Úvod VybaveníBěhání TEST: Huawei Watch GT2 Pro. Skvělá baterie a důraz na vaše zdraví

TEST: Huawei Watch GT2 Pro. Skvělá baterie a důraz na vaše zdraví

od Magdaléna Ondrášová

Huawei se snaží. I na nejnovější generaci chytrých hodinek Huawei Watch GT2 Pro je vidět pokrok ve všech oblastech a obzvlášť hlasitě se výrobce chlubí pokroky ve sledování zdraví a ve sportu. Na označení sporttester to však zatím nestačí, jeden zásadní prohřešek z minulosti totiž zůstává bez nápravy.

Chytré hodinky od Huawei jsou kdesi v polovině pomyslné stupnice mezi jednoduchými fitness náramky a funkčně našlapanými Apple Watch. Platí to pro jejich výbavu, výdrž baterie i cenu a nejnovější model tuto kombinaci kompromisů pěkně vyladil.

Vyvážený kompromis

Z chytrých náramků si Watch GT2 Pro berou jednoduché ovládání a výdrž. I s notifikacemi ze smartphonu a neustále zapnutým sledováním srdečního tepu (avšak minimem GPS-aktivity) vydrží až dva týdny.

Když jsme u baterie, tak pokrok zaznamenalo i její nabíjení. Ještě minulá generace se nabíjela „pukem“ se dvěma kovovými kontakty, které do správné pozice směřovaly magnety. Aktuální puk je také magnetický, ale už bez kontaktů, nabíjí bezdrátově, jako to známe ze smartphonů. Stejná je i technologie Qi, takže když zapomenete puk, pomůžete si bezdrátovou nabíječkou k mobilu, nebo takzvaným reverzním nabíjením. To znamená, že v nastavení vybraných mobilů (pár špičkových modelů od Samsungu, Xiaomi a Huawei) aktivujete příslušnou položku, hodinky přiložíte k zádům telefonu a už se nabíjí.

Z oblasti špičkových chytrých hodinek si Huawei bere reprezentativní vzhled a nádherný velký dotykový displej s jemnou grafikou a jasnými barvami. Automatická regulace jasu funguje skvěle a informace v pohodě přečtete i na silném letním slunci. K dispozici je always-on režim, kdy je zjednodušený ciferník neustále zapnutý, ale neměl jsem potřebu jej používat. Jednak spotřebuje více energie a za druhé automatické gesto pro probouzení displeje funguje spolehlivě.

Co se aplikací týče, žádné vlastní si nenainstalujete, musíte se spolehnout na to, co připravil výrobce (případně co přidá s aktualizací celého firmwaru). Také cena je „někde mezi“, ale k té až v závěru.

Design a materiály

Tou nejviditelnější změnou oproti loňsku je design a použité materiály. Vzhled je záležitost značně subjektivní, takže si udělejte názor sami. Mě osobně se víc líbí klasičtější pojetí loňského modelu, ale ten letošní má hezčí materiály.

Tělo je z matného titanu a pozornost upoutají i jemně broušená tlačítka. Dýnko je keramické, což je značný posun od loňského plastu. Displej místo tvrzeného skla chrání safírový krystal, což by mělo zaručit vyšší odolnost vůči poškrábání. Nenosím hodinky tak dlouho, abych jim nějak ublížil, takže reálnou zkušenost s odolností nepřidám. A konečně kůže na řemínku – tedy podle verze, prodává se ale i sportovnější kombinace s gumovým páskem.

Rok evoluce

Abych pokračoval ve výčtu rozdílů mezi loňskými GT2 a novými GT2 Pro… Na seznamu senzorů přibyl pulzní oxymetr pro měření saturace kyslíku (SpO2). Měření tepu, stresu a spánku známe už z minulosti.

Dále je tu drobnost, kterou sice Huawei pouze dohání konkurenci, ale majitelé ji rozhodně ocení – možnost u vybraných ciferníků změnit obsah jednotlivých widgetů. Lépe si tak na hlavní displej naskládáte požadovanou sadu informací. Výrazně bohatší je i výběr ciferníků, aktuálně jich je v nabídce na 200.

Obdobná změna nastala i při záznamu aktivity. Podržením prstu můžete změnit obsah jednotlivých datových polí.

Sport: Snaha se cení, ale…

Tím se pomalu dostáváme ke sportu a začnu rovnou největším problémem. Zaznamenanou aktivitu si prohlédnete v mobilu, je svázaná s účtem ve službě Huawei Zdraví, ale nikam dál ji nedostanete. Ač to firma již před rokem slíbila, stále chybí synchronizace dat s některou z renomovaných služeb alá Strava. V nastavení mobilní aplikace jsou pouze Google Fit a MyFitnessPal, ale tam se nepřenáší trasa, ani další podrobnosti. Aktivitu nelze stáhnout ani ve formě souboru.

Jinak se Huawei velmi snaží. Hodnoty SpO2 a VO2 max používá k jednoduchému sledování formy a doporučení délky regenerace. Konkurence je dál, hodnoty kombinuje do komplexnějších metrik a umí doporučit další pokračování tréninku.

V seznamu měřitelných sportů je více než sto položek, takže tam kromě obvyklé klasiky najdete i sofistikovanou aplikaci pro měření triatlonu (přepínat mezi disciplínami a přechody stále musíte ručně) a řadu disciplín, o jejichž měřitelnosti mírně pochybuji: tanec, jóga, karate a další.

Informace na displeji, informace z reproduktoru

V průběhu aktivity vás hodinky zásobují informacemi nejen na displeji, ale i formou hlasového SpO2 komentáře. O samotě v přírodě jsem to uvítal, ve městě jsem strhával nechtěnou pozornost. Když si vzpomenete před startem měření, dá se komentář úplně vypnout, nebo nastavit – co, jak a často bude reproduktor chrlit.

S hlasem komentovanými tréninky začaly už loni GT2, letošní verze Pro přidává haldu nových. Základní dojem je takový, že jde o přehledný a snadno pochopitelný systém, nicméně není tak sofistikovaný, jako u Garminu.

Zapomnětlivcům se bude hodit automatické rozpoznání aktivity. Vyrazili jste běhat, ale nezapnuli jste měření? Hodinky to po chvíli poznají a zeptají se vás, jestli chcete záznam spustit. Skvělé je, že v případě souhlasu se aktivita uloží i zpětně (začátek obvykle není trefený úplně přesně, ale pořád je to lepší než nic).

Co se přesnosti GPS týče, nemám výhrady. Měření srdečního tepu odpovídá hodinkovému standardu, takže ve srovnání s hrudním pásem příliš pomalu reaguje na změny. Pozitivní je, že funguje i ve vodě. Naopak počítání délek v bazénu mě nenadchlo. Ve srovnání se stovkou, kterou naměřil referenční Garmin na druhé ruce, chybělo Huawei šest délek (a v grafech je dobře vidět, kde systém nezaznamenal obrátku).

Mapy těmto hodinkám chybí, ale s trasou pracovat umí a v režimu turistika vás navede zpět k výchozímu bodu.

Smartwatch musí mít aplikace

…a Huawei Watch je mají. Jen v pevně daném počtu a pořadí. První je Cvičení, což je výše zmíněný seznam měřitelných sportů. Pod druhou ikonkou si prohlédnete absolvované aktivity a následuje Stav cvičení, což je rovněž zmíněné dlouhodobé sledování formy. Aplikace Tepová frekvence kromě grafu aktuálního dne ukáže i rozložení do zón.

Další je Kyslík v krvi, tedy SpO2, měření trvá půl minuty. Položka Záznamy aktivit mapuje den z pohledu spálených kalorií, našlapaných kroků, vystoupaných metrů a času, kdy jste byli aktivní. Spánek ukáže pouze délku posledního nočního spánku, případně šlofík v průběhu dne, ale pro podrobnosti a rozdělení do spánkových zón musíte do aplikace. Z osobní zkušenosti musím dodat, že analýza spánku je podrobnější a kvalitnější, než umí Apple Watch.

Položku Stres je nutné aktivovat v mobilní aplikaci a je to zajímavý proces. Zatímco v telefonu odpovídáte na desítku otázek, hodinky měří tep. Netroufám si posoudit, nakolik je tahle veličina smysluplná. Následuje Dechové cvičení. Toho nejsem velký fanoušek, ale je pravda, že zastavit se na jednu, dvě nebo tři minuty nemůže uškodit.

Protokol hovorů není nic jiného, než seznam posledních hovorů. Už jsem zmínil, že se s hodinkami dá telefonovat? Mají mikrofon, dostatečně hlasitý reproduktor a k mobilu se připojují jako bezdrátové sluchátko. Příchozí hovor vyzvání jak na telefonu, tak na hodinkách, kde jej přijmete, tam mluvíte. Hlasitě promlouvající hodinky jsou poněkud indiskrétní varianta, nehodí se v každé situaci, ale jindy ušetří hledání mobilu a kvalita zvuku je překvapivě dobrá. Další položka v seznamu jsou Kontakty. Není to přístup k celému v adresáři v mobilu, pouze k vybraným lidem, které zaškrtnete v mobilní aplikaci.

Hudba je jednoduchý přehrávač, který pošle hudbu přímo do bezdrátových sluchátek, nebo do vlastního reproduktoru (na telefonování stačí, s hudební reprodukcí je to pochopitelně slabší). Buď můžete pouštět skladby uložené přímo v hodinkách (paměť má 4 GB), nebo na dálku ovládat právě aktivní přehrávač v telefonu (a je jedno, jestli je to Spotify, přehrávač audioknih, nebo cokoliv jiného).

Vzdálená závěrka je bezdrátová spoušť k fotoaparátu připojeného mobilu. Kromě okamžité expozice můžete přidat dvou- nebo pětisekundovou samospoušť. Funguje to skvěle. Tlak zvuku je jednoduchý výstup z integrovaného barometru, opět máte k dispozici graf aktuálního dne a na druhé obrazovce to samé přepočtené na nadmořskou výšku.

Kompas zobrazuje klasickou růžici s údajem o aktuálním azimutu uprostřed. Ikonka Oznámení skrývá seznam posledních notifikací, které dorazily z mobilu. Stejný můžete vyvolat potažením od spodní strany domovské obrazovky (ciferníku), takže není nutné listovat v menu. Jednotlivé položky lze rozkliknout, takže si přečtete zprávu, u e-mailu vidíte odesílatele a předmět. Notifikace perfektně zvládají češtinu, ale bohužel na ně stále nelze reagovat, tady má Huawei dluh.

Počasí má tři obrazovky, na první vidíte aktuální teplotu, denní minimum a maximum, na druhé hodinovou předpověď na aktuální den, na třetí a čtvrté předpověď na celý týden (data se prostřednictvím mobilu stahují z internetu).

Stopky jsou až příliš jednoduché, čas lze spustit, pozastavit a vynulovat, nezaznamenáte ani mezičas. Časovač je klasická „minutka“, na jedno kliknutí jsou připravené odpočty od minuty do dvou hodin, ale nastavíte i libovolnou další hodnotu. Budík dělá přesně to, co má, vzbudí vás diskrétně vibracemi, opakovaně, ve vybrané dny týdnu atd. Svítilna na plný jas rozzáří všechny pixely displeje, což bohatě stačí na noční pochůzky po bytě. Poslední aplikace Najdi můj telefon spustí na mobilu melodii, takže jej najdete po zvuku. Jen pochopitelně musí být v dosahu Bluetooth.

Pak už je tu jenom Nastavení. Něco se řeší zde, něco v mobilní aplikaci. Příjemná drobnost je možnost definovat funkci spodního tlačítka hodinek. Může to být cokoliv z výše popsaných aplikací.

V předprodeji s bonusem

Huawei GT2 Pro se začnou prodávat 5. října 2020 za 7 999 Kč. Loňské GT2 startovaly na šesti tisících, dnes je koupíte pod pět tisíc, takže kromě příjemné evoluce funkční a designové tu máme i nepříjemnou cenovou.

Jednak si tím Huawei kazí poměr výkon/cena, ale také se tím posouvá do teritoria střední třídy sporttesterů, které jsou na sport jednoduše lepší. Situaci trochu napravuje bonus, který dostanete v předprodeji od 21. září do 4. října. To firma k hodinkám přidá bezdrátová sluchátka Huawei FreeBuds 3i, která se jinak prodávají za 1 999 Kč.

Specifikace Huawei Watch GT2 Pro

  • Rozměry a hmotnost: 54 × 47 × 11,4 mm, 53 g
  • Zvýšená odolnost: vodotěsné do 50 m (5 ATM)
  • Displej: kruhový dotykový AMOLED s úhlopříčkou 1,39″, rozlišení 454 × 454 px, jemnost 326 ppi
  • Konektivita: Bluetooth: 5.1, NFC, bezdrátové nabíjení Qi, dodávaná nabíječka má konektor USB-C
  • Baterie: kapacita 455 mAh stačí na dva týdny i s notifikacemi ze smartphonu, avšak bez GPS aktivity. Zapnutý always-on režim zkrátí výdrž asi na polovinu. Doba nabíjení asi 60 minut
  • Paměť: operační paměť 32 MB RAM, úložiště 4 GB
  • Řemínek: vyměnitelný, šířka 22 mm
  • Operační systém: proprietální bez možnosti instalovat další aplikace
  • Kompatibilita: Android, Apple iOS

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky