je tu Petr, který potkal svoji Kačenku na našich výbězích v Praze, a byla to prý láska na první pohled (na její zadek). Ještě ten den vytušil, že z toho bude buď svatba, nebo průšvih, a protože má analytickou duši a rád ví všechno hned, tak ji pozval na soukromé proběhnutí, aby zjistil, která z variant vyhraje. Filip s Marcelou, které jsem dala dohromady já, protože jsem si po jednom večírku pustila pusu na špacír. Ona se líbila jemu, on jí, jenom si to neuměli říct. Přitom stačily dva litry vína a mám dobrou karmu a deset procent jejich dětí jako benefit za zprostředkování v kapse!  

Vyndám mu to, nebo si to ještě zapíchne do oka! Najít si partnerku z řad běžkyň nese různé benefity. Třeba to, že dobře ví, jak se cítíte po závodě a na jaké úrovni vám v tu chvíli funguje mozek. (Na fotografii Kačka s Petrem, vítání v cíli Vltava Runu.)

Změnili jsme život Michalovi, který díky RUNGO.cz potkal na jedné běžecké akci Soňu a teď spolu vedou úspěšný běžecký blog. Změnili jsme ho Daniele, Šárce, Kubovi, Svatavě, Veronice, Petře a dalším, kteří díky naší potrhlé výzvě zhubli hmotu odpovídající hrošímu mláděti. Jak vypadají dneska? Čím dál tím líp! Naše výběhy změnily život Petře, která v Praze nikoho neznala, takže začala běhat s RUNGO, až na jedné společné oslavě potkala Martina. A vzala si ho i přesto, že tam ten chlap visel ze stromu jen za sekeru (a ještě občas běhá ultra bosky).

Změnili jsme život Topinkový. Když mne Marek Odstrčilík naverboval jako redaktorku, uměla jsem psát, nikoliv běhat. Taky jsem měla deset kilo nadváhu. Jenže věci aplikované v článcích jsem testovala na vlastním těle tak dlouho, až se ze mě stala triatlonistka se sklonem k extrémům. Ale ty podprsenky testuju pořád, nebojte!

Autorka článku (vlevo) nezačala s Rungo jen běhat, ale i pořádat závody

My nejsme jen redakce. Nepíšeme za korunu za znak nebo za nové boty. Běh i psaní jsou naše vášně. Dělali bychom to i zadara, ale neříkejte to šéfredaktorovi, jo? Marek a Majda opustili dobře placenou práci, aby měli čas RUNGO.cz postavit pořádně na nohy. Mára Topinka se vyběhal do velkého šéfa našich závodů a zahraničních cest (ten chlap jednou zorganizuje ultra na Měsíc a zpátky!). Filip, Bára, Vítek, Karolína, Katka – kmenoví psavci si už teď utahují   tkaničky a ostří tužky. Přibíháme, abychom s vámi sdíleli další běžecké příběhy. A ovlivňovali ty vaše. Budeme pořádat závody a výběhy, i když to znamená vstávat v pět ráno, péct vám medaile a vařit kafe se zmrzlými prsty jen za váš úsměv.

Těšíme se na to! Protože TOHLE je RUNGO!

A to není všechno

Je mnoho dalších jmen, která se spojila v jedno srdce, bydliště, někdy i příjmení a zvedla počet obyvatel naší země!

Bára a Raduz se poznali v Ostravě na výbězích a hodlají se vzít uprostřed závodu Hostýnská 8. Lenka s Vítkem zase změnili svůj život díky brněnským výběhům. Díky nim už ani Tomino neběhá sám, ale s Ivou. Petr s Bárou svou lásku vozí už půl roku v kočárku a termín svatby je prý také na světě. Lenka s Vítkem jsou jen další ve výčtu. Vztahů vniklo hodně, přátelství však ještě víc. Přijďte na naše výběhy nebo závody, nebuďte sami!

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky