Úvod VybaveníBěhání Zesílené části, tvar i materiál. Co hraje roli při výběru sportovních ponožek

Zesílené části, tvar i materiál. Co hraje roli při výběru sportovních ponožek

od Vít Kněžínek

Máte puchýře nebo zažíváte pálení chodidel? Správnému výběru nových běžeckých bot se věnuje velké množství prostoru. Občas se ale zapomíná na to, že sebelepší výběr je k ničemu, pokud ho doslova zabijete nevhodnou ponožkou. Podíváme se, na co byste si měli dát pozor a čemu se určitě vyhnout.

Občas se na dlouhých horských závodech setkávám s tím, že si běžci před brodem sundávají boty, nebo co chvíli mění ponožky. Pokud se ale nebavíme o extrémních akcích, které trvají několik desítek hodin, pak se ve většině případů jedná o zbytečnou námahu. Tedy za jednoho předpokladu – že máte na nohách “ty správné” ponožky.

Tak jako u sportovního oblečení obecně, i zde platí zlaté pravidlo – žádná bavlna. Bavlněné vlákno se sice příjemně nosí, ale také je absolutně nefunkční. To v praxi znamená, že není schopné transportovat vlhkost do okolního prostředí a zůstává nacucané vodou dokud se doma nevyzujete. 

Bavlněným ponožkám byste se proto měli za každou cenu vyhnout. A to bez ohledu na délku běhu, nebo počasí. Půlhodinový klus po městě v nich sice s největší pravděpodobností zvládnete bez potíží, ale i v tomto případě bude funkční ponožka výrazně lepší volbou.

„Funkční“ je široký pojem

Dnes máme na výběr celou řadu materiálů, ze kterých se funkční ponožky vyrábí. Mezi nejznámější patří umělá vlákna (polyester, polyamid, elastan) a merino vlna. Osobně bych u ponožek doporučoval spíše umělé varianty pro jejich rychlejší odvod potu a vyšší elasticitu.

Merino ale najde uplatnění při běhu v sychravém podzimním a zimním počasí, protože příjemně hřeje i když je mokré. Ve vyšších teplotách se ale může chodidlo v merino ponožkách přehřívat a pozor si dejte i při závodech a rychlých trénincích. Tím, že merino nepruží tak dobře, se může u vysokoprocentních merino ponožek stát, že se budou po pokožce lehce posouvat a tím dojde k nepříjemnému pálení plosky chodidla. 

Žádné švy a respekt k pravé i levé

Kromě materiálů je dobré zmínit i střih. Kvalitní sportovní ponožky (a je jedno, jestli jsou běžecké, turistické, cyklistické…) jsou bezešvé a rozdělené na levou a pravou. Toto tvarování má výrazný vliv na to, jestli se vám budou dělat puchýře a oděrky v oblasti prstů. 

Kromě tvarování se velmi často používá i strukturovaná konstrukce, kdy jsou nejvíce namáhané části ponožky vyrobeny z odolnějších materiálů, zatímco v oblastech, kde oceníte především prodyšnost se používá lehčí a vzdušnější materiál s řidší hustotou tkaní.

U speciálních modelů se můžete setkat i s chrániči kotníků, nebo ochranou achilovky. Tyto prvky se obvykle objevují u ponožek s cenovkou několik set korun za pár a i když výrazně zvyšují komfort, tak se rozhodně nedá tvrdit, že byste se bez nich neobešli. Ve výsledku tak záleží na tom, jak moc chcete svá chodidla rozmazlovat a kolik jste ochotní do nového páru ponožek investovat.

Jak zvolit správnou velikost

Kvůli výše zmíněnému problému s posouváním ponožek po pokožce si dejte pozor na to, abyste při nákupu vybrali správnou velikost. Většina ponožek se nevyrábí po jednom čísle, ale v určitém rozsahu. Například 36-38, 39-41, 40-42, 43-45 atd… Pokud se pohybujete na hranici, pak vždy sáhněte po menší velikosti. Pružné materiály a úpletové tkaní zaručí, že se ponožka dostatečně roztáhne a vy budete mít jistotu, že vám při běhu nebude nikdy nic překážet.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky