Úvod Inspirace Wim Hof nebo také Iceman. Největší otužilec světa vynalezl svou metodu

Wim Hof nebo také Iceman. Největší otužilec světa vynalezl svou metodu

od Magdaléna Ondrášová

Uběhl maraton za polárním kruhem v letním oblečení a bos. Na jeden nádech zvládnul uplavat více než 66 metrů pod ledem. Vylezl do 7 300 m. n. m. hory Mount Everest v letním oblečení bez kyslíkové bomby. A mohli bychom pokračovat. „Ice man“ vynalezl svou metodu otužování a nejde o žádné šarlatánství. I vědci nad ním kroutí hlavou.

Než se posuneme dál k příběhu, je třeba vyjmenovat další neskutečné počiny držitele 21 Guinessových rekordů: Kromě výše zmíněného vylezl v únoru na Kilimandžáro – v kraťasech. A vůbec. On tak nějak leze na většinu nejvyšších hor světa v šortkách. Na ledu a bos uběhl ve Finsku půlmaraton za 2:16:34. Nebojí se ale ani horka a tak si 21,1 kilometru střihnul v Namibijské poušti, a to bez pití.

„Vnímám chlad jako ušlechtilou sílu“

No a pak jsou tu jeho pobyty v ledových lázních, kde sám sebe překonal mnohokrát, až skončil na čísle 112 minut. A pokud tu mluvíme o ledové koupeli, nemám tím na mysli bazének v sauně. Wim Hof se skutečně nechal zakrýt ledovými kostkami. Jen pro vaši lepší představu, v takové vaně je kolem minus 20 stupňů.

Jak to dělá člověk, jehož motto je „Čeho jsem schopný já, může se naučit každý“? A můžete se to skutečně naučit i vy?

Wim se narodil v Holandsku roku 1959 a ačkoliv ho sníh přitahoval už odmala, zlom přišel před třiceti lety, kdy ho prostě napadlo vlézt do hromady ledu jen proto, že chtěl vědět, jaké to je. Vydržel to 30 vteřin, ale bylo to dost, aby pocit odstartoval jeho životní dráhu Ice mana.

https://www.instagram.com/p/B6DmZGanTML/?utm_source=ig_web_copy_link

Od této chvíle vstoupily chlad a ledové koupele do jeho každodenního života. Wim Hof se netají tím, že má jakýsi dar aktivovat části mozku, které mu pomáhají odolávat takovým extrémům, a jeho metoda otužování je právě založena současně na dýchání a nastavení mysli.

Popírá zákony logiky pod dohledem vědy

Na vše si přišel sám. Zkoušel, vnímal své tělo, učil se od přírody. Ovládáním své mysli posílá teplo tam, kam potřebuje. Člověku by se chtělo vše šmahem odsoudit, že to musí být podfuk, ale Wim Hofovy výsledky jsou prokazatelné, přestože nad nimi vědci kroutí hlavou. Ti otužilce při ledové koupeli zkoumali a museli přiznat, že skutečně se u něj obvyklý srdečního šok, podchlazení a bolest neprojevily, namísto toho Wim Hof vypadal klidně a po počátečním poklesu tělesné teploty ji díky vlastní vůli dokázal zase o pár stupínků zvýšit. Vědci uzavřeli případ domněnkou, že musí jít skutečně o dovednost ve spojích mozku, protože jinak na něm nenaměřili nic neobvyklého.

Sám Hof tvrdí, že důležitou roli hraje spotřeba kyslíku. Pomocí dechových cvičení ho absorbujeme více a tím větší množství energie dokážeme vyprodukovat. Byť většina z nás fyziku měla jen na základní škole, musíme jistě uznat, že na tom něco bude. Cílem toho všeho je být pak zdravější. Zlepšit autoimunitní onemocnění, kardiovaskulární systém, ale i zabojovat s obezitou a celkově získat více životní energie či lepší sportovní výsledky.

Video (s českými titulky) o metodě na YouTube:

Na svých stránkách inspiruje mnoho lidí a přirozeně se tím i živí. Vzkaz pro všechny je však zdarma: „Můžete doslova udělat nemožné. Dokážete překonat nemoc, zlepšit své duševní zdraví a fyzický výkon, a dokonce ovládat svoji fyziologii tak, abyste mohli prospívat v mrazivých teplotách. “ Průkopník lidského potenciálu sdílí metodu, kterou může použít kdokoli – nejen extrémní atleti nebo duchovní mistři – a povede k síle, zdraví a štěstí.

Wim Hof dojíždí za svými fanoušky po celém světě (byl i v České republice), a tak si na závěr pusťte jedno video z účtu Wim Hofa na Instagramu (sleduje ho už 1,2 milionu uživatelů) a bavte se:

https://www.instagram.com/p/B7D6OATnZPn/?utm_source=ig_web_copy_link

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky