Úvod VybaveníBěháníSporttestery TEST: Tréninkové plány od Garminu. Čím překvapily?

TEST: Tréninkové plány od Garminu. Čím překvapily?

od Pavel Tomek

Ve chvíli, kdy se chcete kvalitně připravit na blížící se závod, nebo byste jen rádi zlepšili váš běžecký čas na určitou vzdálenost, přijde na řadu správně koncipovaný trénink. Základem je pravidelnost, ale pokud k němu potřebujete přidat kvalitu, ideální je výpomoc trenéra. A když není žádný po ruce, najdete ho třeba na ruce. S funkcí Tréninkové plány od Garminu máte virtuálního trenéra okamžitě k dispozici.

Upřímně se přiznávám – než jsem tuto funkci začal testovat, moc velkou důvěru ve mně nevzbuzovala. Jak by mohl nějaký „automatizovaný robot“ nahradit práci skutečného lidského trenéra? Garmin ale velmi mile překvapil a nabídl mi mnohem víc, než jsem na začátku očekával. Pojďme to ale prozkoumat hezky postupně.

Funkce, o které je řeč, se jmenuje Tréninkové plány. Dostanete se k ní jednoduše přes webový i mobilní Garmin Connect, kde si vyberete, o jaký trénink máte zájem. Pozor, nemusí jít nutně o běhání. Na výběr je i triatlon a cyklistika. Já ale zkoušel běh, takže jsem si mohl vybrat z několika vzdáleností, na které chci natrénovat, a u nich ještě jak často chci trénovat a jak moc dobrý běžec jsem. Uvedu konkrétnější příklad, můžete trénovat třeba na maraton stylem tří tréninků týdně, nebo třeba na rychlou pětku se čtyřmi tréninky týdně. Prostě, jak se kdo cítí. Dále stačí vybrat začátek a konec tréninkového období, které se pohybuje mezi 12 až 20 týdny, abyste vyladili formu přesně na závod. No a pak už jen začnete trénovat podle jednoho z těchto standardních plánů.

Vyberte si trenéra Garmin

Pokud si ovšem z široké tréninkové nabídky vyberete jeden ze tří speciálních Plánů Trenéra Garmin, čeká vás ještě více zajímavostí, aby byl trénink skutečně ušit právě vám na míru. Já třeba zkoušel trénink na desetikilometrovou trať, kterou jsem plánoval zvládnout za 40 minut. Plán chtěl vědět, jak moc jsem zvyklý běhat a v jakém tempu. Následně suše oznámil, že dosáhnout takového cíle pro mě bude velmi složité a jestli plán nechci poupravit. Zastyděl jsem se a zadal jsem reálnější cíl. Dále jsem si zvolil kolikrát týdně chci běhat, které dny by to měly být konkrétně a kdy je nejideálnější den pro dlouhý běh. Tímto sáhodlouhým popisem chci upozornit na to, že tréninkový plán od Garminu je skutečně personalizovaný, počítá s vaší aktuální kondicí a jak jsem brzo zjistil, naplánovaný trénink zvládne přizpůsobit aktuální situaci.

Vybrat si můžete ze třech tréninkových přístupů, na jejichž tvorbě se podíleli odborníci:
Amy Parkerson-Mitchell: Fyzioterapeutka a odbornice na běhání
Greg McMillan: Fyzioterapeut a on-line trenér běhu
Jeff Galloway: Olympionik a autor bestsellerů

Jednou vytvořený trénink se dá buď vytisknout a řídit se podle něj, mnohem lepší možnost je ale synchronizovat si jej do hodinek. Pak na trénink vůbec nemusíte myslet, ale v daný den při spuštění běžecké aktivity hodinky samy řeknou, že dnes by se mělo běhat podle plánu. Jednotlivé úseky tréninku jsou v hodinkách přehledně popsány, zařízení samo hlídá, abyste běželi v tom správném tempu a po zvolenou dobu. A pokud ne, rozhodně to dá najevo. Tady bych viděl jednu z nevýhod tréninkového plánu. Tréninky jsou plánovány podle tempa. Takový trénink je ideální absolvovat v rovinatém terénu, kterého v místě mého bydliště není dostatek. Takže běh v lehkém tempu se pro mne občas v kopci stával bojem o přežití, kdy hodinky stále pípaly, že zvolené tempo nedržím. Před výběhem se to chce zkrátka zamyslet, jaký trénink člověka čeká, a podle toho vybírat trasu.

[ngg src=“galleries“ ids=“13″ display=“basic_imagebrowser“]

Na druhou stranu, pokud se vám plán nehodí, není žádný problém přesunout jej na jiný den. Mně se například nechtěly po jednom náročném pracovním dnu běhat ještě intervaly, takže jsem si jednoduše celý trénink v plánu posunul o den dál. Trenér Garmin současně hlídá, abyste si takto neposkládali více tréninků několik dnů po sobě. Sice vám to nezakáže, ale jednoduše upozorní, že by se mohla zbytečně kumulovat únava a trénink by ztratil svůj efekt.

V průběhu tréninkového procesu se ale dají upravovat i celkové cíle. Pokud budete třeba cítit, že jsou tréninky příliš snadné, prostě si přeplánujte cílový čas, kterého chcete v závodě dosáhnout. Nebo se vám nehodí původně zvolené dny pro běhání? Úplně snadno je změníte na jiné.

Hodinky se vás po dokončení ptají, jak moc těžké to pro vás bylo a pokud je trénink příliš náročný, algoritmus jej zvládne přeplánovat. Absolvované tréninky vidíte ve svém deníku.

Zlepší vaše běhání

Jak už jsem psal na začátku, Tréninkové plány od Garminu mne velmi mile překvapily, a to především svou variabilitou a schopností upravovat si je podle vlastních potřeb. I v případě, že byste netrénovali na žádný budoucí závod, doporučuji je vyzkoušet, protože do vašeho běhání přidají spoustu nových impulzů a rozhodně zlepší vaši výkonnost.

Nějaké nevýhody? Z mého pohledu je trochu škoda, že nedokážou do aktuálního plánu započítat náročnost terénu, kterým člověk zrovna běží. Alternativou by také mohl být trénink jen podle zón srdečního tepu. S hrudním pásem by to jistě bylo dostatečně přesné. Poslední výtku bych měl k množství nabízených tréninků. Ano, je jich hodně, ale týkají se tratí na pět a deset kilometrů, půlmaratonu a maratonu. Já se třeba ale těším na podzimní Vokolo Priglu, který má 14 kilometrů. Plán na přesnou vzdálenost ale nenajdete.

To jsou všechno ale jen docela drobné připomínky k funkci, kterou, myslím, ocení a může skvěle využít většina běžců.

1 komentář

Mrazík 30. 8. 2021 - 10:12

Díky za článek. Jen jsem chtěl poznačit, že trénink lze nastavit opravdu i podle tepové frekvence a tudíž neřešíte tempo. Když běžíte do kopce, po rovině či z kopce, tak třeba máte držet tep cca 150/min. A rychlost/tempo pak odpovídá terénu. Tepovka = míra úsilí. Na tempo je fakt asi potřeba rovina cca.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky