Úvod Inspirace Pusť si knihu do uší aneb tohle musíš slyšet

Pusť si knihu do uší aneb tohle musíš slyšet

od Marek Odstrčilík

Není nad dobrou knihu, která vás dokáže vytrhnout z nepříjemných myšlenek, přenést vás do jiného vesmíru, do míst a času, které jinak zažít nemůžete, ukázat svět z různých perspektiv a nabouchat do hlavy poznání. Je to taková jiná cestovka. Pokud jezdíte hodně autem nebo běháte se sluchátky, tak začíst se není samozřejmě možné, ale vy se naštěstí můžete zaposlouchat do audioknihy. Tohle jsou naše tipy z audioteka.cz, které nás poslední měsíc zaujaly.

Vytrvalost – Rick Broadbent

Foto: audioteka.cz

Hlas herce Václava Neužila (představitel filmového Zátopka), v knize Vytrvalost o “české lokomotivě”, je tak příjemný, že se po doběhu klidně můžete přistihnout, jak stojíte u dveří a posloucháte dál. Kniha z pera britského novináře Ricka Broadbenta je spíš novinářskou prací, než nějakým biografickým příběhem. Knížka vás přenese do světa tehdejších závodů a nastíní složitost doby, ve které Emil žil. Občas máte pocit, že se Zátopkem běžíte, prožíváte atmosféru jeho velkých závodů a to skoro až hmatatelně. Dozvíte se hodně o jeho soupeřích a lidech kolem něj. Síla knihy je tak velká, že vás donutí znovu vyběhnout. 

RICK BROADBENT 
Uznávaný anglický novinář Rick Broadbent z listu The Times už má za sebou několik knih se sportovní tématikou. O boxu, o motocyklových závodech, se sedmibojařkou Jessicou Ennisovou spolupracoval na její autobiografii. Příběh o Emilu Zátopkovi pro něj byl krokem jiným směrem: psal o sportovci, s nímž se nikdy nesetkal a který žil v zemi, jejíž jazyk neovládá. 


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr..le – Mark Manson

Foto: audioteka.cz

Všechny knihy tohohle autora prostě můžu. Líbí se mi styl, jazyk a i občasné, dle mého velmi trefné, vulgarismy. Pokud si myslíte, že musíte být v životě pořád pozitivní, tak vám autor vysvětlí, že NE. Přiznejme si svoje chyby, začněme je brát jako něco, co k nám holt patří. Když prostě něco stojí za prd, tak se s tím naučme žít a napišme to na nebe. Ono opravdu nejde se pořád tvářit sluníčkově a ne každý může být superhrdina. Tohle je prostě jiná kniha o motivaci a díky hlasu herce a dabéra Davida Prachaře se výborně poslouchá.

MARK MANSON
Americký bloger, podnikatel a autor (tak trochu jiných) motivačních knih. Rád píše o velkých myšlenkách a podle svých slov dává životní rady, které nestojí za prd. Někteří lidé o něm říkají, že je idiot. Jiným prý svými radami zachránil život. Podle svých vlastních slov nic, co říká nebo píše, sám nebere příliš vážně. Důležité totiž podle něj je, aby každý myslel hlavně sám za sebe.

Jak prohrát maraton – Joel Cohen

Foto: audioteka.cz

Tohle je velká oddychovka. Pokud máte rádi humor, kdy se autor sám shazuje, mohla by vám tato audiokniha kápnout do kroku. Toho běžeckého, jak už je z názvu znát. Cítili jste se někdy při běhání pod psa? Měli jste pocit zmaru a hledali jste sebebizarnější motivaci? Je hlemýžď proti vám chrt v nejlepší formě? Pak vás potěší, že jste s autorem na stejné lodi. Jak prohrát maraton je lehkým perem psaná kniha, která má v sobě spoustu pravd, ale některé věci je potřeba brát s rezervou.

JOEL COHEN
Joel Cohen se narodil v Kanadě a živí se psaním scénářů pro Saturday Night Live, Suddenly Susan a seriál Simpsonovi, který mu vynesl ocenění Emmy. I jeho starší bratr pro seriál Simpsonovi napsal také jednu epizodu, ta otevírala jeho třetí řadu. Joel Cohen se narodil v Calgary a vystudoval univerzitu v Albertě. Za své studium získal titul bakaláře věd.
Mimo práci na seriálu napsal také knihu Jak prohrát maraton, která se téměř okamžitě stala bestsellerem.

Co mi padlo do oka a na co se chystám?
Proč spíme – Matthew Walker
Faktomluva – Hans Rosling
Mé cesty do hlubin mozku – Vladimír Beneš

Text vznikl ve spolupráci s audioteka.cz.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky