Úvod VybaveníBěhání TEST: Běžecké podprsenky s podporou pro bujné tvary

TEST: Běžecké podprsenky s podporou pro bujné tvary

od Barbora Topinková

Běháte či jinak sportujete? Ať už podprsenky potřebujete, či je nosíte jen proto, že jste se minuli pohlavím, nebo na ně prostě jen rádi koukáte, tento test je pro vás, protože Rungo rozhodně nediskriminuje. Bez ohledu na fyzické, politické, geografické či mentální odlišnosti vám přinášíme pravidelný osobní test sportovních podprsenek redaktorky Báry Topinkové, ze kterého budou mít rovnoprávný užitek úplně všichni!

V rámci antidiskriminačního přístupu uvádím také, že testování bylo záměrně provedeno na ženě středního věku a střední postavy. Chvíli jsem přemýšlela, že na focení pár kilo zhubnu, ale musela bych ze svého jídelníčku vyřadit pivo a bůček, a to by bylo vrcholně diskriminační! Závěrem tohoto upozornění varuji, že níže uvedené fotografie a texty nejsou vhodné pro děti do 15 let, mohly by rozrušit kojence a zvýšit pravděpodobnost mozkové nebo srdeční příhody u starších a nemocných jedinců. Dalším čtením tohoto článku tedy místopřísežně prohlašujete, že v této činnosti pokračujete o vlastní vůli a na vlastní nebezpečí.    

Technické aspekty (běžecké) podprsenkologie

Ať máte prsa malá, velká nebo žádná, běh či jiná sportovní činnost s nimi může přinášet omezení v podobě natřásání a odřenin, které mohou v některých případech vaši oblíbenou kratochvíli až znemožnit.  Tato omezení však umí smazat vhodně zvolená podprsenka, která umravní výkyvné části vašeho těla do příslušného koridoru.

V návaznosti na minulé ročníky testování tady prohlašuji, že při výběru (běžecké) podprsenky je třeba se chovat vrcholně diskriminačně a brát jen ten kousek, který absolutně splňuje vaše požadavky. Máte-li poprsí o větším výkyvném poloměru, vyžadujte vypolstrovaná, silná a překřížená ramínka, a hrudní konstrukci tvořenou z několika sešitých dílů, jež zaručují koeficient prohupu o hodnotě 0,15 a méně.

Redaktorka RUNGO.cz Barbora Topinková

  • Od počátku vzniku webu (2013) testuje podprsenky při běhu a má obrovské zkušenosti
  • Je autorkou knih Z lehu k běhu a Vánoce na sádle a jiné trable

Koeficient prohupu byl v r. 2014 stanoven jako bezrozměrná veličina udávající při běhu změřený rozdíl poklesu prsou mezi stavem zcela bez podprsenky a stavem v podprsence. Koeficient 1 tak mají prsa zcela nechráněná, nulovou hodnotu má ideální stav v takovém zařízení, kde se prsa nehnou ani o píď. Jste-li nositelkou vnad s přirozeně nižším prohupem, dbejte při výběru na dostatečně prostorný zadní díl a nepřítomnost viditelných háčků, které při delším odírání tvoří na kůži ošklivé škrábance. Bez rozdílu velikosti, barvy, národnosti či pohlaví pak vyžadujte materiál, jehož savost připomíná carského důstojníka, jež v dobrém rozmaru usedne před několik lahví vodky. 

CRAFT Pace

Švédská značka (Norové, Finové, Laponci a další skandinávské národy prominou!) zaručuje už spoustu let trvanlivou kvalitu a severskou výdrž sportovního oblečení a tato podprsenka zcela odpovídá tomuto standardu. Výrobce proklamuje střední podporu poprsí, ale v tomto ohledu je zbytečně skromný. Během testování (v laboratorních podmínkách, tj. na trampolíně, při standardizované teplotě a tlaku) byl koeficient prohupu stanoven na spolehlivých 0,1, a testovací prsa velikosti 80E se v této bytelně konstruované krasavici tvořené dvěma velice promyšleně sešitými vrstvami prakticky nepohnula. Menší výhrady lze mít k materiálu, jež tvořen kombinací polyester/polyamid/elastan nesaje v horkých dnech tak, jak bych potřebovala. V podmínkách za polárním kruhem ale bude savost více než dostatečná. Design podprsenky je hodně nenápadný a na rande s ní parádu neuděláte, ale je to Volvo mezi sportovními podprsenkami!

Vzhledem k antidiskriminačním opatřením je třeba nerozlišovat, zda nosíte (běžeckou) podprsenku rubem nebo lícem navrch. Někdo dokonce říkal, že naruby je známka punku! Foto: Marek Topinka

Hodnocení: koeficient prohupu 0,1, vyrábí se ve velikostech 70B až 80D a v barvách  bílá/černá (omlouváme se tímto žluté, červené, zelené, lososové a akvamarínové za tuto diskriminaci, výrobce byl již na tento soulad s dobrými mravy upozorněn), MOC: 1 290 Kč.

2XU PERFORM TRI CROP

V rámci antidiskriminační politiky jsem k testování zvolila také podprsenku triatlonové značky 2XU, která je od pohledu ideální spíše pro všechny ženy a dívky, které běhají (či páchají jakýkoliv jiný pohyb, jakýmkoliv tempem) do velkosti košíčku B. Střihem odpovídá staré známé „lambádě“, která bohužel už z konstrukčního a vektorového principu nezaručuje dostatečnou oporu většímu poprsí. Tuto diskriminaci ale ráda přehlédnu vzhledem k faktu, že se jedná o podprsenku, jež váš pot i během nejtěžšího závodu vysaje stejně dosucha, jako carský důstojník flašku vodky.  Něco tak příjemně chladivého, lehoučkého a savého jsem na sobě už dlouho neměla. Dvojitý přední díl, systém odvodných kanálků na každém centimetru čtverečním, perfektní přilnavost, to vše ocení především triatletky(-ti, -ťata) nebo OCR závodnice (-íci, -čata), které se na části trati ráchají ve vodě. Inovativní tkanina italského původu SBR VENT je mimořádně aerodynamická, bohužel, před případnou reklamací myslete na to, že do ní musíte vstrčit také aerodynamické tělo.

Hodnocení: koeficient prohupu 0,1 do velikosti košíčku B, pro větší objemy až 0,4 (v závislosti na velikosti, teplotě tlaku a vztlaku). Velikosti XS až XL a barevné kombinace černo-růžová nebo černo-modrá jasně svědčí o vztahu značky k odstínové i velikostní diverzitě a kombinovanosti. MOC: 1 670 Kč

Kari Traa Frigg

Značka Kari Traa je stálicí a hvězdou na poli sportovních podprsenek a každý rok se pídím po jejich novém modelu, jen abych se pokochala nad dalšími chytrými inovacemi, jimiž vývojově prochází jejich konstrukce. Letos jsem ale sáhla po starším modelu Frigg a několik dní jsem nevyšla z úžasu. Tato podprsenka má koeficient prohupu 0, slovy N-U-L-A! Nádherně tvaruje prsa, sedí jako přibitá a při běhu se vám nehnou ani ty kousky karanténního špeku, které náhodou tak trošku přetékají okolo lemů. Ramínka jsou upravovatelná, ale díky dostatečnému polstrování vás ani po padesátém kilometru nebudou škrábat do zad žádná nastavovací udělátka a patentky. Materiál rychleschnoucí, střih sice trochu připomíná starou babiččinu práskačku o objemu salátové mísy, ale výsledné pohodlí na úlitbu estetice opravdu stojí! 

Hodnocení: koeficient prohupu 0 (ANO!!!), dostupná ve velikostech 75-90, objemech košíčků A-D a černé, modré nebo vínové barvě. MOC: 1 899 Kč, ve slevě za cca 800 Kč.

Panache Sport

Jsem-li tázána na nejlepší běžeckou podprsenku a nemám čas na vykládání, odpovídám jedním slovem – Panache! Vyrábí se totiž v největší škále velikostí dostupné na trhu a je proto vhodná nejen pro ženy každého věku a tvaru, ale i pro ty, jejichž tělo momentálně mění mateřství, nebo dokonce i ženy-čekatelky, které o dokonání svého ženství ještě bojují a mají opravdu široká záda. Značka je tedy absolutně antidiskriminační a proto ji do testů uvádíme každý rok i přesto, že před několika lety vyvinutý střih už nemodernizuje a obměňuje pouze barevné varianty svých produktů. Konstrukce sportovní podprsenky Panache oddaluje vaše prsa od sebe, aniž by jim dovolila si sebeméně poskočit. Při testech v minulých letech jsem měla výhrady vůči odřeninám, které po desátém kilometru způsoboval příliš silný lem na přední části hrudníku, tento jev jsem ale při testování modelu Pastel Retro nezaregistrovala. 

Hodnocení: koeficient prohupu 0 při jakémkoliv běhu i skoku, dostupná ve škále strakatých i jednobarevných odstínů, ve velikostech 30-38 a objemu košíčků až do velikosti GG. Vzhledem k tomu, že už se jedná o podprsenku klasické konstrukce, kdy většina žen špatně odhaduje svoji velikost, doporučujeme výběr v kamenné prodejně. MOC: 1 489 Kč.

Vřele doufám, že jste si letošní test užili a nikdo se jím necítil býti diskriminován. Pokud se přesto cítíte být jakkoliv znevýhodněni, například díky absenci smyslu pro humor a nadsázku, kontaktujte, prosím, svého ombudsmana nebo ošetřujícího lékaře.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky