Úvod VybaveníBěhání Běžecká ledvinka nebo vesta? Výhody a nevýhody

Běžecká ledvinka nebo vesta? Výhody a nevýhody

Říká se, že nejlepší běžecké zavazadlo je žádné zavazadlo. Čas od času se ale dostanete do situace, kdy vám kapsy u šortek zkrátka nestačí a na řadu přichází běžecký batoh, nebo ledvinka. Naštěstí to nemusí být ani zdaleka tak nepříjemné, jak se může na první pohled zdát. Je ale potřeba vědět kdy a jaké zavazadlo použít.

Hlavní důvody pro použití batohu, nebo ledvinky mohou být dva. Tím prvním je potřeba nést si s sebou pití, což je v těchto horkých dnech obzvlášť aktuální. Druhým důvodem je nutnost přenášet větší množství věcí z bodu A do bodu B.

Hydratace při běhání je velmi důležitá a s rostoucí teplotou zjistíte, že se bez vody neobejdete ani při kratších bězích, které v chladnějším počasí zvládáte “na sucho”. V tomto okamžiku máte na výběr použít buď běžeckou ledvinku, nebo lehký běžecký batoh – takzvanou vestu.

Ledvinka má obrovskou výhodu v tom, že se pod ní nebudete potit, můžete s ní běhat bez trička a nehrozí podření kůže na zádech. Nevýhodou je komplikovanější usazení na těle a omezená kapacita úložného prostoru, kam se v drtivé většině případu vejde pouze pár drobností, jako jsou klíče, telefon a jedna maximálně půllitrová lahev.

Usazení ledvinky tak, aby neskákala a nerozčilovala vás, je docela věda. Zásadní je správná pozice v pase (nikoliv na bocích) a pevnější utažení, které ale může některým běžcům vadit kvůli dýchání. Důležitý je i výběr správně padnoucí ledvinky. Obecně platí, že čím je lehčí a z pružnějších materiálů, tím lépe. Nemáte-li s výběrem této části výstroje zkušenosti, pak bych vám doporučil návštěvu specializovaného obchodu, kde vám rádi poradí a vy se tak vyhnete tomu, že utratíte několik stovek za kousek vybavení, který nebudete chtít používat.

Používání ledvinky je dost kontroverzní téma. Jsou běžci, které už jenom představa běhu s ledvinkou děsí, i tací, kteří na ní nedají dopustit. Při správném výběru a vyladěném utažení v pase ale můžete najít v ledvince neocenitelného společníka pro horské letní dny. 

Alternativou k ledvinkám jsou běžecké batohy. Ty se dnes obvykle vyrábí ve tvaru lehké textilní vesty bez pevné zádové konstrukce. Tyto batohy skvěle sedí, jsou lehké a v prázdném stavu o nich na zádech ani nevíte. Pořád ale platí, že je to další vrstva látky na těle navíc a potivost na zádech bude výrazně větší než obvykle. Batoh také velmi často nutí běžce nést s sebou hromadu zbytečností jen proto, aby zaplnili úložný prostor. To se nejčastěji stává při horských závodech a delším nezajištěném běhu, kde se bez batohu neobejdete kvůli povinnosti nést s sebou potřebné vybavení, jako je bunda, čelovka, náhradní oblečení a k tomu samozřejmě i jídlo a pití.

U dlouhých běhů v terénu je batoh bez debat nejlepší variantou. Stejně tak jako v situaci, kdy chcete, nebo musíte, nést na zádech větší množství věcí. Snažte se ale volit batohy spíše menší. Bude se vám s nimi pohodlněji běhat a nebudou vás svou kapacitou lákat k tomu, abyste je naplnili věcmi, které vlastně vůbec nepotřebujete.

Nejeden běžec běhá s batohem jenom kvůli tekutinám. V okamžiku, kdy máte lehký a pohodlný batoh to nemusí být žádný problém. Pokud vám běhání s ledvinkou nevyhovuje, tak ostatně ani nemáte na výběr. Při pořizování nového zavazadla ale stojí za to zvážit, na co všechno ho vlastně budete potřebovat a především byste neměli zapomínat na zlaté pravidlo “less is more”, neboli méně je (někdy) více.

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.