Úvod VybaveníBěhání Horká novinka: Polar Grit X má premiéru. Otestovali jsme ho

Horká novinka: Polar Grit X má premiéru. Otestovali jsme ho

od Vít Kněžínek

Je tu zase jedna horká novinka ze světa běžecké elektroniky. Polar včera vypustil do světa outdoor/adventure sporttester Grit X. Stojí na základech série Vantage a přidává několik více, či méně zajímavých funkcí, na které se postupně podíváme jednu po druhé.

Cenově jsme s Grit X při DMOC 10 999 korunách velmi blízko vlajkové lodi Polaru – Vantage V. Polar se snaží Grit X vší silou napasovat do outdoorového prostředí a profilovat ho podobně, jako Garmin svého času profiloval Fenix (než se z Fenixu stala lifestylová záležitost).

Na první pohled

Obrovský důraz je proto kladený na odolnost kostry (military standard 810G), vylepšenou vodotěsnost (WR100) a výdrž baterie, ze které se zapnutou GPS vymáčknete minimálně 40 hodin při maximální citlivosti. Se správným (úsporným) nastavením není problém dostat se na 100 hodin kontinuálního záznamu.

Polar Grit X
* chytré hodinky na sportování
* cena 10 999 Kč
Pozitiva:
* dlouhá výdrž baterie, odolná konstrukce
* vyměnitelný pásek
* rozměr vhodný i na menší zápěstí
* chytré upozornění na doplnění energie
* pokročilé tréninkové a navigační funkce
* dobrý poměr cena/výkon
Negativa:
* hrudní pás není součástí (hodinky mají
optický senzor)
* nový model (vychytání drobných chyb
v průběhu roku pomocí aktualizací)
* k dobrému fungování navigace nutnost
dokoupit podklady

To všechno při hmotnosti 64 gramů a rozměrech 47/47/13 mm. Super je použití standardního 22 mm širokého, rychle měnitelného řemínku. Pro dámy je k mání a vypadá moc pěkně růžová varianta, k dispozici je i řemínek kožený. Vzhledem k tomu, že se jedná o průmyslový standard, není třeba se omezovat a můžete dokoupit jakýkoliv pásek vás jenom napadne. Polar, nepolar.

V rozložení tlačítek a ovládání není nic nového a Grit X používá naprosto identickou architekturu jako Vantage série. Nové je ale provedení kovových tlačítek, které se mačkají mnohem snáz, než u Vantage V. To si hodně chválí například DC Rainmaker, ale mě pocitově víc sedí větší tuhost a odpor při stisku u modelu Vantage V.

Poslední novou věcí z hlediska pevných dílů je nový optický senzor pro snímání srdeční frekvence. Na první pohled vypadá totožně jako u starších sporttesterů, ale po rozsvícení si všimnete nové oranžové barvy diod, která doplňuje klasickou zeleno červenou kombinaci. Rozšíření barevného spektra by mělo přispět ke zvýšení citlivosti a eliminaci vlivu odstínu kůže na přesnost měření. Za sebe musím říct, že mi optika spolehlivě funguje pouze při indoorových aktivitách. Bez ohledu na značku hodinek a typ optiky. Srovnávací grafy ale ukazují, že je na tom Grit X v tomto směru při porovnání s konkurencí velmi slušně.

Co všechno tyhle hodinky umí

Mezi známé funkce značky Polar patří měření běžeckého výkonu přímo ze zápěstí, monitoring spánku (rozpoznání jednotlivých cyklů i celkové vyhodnocení kvality), nebo funkce zaměřené na chytré a efektivní vedení a vyhodnocení tréninku. Přístroje od Polaru o vás dokáží nasbírat obrovské množství dat a na základě toho vám navrhnou ideální trénink pro zlepšení vaší kondice (FitSpark). Když se budete flákat, donutí vás trénovat víc a naopak – doporučí vám trénink vynechat, nebo zvolnit v okamžiku, kdy to s tréninkem přeženete (Cardio Load Status).

Samozřejmostí je měření plavání v krytém bazénu, párování všech možných běžeckých a cyklo Bluetooth senzorů. Dále chytré notifikace, které zobrazí upozornění z telefonu na displeji hodinek a chybět nesmí ani živé segmenty ze Strava.com (psali jsme o nich zde).

Exkluzivní novinky Grit X

První z nich je propojení s aplikací Komoot pro plánování tras. Celý postup je jednoduchý. Propojíte aplikace Polar Flow a Komoot. Následně si v Komoot naplánujete novou trasu (můžete i importovat gpx soubor třeba z Mapy.cz). Synchronizujete hodinky s Polar Flow a je to.

Výsledkem je tzv. Route guidance, aneb navigace po trase. To v praxi znamená, že vás hodinky upozorní vždy s předstihem na blížící se křižovatku a graficky naznačí směr, kterým máte pokračovat. Zajímavé je, že s Komoot získává Polar data o všech křižovatkách a tak vás upozorní i v okamžiku, kdy neměníte směr a na rozcestí pokračujete rovně. Mapové podklady bohužel chybí, což je obrovská škoda, protože celý systém je dle mého na implementaci map plnohodnotně připravený. Stále tak doufám, že se mapy postupně objeví s některým z budoucích updatů, byť Polar v tuto chvíli nic takového neslibuje. 

Výše popsané má ale kromě chybějících map ještě jeden háček. Aby vše fungovalo, jak má, je třeba mít v Komoot odemčený patřičný region (v případě ČR se jedná o kraje). Odemčení regionu vás vyjde jednorázově na 10 €. Mnohem výhodnější je proto odemknout celý svět. Tato operace připraví vaši peněženku o 20 € a tuto částku je tak potřeba připočíst k pořizovací ceně hodinek. Minimálně v okamžiku, kdy plánujete navigaci aktivně používat. Dobrou zprávou může být, že mapové podklady oblastí v okolí větších měst nabízí Komoot zdarma. 

Druhou novinkou je funkce nazvaná Hill Splitter a její hlavní funkce se dokonale shoduje s jejím názvem. Hill splitter v reálném čase rozpozná, jestli se pohybujete po rovině, do kopce, nebo z kopce. V případě stoupání, nebo klesání vám na displeji hodinek ukazuje reálná data o kopci, na kterém se zrovna pohybujete a také za vás počítá, kolikátý kopec že už to běžíte.

Hill Splitter není žádným způsobem propojený s nahranou trasou, takže vám neukáže graf výškového profilu s vaší aktuální polohou, ani kolik výškových metrů vám zbývá na vrchol. Pro horské závody a tréninky to tím pádem není to pravé. Místo toho můžete tuto funkci ocenit při opakovaných výbězích kopců a při trénincích podobného typu.

Součástí funkce Hill Splitter je totiž i následný rozbor celého běhu, který vám nabídne statistiky stoupání a klesání v přehledné podobě.

S navigací a pohybem v kopcích souvisí i dvě drobná vylepšení v podobě kompasu a možnosti manuálně kalibrovat výškoměr.

Třetí zásadní novinka nese opět velmi příznačné označení – FuelWise smart fueling assistant. Doplňování tekutin a energie v průběhu závodu i tréninku je naprosto zásadní pro předvedení požadovaného výkonu i následnou regeneraci. Grit X se vám proto v tomto směru snaží maximálně pomoci a na výběr dává dvě možnosti. První z nich je manuální nastavení upozornění na to, že se máte napít, nebo najíst. Hodinky pak v požadovaných intervalech zavibrují a zapípají, aby vás upozornili, že už je čas na občerstvení.

Trochu zajímavější je druhá – automatická – varianta upozornění. Grit X totiž dokáže odhadnout, kolik energie jste spotřebovali a že už je správný čas na její doplnění. Tato funkce funguje při aktivitách s minimální délkou 90 minut a vyžaduje po vás informaci o tom, na jak intenzivní zátěž se chystáte (odhad tepové zóny) a kolik sacharidů má jedna dávka vaší traťovky, ať už je to gel, nebo cokoliv jiného.

S tím souvisí další doplňková funkce Energy sources s jejíž pomocí se po ukončení tréninku dozvíte percentuální rozdělení spálené energie mezi cukry, tuky a bílkoviny. S pomocí Energy Sources tak dokážete jedním pohledem snadno vyhodnotit, jestli byl trénink efektivní z hlediska hubnutí, nebo ne.

K dokonalosti těmto kalorickým funkcím chybí už jenom propojení s počasím, které nově u Polaru také najdete – ať už je to informace o aktuální teplotě, srážkách a větru, nebo výhled počasí na několik dalších dnů.

Co chybí?

Po výčtu obsažených funkcí je třeba shrnout i věci, které v Grit X nenajdete. Z hlediska pro Polar specifických funkcí je to především ortostatický test známý z Vantage V (alternativa k MySasy) a pokročilá analýza regenerace Recovery Pro.

Polar se snaží vyvíjet produkty určené primárně na výkonnostní sport pro běžce, cyklisty a dobrodruhy, kteří hledají maximálně spolehlivý produkt s vysokou odolností, výdrží a funkcemi zaměřenými na to, aby vaše sportovní úsilí posunuly na vyšší úroveň. Vychytávky pro každodenní nošení jako je NFC platba na terminálu, nebo přehrávání hudby tak budete muset oželet. 

Posledním bodem této recenze je přesnost záznamu. Uvnitř Grit X naleznete GPS chipset Sony. Stejně, jako u drtivé většiny ostatních sporttesterů na trhu. Použitý hardware je prakticky stejný jako u chytrých hodinek Vantage V, u kterých si někteří uživatelé stěžují na lehce nižší přesnost. Díky odlišnému zpracování antény a pár drobným modifikacím, je na tom Grit X podle srovnávacích testů mnohem lépe a svou citlivostí soupeří s nejpřesnějšími přístroji na trhu. Přehledná srovnání přesnosti optického senzoru i GPS záznamu si můžete prohlédnout v anglické recenzi u DC Rainmakera.

Ve výsledku je Polar Grit X povedený přístroj nabušený základními i pokročilejšími funkcemi a se zajímavým poměrem cena/výkon. K dokonalosti Gritům chybí mapové podklady u navigace, ale hodinkám není příliš co vytknout. Bude velmi zajímavé sledovat, jestli se v průběhu letošního roku objeví nějaké zásadní novinky, které rozšíří už tak bohaté portfolio funkcí tohoto sporttesteru.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky