Úvod VybaveníBěhání Nadváha a běh? Jde to, vyberte si ale vhodné boty

Nadváha a běh? Jde to, vyberte si ale vhodné boty

od Vít Kněžínek

Řadíte se mezi běžce s mohutnou postavou, nebo máte problém s klouby a sháníte obutí, které bude maximálně pohodlné a ochrání vaše tělo před tvrdými nárazy? V tom případě pro vás máme několik tipů jak chránit svůj pohybový aparát a několik praktických tipů pro výběr bot.

Hned na začátek začneme špatnou zprávou. Na světě neexistuje dokonalá běžecká bota, kterou byste si obuli a ona vyřešila všechny problémy spojené s tvrdými nárazy při každém kroku. Sebedokonalejší tlumení i u těch nejdražších bot není schopné absorbovat sto procent nárazu a celá věc se tak neobejde bez vaší asistence.

Ať už jste vysocí, velcí, máte nadváhu, nebo dlouhodobé potíže s klouby, jsou běžecké boty pravděpodobně důležitým tématem. Bota toho opravdu dokáže vyřešit, nebo naopak pokazit, poměrně hodně. Základ úspěchu je ale skrytý někde jinde.

Řadíte-li se do výše zmíněných “rizikových” skupin, pak byste předtím, než přenesete veškerou zodpovědnost na své boty zapracovat na několika věcech.

Posilování, protahování a správná technika

Prvním bodem na seznamu je posilování. Klouby totiž často bolí z důvodu ochablých stabilizačních svalů a šlach. Obzvlášť kolena trpí, pokud máte slabá stehna. Nemusíte vzít zrovna posilovny útokem. Stačí relativně málo a vše zvládnete doma a obvykle i s vlastní vahou. Správně provedené dřepy, bulhaři, mrtvé tahy, výpady, plank (tady najdete jeden, který zabere pár sekund), cvičení s kettle bellem… to je jen krátký výčet cviků, které jsou vhodným běžeckým doplňkem. Pokuste se alespoň jednou týdně najít 30 až 60 minut na to, abyste svému tělu pomohli zvládat stres spojený s během, a to tím, že své svaly patřičně posílíte.

Bod číslo dva všichni znají a většina ho úspěšně ignoruje. Řeč není o ničem jiném, než o protahování. Ohebnost, pružnost a “dobrý” rozsah pohybu jsou nejlepšími pomocníky při snaze o uvolněný a lehký běh. Protahujte se vždy po tréninku a nikdy ne nezahřátí a těsně před zátěží (kdy intenzivní strečink zvyšuje riziko zranění).

Třetí a poslední bod se týká techniky. Správný běžecký dopad přes střed chodidla a zpevněný střed těla s uvolněným trupem je základ prevence bolesti a zranění. Snažte se proto zaměřit na to, abyste nedopadali tvrdě přes patu a pomožte svému tělu tím, že využijete vysoce efektivní přirozený tlumící mechanismus, který tvoří vaše klouby, svaly a šlachy.

Boty pro ty, co mají kila navíc

Nyní už se konečně dostáváme k správnému výběru nových bot. Může hodně pomoci a ušetří vás celé řadě problémů.

Těžcí a ke zranění náchylní běžci by si měli dávat pozor, aby zvolená bota byla dostatečně tlumená. Toto tlumení pomůže vykompenzovat případné chyby v běžecké technice a zvýší celkový komfort při běhu. Vysoce tlumené boty navíc obvykle počítají s velkou zátěží, což se pozitivně projeví na jejich životnosti a vydrží vám mnohem déle, než ultralehké netlumené slupky určené na tempový běh, nebo závod.

Cena ne vždy indikuje kvalitu běžeckých bot, ale u většiny značek platí, že čím dražší bota, tím kvalitnější tlumení má (vynecháme-li závodní speciály, limitované edice a designové kousky). 

Nedá se obecně tvrdit, že ten nejtlumenější model pro vás bude ten nejlepší, ale troufám si tvrdit, že tím, že budete vybírat z modelů v horních patrech běžeckého tlumení, nic nepokazíte. 

Praktická ukázka napříč značkami

Na závěr zde dáváme seznam “vhodných kandidátů” aktuálních silničních modelů. Finální výběr bude záležet na tvaru vašeho chodidla a mimo jiné také na tom, jestli máte tzv. neutrální, nebo pronační došlap (co je to, se dočtete v našem dřívějším článku), což je věc, která u vysokých a měkkých bot hraje důležitou roli.

  • Adidas – Ultraboost, Solarboost
  • Brooks -Ghost, Adrenaline GTS, Glycerin, Transcend, levitate, bedlam
  • Asics – Cumulus, GT-2000, Nimbus, Kayano
  • Mizuno – Rider, Inspire, Ultima, Sky, Horizon
  • Nike – Vomero, React, Infinity Run
  • Saucony – Ride, Guide, Triumph, 
  • Hoka One One – Bondi, Arahi, Gaviota

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky