Úvod Inspirace Výzva ASICS: Přivstaňte si a dostaňte mysl do kondice

Výzva ASICS: Přivstaňte si a dostaňte mysl do kondice

od Rungo

KOMERČNÍ SDĚLENÍ „Co je důležité, je očím neviditelné,“ řekla liška Malému princi a měla pravdu: Duševní zdraví nevidíme, nelze ho změřit, ani mu stopnout čas. Díky aktuální vědecké studii ale víme, že díky sportu ho můžeme dostat do kondice. Díky výzvě Sunrise Mind se můžeme přidat všichni a společně zvednout náladu celému světu.

Přiznejme si, kdo z nás v poslední době aspoň na okamžik nepropadl trudomyslnosti: Nemůžeme dělat, co bychom chtěli, nebo naopak musíme dělat to, co nechceme, přepadl nás nepoznaný strach o zdraví či existenci, nebo už „jen“ máme dost toho, jak se to vleče a konec je dál než cílová páska ultramaratonu. Vždycky je tu ale něco, co nám nikdo nemůže vzít. V našem případě je to (kromě dalšího) sport. Sport je cesta, motivace, ale i víra a naděje. A taky zábava. Něco, co je tu pro nás každý den se stejnou jistotou, s jakou ráno zase vyjde slunce. A právě sport a pohyb je podle vědců tím, co nás může (a navíc poměrně snadno) vyvést z duševní nepohody. A nejen nás. Pojďme se hýbat, motivovat ostatní a zjistit, že i ta „blbá“ fotka na Instagramu není jen chlubení.

Nenechte se nakazit „blbou náladou“

Značka ASICS upozornila na fakt, že současná pandemie nemusí útočit jen na naše plíce a dýchací cesty, ale i mozek. „Uvědomujeme si, jaký nápor na psychickou pohodu milionů lidí to způsobuje. Ale také víme a věříme, že pohyb dokáže pozvednout mysl a pomoci lidem cítit se lépe,“ říká výkonný ředitel značky ASICS Yasuhito Hirota. Musíme se spolehnout víc sami na sebe – to ale zároveň přináší i možnost, uspořádat si volný čas nebo celý život podle sebe: Konečně se víc věnovat tomu, co nás baví, co nám dodává energii a pomůže najít sebe sama, i pokud třeba trošku tápeme. 

„Více než kdy předtím je teď důležité být aktivní a zažít a využít přínos, který sport a pohyb má na naše duševní zdraví,“ dodává dr. Brendon Stubbs, přední odborník v oblasti výzkumu duševního zdraví na King’s College v Londýně. Nemusíte se hned „kousnout“ a začít trhat rekordy. Stačí, aby vám to dělalo radost. Abyste s každým pravidelným pohybem věděli, proč to děláte. Věříme, že to víte, ale pro jistotu přinášíme ještě tvrdá data, která přesvědčí i ty, kteří by snad měli sklon začít koketovat s nihilismem.

Sportem proti stresu: Lepší nálada v číslech

„Britští vědci“ jsou fantomem české žurnalistiky, ale v našem případě jde o skutečná jména a hlavně přesvědčivé výsledky, zkoumající nervové dráhy v mozku, které mají schopnost ovlivňovat prvky duševní pohody. Doktor Stubbs a jeho tým přinesli velmi zajímavé závěry: Už krátká fyzická aktivita způsobuje emocionální povznesení, zahrnující mimo jiné o 29% lepší odolnost vůči stresu, lepší schopnost se uvolnit a soustředit, až o 26 % vyšší rychlost zpracovávání informací a nižší riziko ukvapených a nepromyšlených rozhodnutí a také zlepšení paměti a výrazné snížení stresu a s ním spojené úzkosti nebo zapomětlivosti až o 58 %. To celkem vysvětluje ten příval energie po tréninku, kdy máme pocit, že dokážeme trhat asfalt holýma rukama!

Co je nejzajímavější, že výsledky byly lepší u každodenních hobby sportovců, než u profesionálů. Co z toho vyplývá? Sport jako součást životního stylu má velký potenciál pozitivně ovlivňovat naše duševní zdraví. Zakladatel značky ASICS Kihachiro Onitsuka si ostatně už ve čtyřicátých létech všiml, že sport přináší lidem v poválečném Japonsku naději a pozvednutí ducha. Víru ve sport jako „lék na duši“ zvěčnil i v názvu své značky, která je akronymem latinského rčení „anima sana in corpore sano“, tedy ono okřídlené „v zdravém těle zdravý duch“. A právě v této době není vůbec od věci se k této myšlence vrátit.

Cesta do hlubin sportovcovy duše

To ale není všechno. Výzkum bude pokračovat, a to i díky značce ASICS, která se do projektu zapojila. Výzkum, který bude navazovat na zmíněnou pilotní studii, má potenciál přinést přelomové informace: Totiž že sportem lze do jisté míry léčit duši. Pomocí špičkových biometrických technologií budou odborníci zkoumat a „měřit“ emocionální a kognitivní pochody profesionálních i hobby sportovců, včetně třeba britské olympijské běžkyně a mistryně Evropy v triatlonu Beth Potterové. Studie by měla přinést odpověď na to, jak a kam nás dokáže sport na poli duševního zdraví a pohody posunout, a jak s jeho potenciálem pracovat.

Než vědci shromáždí všechny potřebné materiály, můžeme začít s „pokusy na lidech“ my sami. A klidně hned teď – zkusit si, jaký vliv na naši náladu má sport, aktivní pohyb, a třeba i to, že si vyzkoušíme, že překonat nějaký malý diskomfort není zase tak složité, pokud máme motivaci. To všechno je součástí aktuální výzvy s ASICS s názvem Sunrise Mind Challenge. Jak název napovídá, stačí si trošku přivstat (tak si pospěšte, dny se prodlužují), vyrazit za pohybem a dodat motivaci a sílu ostatním. Nemusíme být žádní trenéři, postačí nám to, co umíme nejlíp: Pořídit fotku své aktivity za východu slunce a sdílet ji na sociální sítě.

Výzva i boty v barvě plameňáka

Možná si říkáte: „A komu tím prospěju?“ Kromě sebe samých a dalších, kterým výzvu a motivaci předáte, pomůžete také vědě: Za každou označenou fotku pošle ASICS příspěvek na konto nadace Mind a podpoří tak výzkum duševního zdraví v souvislosti se sportem. Fotku je možné sdílet na Instagram, Facebook nebo Twitter. Nezapomeňte označit až tři své přátele a také přidat hashtagy #SunriseMind a #SounsMindSoundBody. Připojit se můžete i k výzvě Move with the Sun Challenge v aplikaci Runkeeper. Do výzvy se zapojují profesionální, rekreační i hobby sportovci a kromě motivace společně poukazují i na důležitost péče o duševní zdraví. 

Východ slunce není symbolem výzvy náhodou: Je příslibem jistoty nového začátku a naděje, ale poukazuje i na to, že ranní aktivita nás dokáže optimálně nabudit a připravit na celodenní počínání. A je také symbolem země, v níž má značka ASICS své kořeny. Idea pozitivního myšlení je zhmotněna i v její nové kolekci Sunrise Red: Jasná, pozitivní červená barva, připomínající peří plameňáků, vás prostě nenechá sedět doma. A jestli si myslíte, že už máte sportovních věcí dost, může se váš názor při pohledu na zářivé boty a oblečení rychle změnit.Tak zavažte tkaničky a udělejte něco pro své tělo i duševní pohodu a dobrou náladu. Protože kdo dokáže pohnout tělem, dokáže pohnout i myslí a možná i celým světem.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky