Úvod VybaveníBěhání Chytré hodinky a covid. Dokáží ho odhalit?

Chytré hodinky a covid. Dokáží ho odhalit?

od Magdaléna Ondrášová

Od doby, kdy obecně hodinky – sporttestery dostaly do výbavy optické senzory měření tepu, se lidé ptají, zda se dají využít pro detekci přicházející nemoci. A od objeveni Covid-19 se ptají ještě specifičtěji: „Dají se Garminy využít pro předpovídání nákazy Covid-19?“ Odpověď je šalamounská. Ano i ne.

Proč je tato otázka tak těžce zodpověditelná? Pojďme si to postupně rozebrat. Začneme tím, co hodinky měří. Potom si v rychlosti povíme, jak tělo reaguje na nadcházející nemoc. Jak se nemoc projevuje pár dní před propuknutím, to mám řekne sporttester. A co nám ukáže sporttester ohledně covidu, to si řekneme nakonec.

Co hodinky měří?

Když už máme sportovní hodinky, měli bychom asi vědět (nebo aspoň po jejich nákupu zjistit), co vše konkrétního model dokáže měřit. Dnes se budeme zabývat posledními modely uvedenými na trh v posledních dvou letech.

Hodinky toho dokážou měřit opravdu mnoho, ale nás bude zajímat:

  1. Srdeční frekvence (v aktivitě, klidová tepovka, ale také tep při běžných činnostech během dne).
  2. Body battery (pokud nemáte hodinky s body battery, vystačíme se stres score).
  3. Okysličení krve – SpO2.

Srdeční frekvence

Bylo by dobré znát aspoň orientačně své průměrné hodnoty, anebo opravdu letmo kouknout na hodnoty a vědět, kolik tepů za minutu míváte přes den při sezení na židli, při chození po bytě atd. Stačí si to zkontrolovat dva až třikrát za týden, abyste věděli, že máte například při sezení na židli tep 55 nebo při vaření čaje ve stoje tep 60 až 65. Nejde o konkrétní hodnoty, ale o to, abyste zhruba věděli, jak se chová vaše tělo a tepovka v určitých situacích.

To samé platí i o klidové tepové frekvenci, ale tam lze dobře vidět trend ve statistice přímo v hodinkách za posledních sedm dní, anebo v aplikaci (Garmin Connectu) za období, kdy hodinky nosíte na ruce.  

Body battery

Body battery je interpretace hodinek toho, co naměří přes den a přes noc. Body battery v sobě kombinuje mnoho faktorů, včetně HRV (variability srdečního tepu). Variabilita tepu je velmi zjednodušeně řečeno to, jak moc se liší délky úderů mezi jednotlivými údery srdce. Ve zkratce – čím srdce bije pravidelněji, tím menší je variabilita. Pokud bije srdce nepravidelně, tím větší je variabilita. Pokud je organismus unavený nebo se s něčím pere, je variabilita tepu malá (pravidelnější intervaly) a naopak – pokud je organismus odpočatý, je variabilita velká.

Body battery je na většině nových Garmin hodinek prezentován grafem mezi 0 až 100 % a jedna z metrik, se kterou index Body battery počítá, je právě HRV. Zde nemusíte znát své hodnoty. Ale je dobré vědět, že například při námaze klesá index rychleji a do rána se obvykle nabijete k hodnotě 100 % anebo méně v návaznosti na kvalitu spánku nebo jiné vlivy – například pití alkoholu.

Co je dobré vědět. Únava = nízké Body battery, odpočinek a dobrá regenerace = vysoké Body battery.

Okysličení krve SpO2

Okysličení krve je další veličina, která nás bude zajímat – mimo adaptace na určitou nadmořskou výšku nám totiž okysličení krve dokáže v kombinaci se srdeční frekvencí dát představu o tom, jak fungují naše plíce. Jak? Normálně míváme přes den hodnoty cca 94 až 100 %. V noci se mohou lišit, ale velké procento lidí má ve spánku hodnoty pod 90 %, a tak tyto nebudeme pro naše účely brát v potaz.

Tedy, při normální funkci plic hodnoty známe. Respektive – použijte vaše dlouhodobé hodnoty pro referenci. Pokud se ale vaše hodnoty najednou začnou snižovat – klidně o 1, 2, 3 procenta a nestoupají, případně lehce stoupá vaše tepovka v klidu nebo v běžných činnostech oproti jiným dním a nevrací se zpět, znamená to, že srdce se snaží vyšším průtokem okysličené krve do těla suplovat horší okysličování v plicích, které by za normálních okolností stačilo.

Jak tělo reaguje na nadcházející nemoc?

Že na nás něco doráží a naše tělo se s tím pere, lze poznat obvykle podle stoupajícího trendu klidové tepové frekvence přímo v hodinkách. Lze to poznat podle dva, tři nebo i čtyři dny stoupajícího trendu hodnot klidové tepové frekvence. Nemusí to být smrtelná nemoc, projeví se i lehčí zánět nebo něco podobného.

Jak se projevuje nemoc pár dní před propuknutím

Proč se tomu tak děje? Klidovka stoupá většinou tehdy, pokud tělo začne pracovat s vyšším nasazením a mírné zvýšení tepu přes den moc nepoznáme. Zato poznáme, pokud se tep zvýší ve spánku nebo celkově klidovka stoupne o pár tepů – uvidíte to pak na spojnicovém grafu. Jde o to, že tělo aktivovalo imunitní systém a produkuje protilátky u zánětu, virové či bakteriální infekce. Můžete mít i zvýšenou teplotu. Ta v konečném důsledku zvyšuje i tep.

No a zde je důležitá poznámka – imunitní systém obvykle reaguje na první „napadení“ rychle, aniž byste měli příznaky, které mohou přijít za jeden až tři dny (teplota, kašel, rýma, …). Je to tím, že nemoc pozná a aktivuje se.

A jak se pak chová covid, co nám ukáže sporttester?

S Covid-19 máme dva scénáře. První infekci a druhý pak opakovanou infekci anebo nakažení se po očkování. Velký rozdíl je pak v tom, že při prvotní infekci tělo a jeho imunitní systém Covid-19 nezná. Při opakované infekci anebo infekci po očkování již tělo popis viru zná a reaguje rychleji.

V praxi to pak znamená, že při opakované infekci nebo po očkování vakcínou tělo již pozná Covid-19 a reaguje tak, jak jsem popsal v předcházejících dvou kapitolách. Po nakažení tělo rozpozná virus a aktivuje imunitní systém. Imunita začne bojovat s Covid-19 v jeho počátcích, a tím pádem nedojde k tak rozsáhlému namnožení viru v těle a poškození orgánů. Obvykle to je mírný průběh nemoci.

Co se ale stane u těla, které s Covid-19 nepřišlo nikdy do styku? Je to otázka čistě inteligence imunitního systému. Bohužel ale téměř vždy pozná tělo napadení virem až když je již v organismu celkem rozlezlý. Silnější imunita může poznat virus dříve a odskáčete to jen ztrátou čichu, chuti a (nebo) několikadenními horečkami. Ti, co mají smůlu (malé procento, ale jsou), těm se virus rozšíří do celého těla a může vyvolat masivní reakci imunitního systému, když ho pozná … ale to je již obvykle pozdě a vir je doslova všude.

Sporttester, jak jsme si řekli výše, reaguje na to, co dělá naše tělo. A pokud tělo nepozná virus a neaktivuje obranné mechanismy, tváří se jako zdravé. Dokonce se může vaše výkonnost v trénincích první dny i zvyšovat. Při trénincích ale dosahujete jedině toho, že se virus roznáší do orgánů a po těle rychleji a intenzivněji – to vše díky napadení sliznic a plic, odkud se dostává do krve a s ní do celého těla.

Sporttester tak obvykle začne hlásit hodnoty nemocného člověka až ve chvíli, kdy se projeví první příznaky. A v případě Covid-19 to mohou být extrémní hodnoty. Například není výjimkou Body battery na 5 % i po spánku. Díky horečkám máte vysoký stres, vysoké hodnoty tepu v klidu (klidně o 20 tepů vyšší) anebo jen při chůzi pro čaj. Můžete mít tepovku při chůzi jako kdybyste si jindy prováděli rozklus před tréninkem.

Co sledovat a proč?

Pokud se projeví příznaky Covid-19, určitě není od věci zavolat svému obvodnímu lékaři a domluvit se na dalším postupu (obvykle vám zadá žádanku na test a vy se musíte objednat).

Pokud máte pozitivní test na covid, začnete s domácí léčbou, a pokud máte horečky, je dobré sledovat tepovou frekvenci a stav SpO2. Proč? Tepovka bude vyšší při horečkách. V praxi hlavně kopíruje to, jak se vaše tělo snaží bojovat a jakou máte horečku. Co to ale pro vás znamená? Vyšší tep znamená vyšší spotřebu energie a vyšší pocení se – to znamená, že je potřeba dobře jíst a pít. Hlavně lehce stravitelná jídla bohatá na minerály a vyšší kalorie, než jste zvyklí. Tělo totiž jede v zápřahu celý den, dva, několik dní. Hlavně nezapomínat pít – stále a po menších dávkách.

Co ale s okysličením krve? Může vám dát obrázek toho, jak fungují vaše plíce. Pokud začne během dne hodnota okysličení krve klesat o několik procent, může to znamenat, že se něco děje s vašimi plícemi. V takovém případě je dobré vnímat více to, jak dýcháte. Pokud máte kašel a obtíže s dýcháním, je určitě vhodné navštívit pohotovost. Nechci strašit, ale je lepší být si jistý, než přijít pozdě ve stavu, kdy vás poveze dusícího se sanitka. Pokud zvládáte ale dýchat sami bez obtíží a kolísavá hodnota SpO2 se začne zase zvyšovat, lze to doma překlepat asi i sám.

Ale …

… co sledovat po vyléčení se z Covid-19?

Jde o to, že Covid-19 není jen nemoc, která odejde poté, co se vyléčíte z projevů a počkáte týden. Je to zákeřná nemoc, která dokáže v těle nechat stopy a má dozvuky. Doběh a případné poškození plic, jater, ledvin, srdce nebo jiných orgánů nemohou dnes lékaři potvrdit a odhadnout dopředu. Nevsázejte na to, že po Covid-19 dáte standardní týden rekonvalescence, a pak půjdete zpět ke svému sportu. Obzvláště pak ve chvíli, kdy ještě lehce pokašláváte nebo vás trošku pobolívá či pálí hrudník. Tyto projevy nejsou normální, tak proč trápit tělo sportem? Když jdete běhat a bolí vás achilovka, bolí vás při každém běhu, tak je asi něco špatně. To samé je s kašlem a pobolívajícím hrudníkem.

Co ale sledovat? Jak získat jistotu? Jde o to, jak jsem na začátku článku popisoval, že je dobré znát aspoň zběžně své normální hodnoty tepu a okysličení krve. Pokud je klidová (nebo i v mírné aktivitě) tepová frekvence vyšší, než jste zvyklí a okysličení stejné, znamená to obvykle jednu věc, že plíce nestíhají okysličit krev, a tak se tělo snaží dostat co nejvíce kyslíku do oběhu jinak – zvýšením průtoku krve. Proto jsou vidět vyšší hodnoty tepu i při zachování hodnot okysličení.  

Tyto projevy totiž znamenají, že není něco OK a je třeba to doléčit. Ideálně prodiskutujte svůj stav s lékařem a domluvte si prohlídku. Standardní RTG snímek neodhalí na plicích obvykle žádný problém. Ten odhalí až CT, ale lékař musí mít důvod, aby vás tam poslal.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky