Úvod VybaveníBěhání Chytré hodinky se sportovními funkcemi. Recenze Vívomove3

Chytré hodinky se sportovními funkcemi. Recenze Vívomove3

od Magdaléna Ondrášová

Popsat produkt, který je krásný sám o sobě a nemusí mít už nic navíc, je za odměnu. Tím spíš, když něco navíc má. Značka, která je známá hlavně zapáleným sportovcům, nekončí u hodinek s mnoha funkcemi s technickým vzhledem. Otestovala jsem, co umí třetí generace řady Vívomove, která cílí na ty, kteří chtějí krásné hodinky jako šperk a současně motivaci k pohybu.

Těmto hodinkám ale i něco chybí, je proto velmi důležité vědět, co od nich chcete.

Koho by mohly tyto řádky zajímat? Určitě ženy, které si při pohledu na titulní fotku řekly „ty chci“ jen proto, že je zaujal design hodinek. Může zajímat i muže, protože dále se ukáže, že i černá verze tomu nahrává. A také ty, kteří hledají víc než hodinky, moderní lidi, kteří mají chytrý telefon a sport sice není jejich životním stylem, nicméně chápou, že hýbat by se měli.

Ze všech modelů jsem si nejvíce oblíbila model Vívomove3 Style, na který se proto zaměřím. Tyto nápadně jednoduché ručičkové hodinky v sobě skrývají chytré vnitřnosti.

Deset tisíc kroků denně

Umí počítat kroky (bez nutnosti zapnout jakoukoliv aktivitu), což osobně pokládám za největší motivaci k pohybu. Věděli jste, že optimum je alespoň deset tisíc kroků za den? A máte tušení, kolik jich skutečně ujdete? Vívomove3 vám to řeknou, ale budete-li chtít, v průběhu dne také připomenou jak si stojíte i váš nastavený cíl.

Hodinky disponují také zaznamenáním základních sportů. Například chůze a běhu. Můžete si tak v mobilní aplikaci Garmin Connect (která je mimochodem dost povedená) zpětně prohlédnout trasu, kterou jste urazili, počet metrů, které jste nastoupali, vydané kalorie, tepovou frekvenci apod. Zajímavá je i volba pro zapomnětlivce, kdy lze nastavit automatické spuštění aktivity, zaznamenají-li hodinky souvislý pohyb (platí jen pro chůzi a běh). Funguje velmi dobře a sama se pak i ukončí. Na výběr jsou tu i další základní sporty, například jóga, silový trénink, díky voděodolnosti i bazénové plavání nebo cyklistika.

Jelikož hodinky nemají zabudovanou GPS a berou si ji z mobilního telefonu, byla jsem sama zvědavá, jak stabilně se bude chovat a jaké nároky to bude mít na baterii. Zde nemám výtek, při spuštění aktivity se vás hodinky zeptají, zda chcete GPS z mobilu použít. Po odkliknutí a potvrzovací zprávě můžete mobil klidně odložit do běžecké ledvinky či kapsy dresu a vše se zaznamená (to záleží samozřejmě i na kvalitě GPS čipu vašeho telefonu). Telefon je s hodinkami propojen pomocí Bluetooth, proto už při aktivitě vidíte základní údaje o svém běhu či jízdě. Vzdálenost, čas, případně tep. Nadále fungují i notifikace. Po třech hodinách a 50 kilometrech, kdy jsem hodinky při zastávkách nepauzovala, mi z hodinek ubyla čtvrtina baterie, na mobilu ještě méně. Je to dané také tím, což může být pro někoho i nevýhodou, že hodinky nepromítají data aktivity neustále, ale pro jejich přehled musíte na displej poklepat. Příležitostní sportovci ale nevyžadují neustálý přehled o tepu či dalších veličinách, proto mi řešení přijde dobré.

Cože? Displej? Kde?

A nyní přecházím k hlavnímu tématu, které bude plné superlativů i neduhů, k displeji. Jistě vás do teď trápila otázka, jak tyto ručičkové hodinky mohou cokoliv vykreslovat? Rafičky jsou digitálně řízené a pod nimi se nachází displej. Ano, nevypadá to tak, ale růžový (černý a jiný) podklad pod ručičkami umí malovat údaje. Jistě jste si také všimli, že krásný jednoduchý vzhled je dán chybějícími tlačítky po stranách. Sklíčko je totiž dotykové. K dokonalosti nechybí chytré uhnutí ručiček mimo zónu na displeji vykreslených údajů. Po zhasnutí se pak vrátí do správné pozice a dál ukazují čas. Tak jednoduché a takový efekt!

Hodinky jsou vybavené Amoled displejem, což patří mezi špičku chytrých hodinek. Jeho přednost je v čitelnosti a živých barvách. Zde to ale neplatí tak absolutně. Daní za krásný až perleťově starorůžový podklad pod ručičkami je horší čitelnost. Pod mrakem či v budově je zřetelnost textu výborná, ale na přímém slunci to dost pokulhává. Na černé verzi hodinek to je lepší, ale stále to nedosahuje kvality, jako například u hodinek Garmin Venu, které jsem měla možnost naživo vidět.

Barevný displej je dotykový a mimo přímé slunce funguje velmi dobře a citlivě. Jen při občasné jeho aktivaci se musí silněji poklepat a nedala jsem to vždy napoprvé. Zato ve sprše pod teplou vodou byl sám od sebe živý až až. Také se mi občas sám aktivoval, když jsem složila ruce na sebe a přitiskla hodinky sklíčkem k druhé paži.

Tep jako ukazatel aktuální zátěže i celkového zdraví

Vívomove3 Style v černém provedení. Foto: Magdaléna Ondrášová

Optické čidlo na spodní straně hodinek snímá tep celou dobu, kdy hodinky nosíte. Vzhledem k lehkosti materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, je nemusíte odkládat ani v noci. V mobilní aplikaci pak můžete sledovat ukazatele vašeho zdraví i stresu a energie. Nebo to, jak jste spali.

Nezřídka se stalo, že abnormální výkyv tepu ukázal na srdeční problém (více o tom mluvil odborník v tomto rozhovoru), který se pak u lékaře prokázal. Tepová frekvence je také dobrý pomocník při volbě správného tempa v začátcích běhání, obzvlášť, když chcete „spalovat tuky“.

Notifikace – budete je milovat

Zobrazení notifikací z mobilního telefonu je u chytrých hodinek samozřejmostí. Pokud jste dosud žádné nevlastnili, tuto funkci si buď zamilujete nebo budete nenávidět (můžete ji ale vypnout). Sázím na to první. Zprávy, které vám běžně chodí na displej mobilního telefonu se vám zobrazí v náhledu na hodinkách. Můžete je i rozkliknout a přečíst celé. Nejlepší na tom je, že vás upozorní i na příchozí hovor, který tak nezmeškáte, i když mobil v kabelce neslyšíte. Vše se dá nastavit dle vašich preferencí. Například? Já mám nastavené, že v době od 20 do 8 hodin rána mi notifikace nechodí. V ostatní dobu se ohlásí jen vibrací hodinek. Hlasitost mobilu pak mohu mít ztlumenou celý den a nikoho neruším pípáním mobilního telefonu ani chytrých hodinek.

Po jídle můžete hodinkami zaplatit. Foto: Lucie Zelená

Lze nastavit i preference notifikací v průběhu aktivity. Chci vědět jen o hovorech? Nebo nechci být rušena vůbec? Vše si upravíte v mobilní aplikaci.

Buďte moderní

V mobilní aplikaci můžete zcela bezpečně propojit své hodinky s platební kartou. Zjistěte si u své banky, zda podporuje Garmin Pay. Nastavení je jednoduché a příště na pokladně už nemusíte shánět doma zapomenutou kartu nebo lovit mobilní telefon, v klidu zaplatíte hodinkami. Platba je samozřejmě chráněna heslem.

Všechny modely Vívomove3 oplývají až na výjimky stejnými funkcemi a rozměry. Rozdíl je především v ceně, která se ale odvíjí od designu a především použitého materiálu, což přináší více pohodlí ale i odolnosti vůči zacházení. Je tak jen na vás, čemu dáte přednost.

Rozdíly mezi modely Vívomove třetí generace

Vívomove3 Sport

Nejlevnější varianta řady (doporučená cena 6 490 korun) neumí bezkontaktní platby a má pouze OLED displej. V praxi to znamená menší rozlišení a zhoršenou čitelnost. Proč označení „Sport“? Materiál lunety hodinek je odolnější díky použití nerez oceli. Sklíčko je minerální a tělo je kvůli váze z tvrzeného polymeru. Celková váha je i tak jen o čtyři gramy vyšší než u modelu Style. Řemínek je silikonový. Tento model jako jediný lze získat ve zmenšené „S“ variantě.

Vívomove3 Style

Tyto chytré hodinky (doporučená cena 7 790 korun) jsme si popsali v textu výše. Co jsem nezmínila, že jsou vybavené sklíčkem Gorilla Glass, což je běžný, ale poměrně odolný standard (například sklo mobilního telefonu). Luneta i tělo hodinek jsou z lehčího, pořád velmi dobře vypadajícího, ale přece jen měkčího hliníku. Řemínek je silikonový nebo nylonový.

Vívomove3 Luxe

To samé, co model Style, dokáže i Luxe (doporučená cena od 12 990 korun). Zde si připlatíte za exkluzivní vzhled a kvalitu materiálu. Stejně jako Style má i Luxe AMOLED displej (co by také mohlo být lepšího?) a navrch kožený řemínek nebo kovový tah, tělo hodinek z nerez oceli a safírové, čili nejtvrdší sklíčko, které se v hodinářském průmyslu používá. Hmotnost je 56 gramů. Pokud si však kupujete hodinky jako šperk, který umí hlásit notifikace, je to váha zanedbatelná.

Každý má své preference. Umět bezkontaktní platby, mi přijde zásadní. Hodinky se mi také musí líbit, ale mám svou finanční hranici, za kterou jen kvůli designu nejdu. Mým vítězem je proto Vívomove3 Style, které jsem popsala výše. Zlatá střední, a především krásná cesta.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky