Úvod VybaveníBěhání TEST: Batoh Ortlieb Atrack 35, překvapivý po všech stránkách

TEST: Batoh Ortlieb Atrack 35, překvapivý po všech stránkách

od Marek Odstrčilík

Chvíli po tom, co jsme se dohodli, že o tomto outdoorovém batohu něco napíšu, přepadla mě nejistota. „Další batoh, co o něm budu jako psát? Dobrých běžeckých batohů jsou stovky a není na nich co vymyslet.“ Odtušil jsem, že pochválit, že je o 20 gramů lehčí než předchozí verze a přidat hejt na Polsko asi stačit nebude. Když batoh dorazil, všechny tyto obavy vzaly za své. Jedná se o kousek, který se v mnohém vymyká.

První, čeho si na batohu Ortlieb Atrack 35 všimnete, je masivní, vodotěsný zip, kterým se do batohu leze. Zabírá celou výšku zad. Druhou věcí je zpracování. Nejde o žádnou lehkou vestičku ze síťoviny, která se brzy rozpadne. Ani zde nenajdete spoustu kapes na gely či podobné věci. Jde ale o bytelný masivní batoh, který vydrží opravdu hrubé zacházení. Má jen jeden oddíl, jasný kvádrovitý tvar s popruhy na stažení a výrazným zádovým polstrováním. Vzhledem k jednoduchosti a strohosti designu jsem měl trochu obavu, jak bude sedět, ale jak jsem jej poprvé nahodil na záda, nechtěl jsem jej měnit za něco jiného. Stačil první úprk na vlak a bylo jasné, že sedí perfektně.

Jak se nosí?

Začalo to úprkem na vlak, ale za poslední tři týdny jsem jej protáhl mnoha situacemi a aktivitami. Ať už to byly půldenní či celodenní výběhy na Malé Fatře či v Roháčích, pádlování na Slezské Hartě, nástupy ke sportovním lezeckým cestám, několik výprav za „vícedélkami“ do Raxalpen či na Hohe Wand, nebo jednodenní cesty vlakem – ano, zrušili nám závody v Ekvádoru, tak jsem vyrazil na hodně menších po okolí. Batoh vždy seděl a svoji práci zvládl skvěle.

Do tohohle batohu se opravdu vejde vše potřebné. A zacházet s ním v rukavičkách nemusíte. Foto: Pavel Paloncý

Co je a co není vidět

Už jsme si řekli, že to není běžecká vesta, kde neustále lezete do kapes. Ne, že by neměl žádné přístupné kapsy – na bederním pásu a na zadní straně najdete po dvou síťovaných kapsách, ale jeho hlavní síla spočívá v jeho odolnosti a také univerzálnosti. Když potřebujete cokoliv ochránit před počasím, nárazy nebo poškozením,  Atrack to zvládne bez ztráty květinky. A je jedno, jestli to bude v horách na vodě nebo ve skalách. Je jedno jestli to bude péřový spacák a věci, které za žádných okolností nesmí promoknout nebo v tom budete mít drahou techniku jako notebook, tablet, foťák a podobně. A nemusíte se bát, že batoh odřete, sám o sobě drží tvar a vydrží hrubé zacházení. Snad jediné, co by nemusel vydržet, je Foton – můj schizofrenní  ADHD kocour, který od dob co se nejspíš z očkování nakazil autismem, má tendenci do všeho kousat a drápat.

Ortlieb Atrack 35 sedí na zádech skvěle. Foto: Pavel Paloncý

Ortlieb a jeho nepromokavý systém

Ať už si vyberete jakoukoliv velikost (25L, 35L nebo 45L) i barvu, všude kam přijdete, budete budit pozornost a pravděpodobně čelit otázkám co to máte zač. Kdo zná firmu Ortlieb, tak ho to moc nepřekvapí. Jejich doménou jsou nepromokavé věci všeho druhu – od masivních lodních vaků, přes tenké loďáky, brašny i (foto)batohy. Masivní zipy s aretací, kvalitní materiály, chytré dělení to vše patří do arzenálu Ortliebu.

Tady tomu není jinak – v hlavní komoře jsou uvnitř i čtyři kapsy na zip, které pomohou s organizací drobností jako jsou doklady, kabely, mobil, powerbanky, či kapsa na hydrovak (i s tím si poradí).  Pokud to ještě doplníte tenkými loďáky od stejné firmy, či doplňky (jako např. mapník) máte k dispozici spolehlivé univerzální řešení do mnoha náročných terénů. Stačí vyrazit.


Já jsem vyrážel hodně. Když nám zrušili Ekvádor, měl jsem na to spoustu času. (Zrušili nám jen závod, ne tu celou zemi. Ta nejde jen tak zrušit, to není Polsko…)

Batoh Ortlieb Atrack 35. Foto: azub.cz

Cena a konkurence

Při ceně od 4 690 do 5 190 to není levné řešení, je však zcela srovnatelné se špičkovými batohy na běh v horách, trek, skialp, či jiné outdoorové aktivity. Na výběh na odpoledne to není, ale na cokoliv, kde budete potřebovat 25L a více a nechcete se bát o svoje věci, je tou pravou volbou. Ortlieb k tomu nabízí i skvělý zákaznický přístup, kdy ke všem svým výrobkům dodává množství doplňků, náhradních dílů a případné závady rychle opravuje. Zatímco u skialpových platíte skialpovou přirážku za trend, zde platíte za skvělé zpracování, záruku, servis a klid v duši.

Přestože se outdoorový batoh od Ortliebu může zdát jako překvapivý kousek, není to žádný výstřel do prázdna, ale spíše rozšíření existujícího systému odolného nepromokavého vybavení.

Ortlieb Atrack 35

  • nylonový materiál odolný proti opotřebení
  • 4 vnitřní kapsy
  • plynule nastavitelná záda pro osoby různé výšky
  • ergonomické ramenní popruhy
  • široký, polstrovaný bederní popruh se síťovými kapsami na zip
  • dvěn vnější kapsy (např. na láhnve s pitím)
  • popruh s oky (daisy chain) na přední straně pro uchycení dalších věcí
  • 4 komresní popruhy
  • hermetické těsnění pro výstup pitné hadice

1 komentář

Test batohu Atrack na Rungo.cz | Alternativní cyklistika 8. 7. 2020 - 16:52

[…] “Začalo to úprkem na vlak, ale za poslední tři týdny jsem jej protáhl mnoha situacemi a aktivitami. Ať už to byly půldenní či celodenní výběhy na Malé Fatře či v Roháčích, pádlování na Slezské Hartě, nástupy ke sportovním lezeckým cestám, několik výprav za „vícedélkami“ do Raxalpen či na Hohe Wand, nebo jednodenní cesty vlakem – ano, zrušili nám závody v Ekvádoru, tak jsem vyrazil na hodně menších po okolí. Batoh vždy seděl a svoji práci zvládl skvěle.”Celý test k přečtení zde. […]

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky