Úvod VybaveníBěhání Jak je důležitý výběr správné velikosti bot? Osm milimetrů a další rady

Jak je důležitý výběr správné velikosti bot? Osm milimetrů a další rady

od Vít Kněžínek

“Jakou mám zvolit velikost?” To je jedna z nejčastějších otázek při pořizování nového páru běžeckých bot. Velikost je velmi často diskutované téma a špatný výběr s sebou nese velké množství problémů a nepříjemností. Zapomeňte na číslování a čtěte, co radí odborník Vít Kněžínek.

Půl čísla, celé číslo, nebo ještě víc? Doporučení správné velikosti se mohou velmi lišit. Jako první bychom si ale měli ujasnit, o jaké velikosti se vlastně bavíme. Někdo bere reálný prostorový nadměrek, zatímco jiný číslo uvedené na štítku. Občas můžete narazit na radu, že bota má být až o dvě čísla větší. Reálně je ale volný prostor v botě mnohem menší, protože udávaná velikost oblíbených balerínek vůbec nesouhlasí s velikostí běžeckých bot. Civilní boty obecně mají číslování posazené výrazně směrem dolů k nižším číslům. Stoprocentně věřit se nedá ani velikosti v centimetrech, protože různé značky používají různý způsob měření a často se centimetry pouze nahrubo dopočítávají z velikostní tabulky a délkový údaj nemusí být přesný. 

Jakou velikost tedy volit a jak se v tom celém vyznat? Je to velice jednoduché, ale bohužel se to neobejde bez zkoušení. Tedy minimálně v okamžiku, kdy běžecké boty kupujete poprvé, nebo po hodně dlouhé době a nemáte dostatek zkušeností, abyste mohli s klidným svědomím vybrat velikost na dálku. 

Při výběru velikosti zapomeňte na čísla. To, že celý život nosíte čtyřicítky je věc naprosto neužitečná. Ideální velikost je taková, kdy při obutí a plném zatížení chodidla (až se v botě postavíte) máte před nejdelším prstem cca osm milimetrů volného místa. Méně, než půl centimetru je málo a více, než centimetr je ve většině případů zbytečně moc.

Když zvolím boty příliš malé

Nejčastější problém je, že si běžci kupují boty velikostně jako pro chůzi a velikost je “tak akorát”, bez potřebné rezervy. Už po pár kilometrech běhu ale zjistíte, že to je špatně. Otlaky, puchýře, černé nehty, nebo bolest holeně (kvůli pokrčeným prstům a přetíženým šlachám) je seznam nepříjemností, se kterými se s jistotou setkáte. Čím delší běh, rychlejší tempo, nebo vyšší teplota vzduchu, tím horší to bude. Lidské chodidlo je totiž neuvěřitelně komplexní stroj a při běhu pracuje a rozpíná se. Lehkým nadměrkem dáte příčné klenbě i prstům dostatek prostoru, aby vás černé nehty a další nepříjemnosti nemusely už vůbec trápit.

Boty zbytečně velké

Občas se stane, že běžec vybere nové boty příliš velké. V některých případech to nemusí vůbec vadit, ale obvykle dochází k nadměrnému pohybu chodidla a tím i k pálení plosky chodidel (za to občas mohou i špatné ponožky) a ke vzniku puchýřů (nejčastěji na patě při běhu a chůzi do kopce).

Kromě pálení a puchýřů vám velké boty nebudou dostatečně pevně držet chodidlo a výrazně se tak zvyšuje riziko podvrtnutí. Obzvlášť při běhu v terénu.

Při zkoušení by vám běžecká bota měla sedět dokonale. Nesmí nikde tlačit, zouvat se, nebo “lítat”. Při současné podobě svršků ze strukturovaných tkanin a pletenin se absolutně nedá spoléhat na to, že by se boty roztáhly, nebo jakkoliv změnily tvar. Tak, jak vám bota sedí při zkoušení vám bude sedět i při reálném používání. Lehký nadměrek může působit nezvykle až nepříjemně. Obzvlášť u prvního nákupu běžeckých bot. Pokud ale boty dobře sedí v patě, pak se absolutně není čeho bát a po prvních pár krocích zapomenete, že máte na noze trochu větší velikost bot, než obvykle.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky