Úvod Nezařazené KS Jak večer po náročném běhání regenerujete vy?

KS Jak večer po náročném běhání regenerujete vy?

od Rungo

KOMERČNÍ SDĚLENÍ Rádi si jdete zaběhat, vyvětrat mysl a přijít na jiné myšlenky? To je super. Ale víte taky, jak po náročném běhu zregenerovat? Po výkonu by totiž měl následovat odpočinek a regenerace.

Možná patříte mezi ty, kteří začali běhat teprve nedávno. Posedávání doma v teple vás přestalo bavit, pravidelný běh byl předmětem vašeho novoročního předsevzetí, které opravdu dodržujete. Jak by také ne. Kouzlu běhání podlehne každý, kdo ho jednou okusí. 

Jenže po takovém výkonu musí přijít odpočinek a regenerace, aby byly svaly na další výkon připraveny. Jak na to? Vsaďte na aktivní i pasivní regeneraci, nezapomínejte ani na odpočinkové (volné) dny, kdy se budete věnovat jinému sportu než běhání. Co dál?

Tip číslo jedna: Zajděte si do sprchy, sauny, na masáž

Už jste zkoušeli svaly zregenerovat střídáním vysokých teplot v sauně a nízkých teplot při sprchování? Jestli ne, určitě to vyzkoušejte. Naslouchejte ale svému tělu a pobyt v sauně nepřehánějte.

Náš tip: Máte za sebou opravdu náročný trénink? Do sauny si zajděte až druhý den. Podobně to je i s masážemi. Ideální je relaxační masáž, pokud zvolíte nějakou intenzivnější, chvíli vyčkejte.

Saunu nemáte po ruce? Teploty můžete střídat i během sprchování, navíc při tom uděláte něco pro posílení imunity. 

Tip číslo dva: Dostatek kvalitního spánku je základ

Víte, co je ta úplně nejlepší regenerace? 6-8 hodin dlouhý,kvalitní a ničím nerušený spánek. Během něj zregenerují svaly, šlachy i vazy. 

Víte, že pro naše tělo je nejprospěšnější, když každý den chodíme spát ve stejnou dobu a ráno se zase ve stejný čas probouzíme?

Tip číslo tři: Na správnou stravu nezapomínejte

Co je stejně důležité jako spánek? Zdravá a pestrá strava, která tělu dodá dostatek energie, je pravidelná a zajišťuje správný chod metabolismu a zdravou imunitu.

Náš tip: Délku a kvalitu regenerace může hodně ovlivnit správná strava, hlavně po náročném tréninku nebo závodu.

Bonusový tip na závěr: Usaďte se do křesla a odpočiňte si třeba před krbovými kamny

Znáte snad lepší relax, než se usadit do křesla před krb, ve kterém praská dřevo a plápolá jasně oranžový plamínek?Atmosféru ideální pro meditování, které je oblíbenou součástí přípravy vrcholových běžců, ještě umocní příjemné teplo. Že krbová kamna nemáte? Pokud bydlíte v rodinném domečku, je nejvyšší čas si je pořídit. Už dávno totiž nemají své místo jen v romantických filmech.

Bojíte se, že kolem krbovek bude hromada práce? To dost záleží na jejich výběru. Na trhu jsou jak klasická krbová kamna, tak ta kachlová, jaká známe hlavně od prarodičů. Novinkou poslední doby jsou ale peletová kamna, o která se skoro nemusíte starat. Jak je to možné?

Peletová kamna jsou ekologická, nenáročná na údržbu, na váš pokyn si sama škrtnou. Jednou za pár dnů nasypete do zásobníku pytel pelet a máte vystaráno. Ovládat je díky WLAN modulu můžete i na dálku, takže když se vrátíte domů, přivítá vás tam příjemné teplo.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky