Úvod VybaveníBěhání TEST: Nové závodní boty Adios Pro s ambicemi na rekordy

TEST: Nové závodní boty Adios Pro s ambicemi na rekordy

od Vít Kněžínek

Nejnovější a dost možná nejzajímavější příspěvek do války karbonových bot má na svědomí adidas se svou novinkou Adios Pro, které se okázale uvedly ženským světovým rekordem na pražském elitním půlmaratonu. Jaké jsou tyto nové adiosky a využije tuhle botu i “obyčejný běžec” mimo světovou vytrvaleckou špičku?

Adios je pro mě srdeční záležitost. Před osmi lety představoval Adizero Adios 2 můj vůbec první kontakt se závodní běžeckou botou. A já se okamžitě zamiloval. Osobní rekord na tehdejším Pražském půlmaratonu z toho sice nebyl, ale to bylo pouze otázkou času a dodnes je drtivá většina mých osobních doporučení spojených právě s touto botou. Zajímavější je možná fakt, že Adios držel v té době také monopol v oblasti maratonských světových rekordů. Gebrselassie, Makau, Kipsang, Kimeto… To je nepřetržitá řada jmen atletů, kteří jeden po druhém, jedenáct let v kuse drželi nejrychlejší světový čas pod vlajkou se třemi pruhy.

Jenže pak se adidas přesměroval z elitních na rekreační běžce a v oblasti výkonnostního běhání naprosto vyklidil pozice. S příchodem Boostu a postupnými změnami se z adiosu stala skvělá bota, která ale svými vlastnostmi oslovila spíše hobíka, než vyběhaného atleta. Pak přišel Eliud Kipchoge a Nike se svým projektem Breaking2 a dílo zkázy bylo dokonáno. Teď se ale adidas nadechl k odvetě, která má obrovský potenciál zvrátit aktuální vývoj ve světě ambiciózního silničního běhu.

Ono je ve výsledku jedno, jestli útočíte na svůj osobák, nebo na světový rekord. V obou případech chcete mít na nohách co nejvhodnější boty a tyto boty v posledních dvou letech vyráběl pouze Nike. Letošní boom karbonových modelů tuto hegemonii lehce narušil, ale největší “bitva” o koncové uživatele proběhne, jak to tak vypadá, tradičně mezi oběma odvěkými rivaly – adidasem a Nikem.

Dlouhou dobu to přitom vypadalo, že adidas spí a vývoj karbonových “superbot” ho nechává úplně klidný. Během jara se sice objevila karbonová novinka Adizero Pro, ale ta (i když je to velmi povedená bota) neměla naději na sesazení Niky Vaporfly z jejich trůnu. 

Adizero Adios Pro pod lupou

Adizero Adios Pro je úplně o něčem jiném. Její konstrukce i použité materiály přesně splňují všechny požadavky na ultrarychlou botu a navíc přichází s ojedinělým a originálním řešením karbonové výztuhy v přední části mezipodešve.

Začněme tradičně pohledem na technickou specifikaci. Mohutnost tlumící vrstvy je 39,5 milimetru (těsně pod limitem World Athletics) a drop 8,5 milimetru. Hmotnost ve velikosti UK 8 je 225 gramů. O výztuhu se stará kombinace karbonového plátu v patní části a speciálně napružených karbonových prutů ukrytých v přední polovině tlumicí vrstvy. Zásadní je i použití zbrusu nového tlumicího materiálu Lightstrike Pro.

Hmotnost

Hmotnost poměrně vysoko přes hranici 200 gramů je už na první pohled velkým hendikepem. Ve světě, kde každý gram hraje roli, je rozdíl deset procent oproti některým konkurenčním modelům poměrně výrazný. Na druhou stranu je díky tomu Adios Pro pevnější a stabilnější, což může přinést zásadní výhodu především ve finálních pasážích závodů, nebo na nerovném povrchu.

Snaha o optimalizaci hmotnosti je krásně vidět na podešvi, která je extrémně minimalistická, ale zároveň vysoce funkční. Žádný vzorek a úsporné rozmístění pryžové podešve už na první pohled prozrazuje, že tahle bota je určená na maximální výkon a s všestranností, nebo dlouhou životností si nikdo hlavu nelámal. Přesně tak, jak by to u nekompromisní závodní boty mělo být. Nemusíte se ale bát. Limitním prvkem z hlediska životnosti nebude u většiny běžců prošoupání podešve, ale vyšlapání tlumicí vrstvy, ale k tomu se dostaneme později.

Extrémně úsporný je i nový svršek z materiálu Celermesh, který kombinuje ultratenkou tkaninu s perforovanou podšívkou. Výsledek je pak extrémně lehký, maximálně prodyšný a zároveň relativně pevný. Stabilní svršek příjemně obepíná chodidlo. Důležitou roli zde hraje asymetrický jazyk ukotvený pružnými textilními pásy k mezipodešvi, což vytváří efekt ponožky. Konstrukce pevně ukotveného jazyka jsem se se svými vysokými nárty trochu bál, ale kromě lehce obtížnějšího nazouvání se neobjevil žádný problém. Naopak. Bota sedí jako ulitá a při běhu se ani nehne.

Rychlá a dynamická

To nejdůležitější z celé boty je ale její tlumicí vrstva, která se stará o celý rychlostní a energetický zázrak. Aktuálně platná pravidla World Athletics pro výrobu běžeckých bot krásně poukazují na to, co z některých modelů činí zbraň pro dosažení rychlejších časů.

Nejdůležitější je omezení na výšku 40 milimetrů. Tu Adios Pro využívá takřka maximálně. 39,5 milimetru materiálu Lighstrike Pro je hlavním klíčem úspěchu této boty. Lightstrike Pro je lehká “nadýchaná” pěna s extrémně vysokou pružností a energetickou návratností. Většina běžců, kteří měli možnost srovnání, tvrdí, že ZoomX (Nike) je lehčí a pružnější, než Lightrike Pro (adidas), ale rozdíl není až tak velký. Díky tomu jsou adiosky schopné se přiblížit na dostřel Nike z hlediska pozitivního vlivu na rychlost běhu. Jediné, co v tuto chvíli chybí je nezávislá studie, která by schopnosti obou bot porovnala.

Subjektivně je ale Adios Pro extrémně rychlá a dynamická bota, která vás doslova nutí běžet a svižné tempo je v nich neskutečně přirozené. Srovnám-li adiosky s jejich “non-nike” konkurencí, pak bez nadsázky vyhrávají na celé čáře. Nejvíce se jim blíží Saucony Endorphin Pro, ale ani ty nemají tak velký “bounce” a tak rychlý odpich do dalšího kroku jako Adios.

Jako u všech karbonových superbot i zde musíte počítat s velmi omezenou životností. Lighstrike Pro se pod chodidlem viditelně bortí a u většiny běžců se nedá očekávat, že by si boty zachovaly své vlastnosti déle, než několik málo stovek kilometrů. Průměrná životnost bude díky o fous vyšší tuhosti s největší pravděpodobností o něco vyšší, než u Vaporfly/Alphafly, ale nečekejte, že v adiosech naběháte tisíc kilometrů. Můj odhad je spíše třetinový.

Inspirováno lidským tělem

Veledůležitým prvkem je přítomnost výztužných karbonových prvků. Adidas vsadil na originální přístup a místo zakřiveného karbonového plátu používá menší karbonovou destičku pouze pod patou. Ta slouží primárně pro stabilizaci po došlapu. Kouzlo rychlého přechodu a pocitu plynulého běhu mají na starosti tzv. energy rods, neboli napružené karbonové pruty, které kopírují linie šlach v lidském chodidle a starají se o výztuhu přední části boty.

adidas Adizero Adios Pro Running

  • závodní běžecká obuv
  • drop 8,5 mm
  • váha UK 8 je 225 g
  • cena 5 299 Kč
  • – hmotnost
  • + vyšší životnost

Použití těchto prutů má několik výhod a jednu nevýhodu. Je to pouze má spekulace, ale vsadil bych své boty, že za vyšší hmotností adiosek stojí právě těchto pět výztužných prutů (v kombinaci s o pár gramů těžší tlumící pěnou). Výhodou je ale přirozenější vedení chodidla, protože na sobě nezávislé pruty jsou schopné se mnohem lépe přizpůsobit vašemu stylu běhu, než monolitický karbonový plát. Stabilita Adios Pro je opravdu velmi slušná a nerozhodí vás ani lehká nerovnost. Jedinou slabinu jsem objevil na dráze, kdy v tempu hluboko pod tři minuty na kilometr v zatáčce celá bota lehce ujíždí. Není to ale nic, co by se nedalo vyřešit stažením svršku a vhodnou technikou běhu. V pomalejších tempech si žádných nedostatků dost možná vůbec nevšimnete ani v prudkých zatáčkách.

Celkově je adidas Adios Pro botou, která spolehlivě způsobí intenzivní wow efekt. Okamžitě po obutí vás doslova nutí udržovat svižné tempo a běh v nich působí neuvěřitelně lehce, plynule a jednoduše. Sečteme-li všechny plusy a mínusy, pak dostaneme botu, která má potenciál stát se vážným konkurentem Nike. K dokonalosti jí chybí ještě vyšší odskok tlumení v přední části a lehce nižší hmotnost. Oba nedostatky ale kompenzuje vyšší životností, lepší stabilitou a skvělou ovladatelností. Že se jedná o proklatě rychlou botu potvrzuje i čerstvý světový rekord Peres Jepchirchirové z Pražkého půlmaratonu.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky