Úvod VybaveníBěhání Úzké, široké, velké, malé. Problém výběru bot na běhání

Úzké, široké, velké, malé. Problém výběru bot na běhání

od Vít Kněžínek

Píše se rok 2020 a běžci stále trpí na puchýře, otlaky, nebo černé nehty. Jak je možné, že ještě neumíme obstarat spolehlivý výběr nového páru bot, který by nás všech těchto nepříjemností zbavil?

Na pultech běžeckých speciálek narazíte na neuvěřitelně širokou paletu technologií a materiálů, které mají za úkol zvyšovat komfort. Pletené a strukturované svršky. Kompletně bezešvé konstrukce, vnější výztuhy, měkká polstrování, anatomické tvarování… dalo by se pokračovat opravdu hodně dlouho. Proč tedy tolik běžců stále řeší puchýře, otlaky a černé nehty? Vybrat správnou velikost by přece nemělo být nic těžkého. Realita je ovšem o poznání složitější.

Základní a největší problém je v určení velikosti nových bot

Velikost určujeme podle délky a je jedno, jakou tabulku pro to využijete. EUR, UK, US, nebo centimetry. Vždy se bavíme jen a pouze o určité délce boty. Existuje sice i stupnice různých šířek, ale ta se týká jen velmi malého počtu modelů a navíc je velmi abstraktní, když pracuje s pojmy jako “standardní šířka”, “zúžený střih”, nebo “rozšíření střih”.

Odhlédneme-li od chybějící velikostní tabulky pro výběr správné šířky, tak se dostaneme k tomu, že ani nemáme nástroj, jak šířku chodidla efektivně změřit. Přijde vám to divné, když šířka by měla jít změřit stejně snadno, jako délka? Tak jednoduché to ale bohužel není. Lidské chodidlo je neuvěřitelně složitý mechanismus, který při pohybu intenzivně pracuje. Díky tomu dochází i ke značným změnám proporcí podle toho jak pracuje podélná a příčná klenba. Jednoduše řečeno – hodnoty, které naměříte v klidu vám nic neřeknou o šířce vašeho chodidla při běžeckém zatížení.

Aby toho nebylo málo, tak do hry vstupuje ještě třetí rozměrová dimenze. Ano, chodidlo je trojrozměrná záležitost a abychom byli schopni vybrat perfektní tvar boty, tak by bylo kromě správné délky a šířky nutné znát i celkový profil chodidla.

Široká nebo úzká?

Budete-li mít k dispozici dostatečně velký vzorek běžců a dostatečně velké množství bot, tak na 100 procent narazíte na situaci, kdy vám jeden člověk bude o botě A tvrdit, že je úzká a o botě B, že je široká. Pak ale přijde někdo jiný, obuje si totožné boty i velikost a jeho názor na šířku bude opačný. To je dáno tvarem a šířkou nártu, sklonem chodidla, nebo tvarováním nožní klenby

Co s tím? Předchozí řádky zněly možná až trochu moc depresivně. Není potřeba ale věšet hlavu. Stačí se při výběru řídit tím, co funguje už dlouhá léta a ještě dlouho to fungovat bude – míra komfortu. 

Vybraná bota by vám zkrátka měla na noze být maximálně pohodlná. Svršek nesmí nikde tlačit a chodidlo nesmí v botě tzv. plavat. Pozor si dejte na to, aby se nezouvala pata, nebo vás netlačila patní miska pod kotníkem. Před prsty je potřeba mít dostatek volného místa, ale ne tolik, aby chodidlo při běhu v botě jezdilo. Boty zkrátka musí sedět tak akorát a maximálně pohodlně. Ani pak sice nebudete mít stoprocentní jistotu, že se vám nebudou dělat puchýře, ale můžete vyběhnout s vědomím, že jste pro výběr udělali maximum.

Kupujete-li si své první boty, pak se raději svěřte do rukou odborníků v běžeckých speciálkách, nebo požádejte o radu svého zkušenějšího běžeckého kamaráda. Ale pozor – nenechte si doporučit “zaručeně správný a nejlepší model bot”. Jak jsme si už řekli, každý máme jiný tvar chodidla a každému sedí něco trochu jiného. Všechny rady na konkrétní boty by proto neměly být ničím víc, než doporučením, které si prověříte na vlastní nohy. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky