Úvod VybaveníBěhání Výběr bot na běhání podle zdravotních problémů příliš nefunguje. Speciálními si můžete i ublížit

Výběr bot na běhání podle zdravotních problémů příliš nefunguje. Speciálními si můžete i ublížit

od Vít Kněžínek

Bolí mě “tady”, jakou si mám koupit botu? Tak zní často pokládaná otázka nejen začínajících běžců. Je to ale správný přístup? Dokáže vám specificky vybraná bota pomoci, nebo je potřeba hledat řešení někde úplně jinde? Odpověď na tyto otázky není úplně jednoduchá.

Pro snazší pochopení tohoto fenoménu si rozdělíme běžecké boty na dvě kategorie. První skupinu bot nazveme jako tradiční, zatímco druhou jako specifická. Co mají tyto pojmy znamenat si vysvětlíme za okamžik. Než se k tomu ale dostaneme, tak se pojďmě podívat na to, jak vlastně vznikají běžecká zranění.

Botami to většinou není

Případy, kdy je zranění způsobeno přímo běžeckou botou jsou velmi výjimečné. V drtivé většině případů se jedná o vliv nesprávné techniky, ochablých svalů a šlach, nebo špatných pohybových návyků. Lidské tělo je schopné se neuvěřitelně dobře adaptovat. Jednoho krásného dne mu ale u většiny běžců pohár trpělivosti přeteče a začne se ozývat koleno, holeň, kyčle, záda, kotníky, nebo plantární fascie. Co bychom tedy měli dělat, aby se riziko zranění minimalizovalo?

Naprostý základ je rovnoměrná tréninková zátěž. Není nic horšího, než když týden neděláte nic, pak týden trénujete jako o život a tak pořád dokola. Čím rovnoměrnější tréninková zátěž bude, tím více dáváte svému tělo šanci se se zátěží vyrovnat. Kromě rozumně poskládaného tréninku nesmíme zapomínat na šetrnou techniku běhu v podobě kratšího kroku s měkčím dopadem a zpevněného středu těla. Posledním dílkem skládačky je kompenzace a regenerace. Protahování je pro většinu rekreačních sportovců sprosté slovo. Správně prováděný pravidelný strečink vás ale dokáže zbavit až neuvěřitelně velkého množství potíží. 

K tomu všemu bychom doplnili snad už jen poslední tip – poslouchejte své tělo. Budete-li se řídit jednoduchou poučkou ,,když se cítíš dobře, tak běž rychle, když se cítíš mizerně, tak běž pomalu, a když tě něco bolí, tak běh vynechej,” pak máte z poloviny vyhráno.

Vliv bot na zranění

Teď už je ale čas vrátit se k běžeckým botám a jejich vlivu na běh a běžecká zranění. Běžecké boty se za posledních několik let neuvěřitelně posunuly po technologické i materiálové stránce. Jsou lehčí, pohodlnější a tlumenější, než kdykoliv dřív.

Vliv tohoto pokroku na množství běžeckých zranění příliš neprojevil. Co z toho plyne? Smutná pravda, že ani nejdokonalejší bota není zárukou běhu bez zranění. Na druhou stranu kvalitní bota tvoří základ pro příjemný běh a spokojeného běžce. Nedá se v žádném případě říct, že tlumení v botách je k ničemu. Krásnou ukázkou je historie fenoménu zvaného bosý, nebo minimalistický běh. 

Bosé běhání má svoje úskalí

I díky vlivu knihy Zrozeni k běhu se kolem roku 2012 spousta běžců nadchla pro běhání naboso, nebo v botách s minimální vrstvou tlumení (odtud pojem minimalismus). Hlavní myšlenkou tohoto hnutí bylo přirozené a zdravější zapojení lidského těla. Tlumené boty podle minimalistů nutí běžce k dopadu přes patu a tím likvidují naše holeně, kolena, nebo kyčle.

Jenže… Začnete-li běhat v botách bez tlumící vrstvy, pak se o tlumení nárazu musí postarat vaše svaly a šlachy, což v praxi vyžaduje dokonalou techniku a také může dojít k jejich přetížení. Jestli se objeví i sebemenší chyba v technice běhu, pak zjistíte, že vám minimalistické obutí nic neodpustí a máte zaděláno na problémy s achilovkou, lýtkovými svaly, nebo šlachami v chodidle. Nedokonalá technika se ukázala jako problém, který za vás žádná bota nevyřeší a většina běžců se tak vrátila zpátky k tlumeným botám, které jsou schopny určité nedostatky odpustit. 

Pokud vás ale něco při běhání bolí, pak byste místo úvah o zakoupení ještě tlumenější a měkčí boty měli začít uvažovat nad tím, proč a jak bolest vzniká. 

Podíváme-li se na tradiční boty, které mají vyšší míru tlumení a vyšší rozdíl mezi patou a špičkou (tzv. drop), pak je jejich vliv na specifická běžecká zranění minimální. Jediné na co byste si měli dát pozor je, abyste botu výrazně „nepřeběhávali“. Na první pohled se totiž může zdát vše naprosto v pořádku, ale tlumící pěna má pouze omezenou životnost a po několika stovkách, nebo tisících kilometrů už bota neplní svoji funkci a nechrání vás před nárazy. Jak moc velký rozdíl to je, si můžete sami vyzkoušet, když si obujete své staré oběhané boty a z nich se přezujete do nově zakoupeného páru.

Mezi specifické boty patří již zmíněné minimalistické a barefoot modely. Kromě nich i boty s nízkým dropem, nebo agresivní kontrolou pronace (viz článek Pronace a supinace vs. výběr bot: může pomoct i ublížit). U těchto bot byste měli naprosto přesně vědět proč a nač si je kupujete. Je s nimi totiž spojena celá řada nejen benefitů, ale i záludností a nedostatků. Máme-li vyjmenovat některé z nich, pak je to výše zmíněný požadavek nízkého tlumení na perfektní techniku. Nízký drop pak více zatěžuje vaše achilovky a lýtka a pronační boty mohou nepříjemně zasáhnout do fungování šlach v chodidle, pokud pro vás není tento typ bot vhodný. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky