Úvod VybaveníBěhání Do letního deště se nehodí. Kdy použít boty s membránou?

Do letního deště se nehodí. Kdy použít boty s membránou?

od Vít Kněžínek

“Chci, aby byly nepromokavé.” Jeden z nejčastějších požadavků při pořizování nového páru běžeckých bot. Nepromokavost na první pohled opravdu vypadá jako super vlastnost, ale když se na celou věc podíváte trochu víc do hloubky, tak zjistíte, že s kupováním nepromokavých bot byste měli být opatrní.

Co přesně znamená, že jsou boty nepromokavé asi není třeba dlouze vysvětlovat. Podobně jako u oblečení je hlavním cílem nepromokavých bot udržet vodu pryč od těla a pro tento účel se používají takzvané membrány. Ty mají schopnost na jedné straně vodu zadržovat a na straně druhé propouštět přebytečnou vlhkost do okolního prostředí. Taková je alespoň teorie.

V praxi je to už o něco složitější. Nejčastěji používanou membránou je Gore-Tex, ale setkat se můžete i s eVentem, Dermizaxem a dalšími membránami. Jednotlivé typy se liší kvalitou i parametry. Nejlepší renomé má bez debat gigant Gore-Tex. Ani tyto špičkové membrány ale nedosahují tak dobré prodyšnosti, aby si poradili s extrémní potivostí běžcova chodidla. 

Výsledek je obvykle takový, že svršek boty sice nepromokne, nebo neproteče, ale stejně uvnitř máte doslova rybník, protože přebytečná vlhkost z potících se nohou nestíhá dostatečně rychle odcházet a shromažďuje se uvnitř boty. S tímto problémem se budete setkávat především v letních měsících, kdy je prodyšnost membrán radikálně snížena díky nízkým rozdílům vnitřní a vnější teploty (nízký rozdíl teplot znamená, že teplý vzduch s vlhkostí uvnitř boty nestoupá díky termodynamice takovou silou, aby překonal odpor membránového materiálu).

Léto vs zima

Máme-li celý problém vyjádřit jednou větou, pak to bude takto: Ve všech membránových botách se budete nadměrně potit a mokrým nohám se stejně nevyhnete. Obzvlášť v letních měsících může být membrána pořádně na obtíž a rozhodně bychom tento typ bot nedoporučovali jako jediný pár do botníku pro celoroční běhání.

Kromě nízké prodyšnosti byste měli počítat ještě s jednou věcí. Membrána tvoří další vrstvu navíc, která je navíc velmi pevná a neohebná. Díky tomu nebudou nepromokavé boty nikdy tak pohodlné, jako modely s jednoduchým textilním svrškem. Ve většině případů je také potřeba kupovat o půl čísla větší velikost, než jste normálně zvyklí.

Kde membránové boty naopak dávají smysl je zimní běhání a obecně použití ve špatném počasí. V těchto podmínkách přijde vhod vyšší výhřevnost a lepší tepelný komfort nepromokavých svršků. Smysl dává membrána i pro turistické a chodecké použití. Na rozdíl od běhání se totiž při těchto aktivitách nedostanete do tak vysoké zátěže a chodidlo se nepotí tolik, aby vám membrána mohla vadit.

Kdy boty s membránou nejvíce využijete

Nákup membránových bot proto dobře zvažte. Běháte-li především za hezkého počasí a nepromokavost vám přijde jako fajn vlastnost při občasném zmoknutí, tak bychom vám doporučili zvolit raději klasickou textilní promokavou botu. Běh v zimě a sychravém počasí, turistika, chůze, potřeba vyššího tepelného komfortu. To jsou naopak hlavní důvody, proč membránové boty zvolit ke své maximální spokojenosti.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky