Úvod VybaveníBěhání Samsung Galaxy Watch Active2 překvapily. Změří i tlak, ale chybí jim zásadní věc

Samsung Galaxy Watch Active2 překvapily. Změří i tlak, ale chybí jim zásadní věc

od Pavel Tomek

Samsung má v oblasti chytrých hodinek už docela velké zkušenosti. A na modelu Galaxy Watch Active2 je to rozhodně vidět. I když nenabídne žádnou funkci, která by vysloveně ohromila, vše perfektně funguje a hodinky je radost používat. Samsung je teď navíc vylepšil přidáním funkcí EKG a tlakoměru.

Samsung Galaxy Watch Active 2 se budou líbit všem, kteří netouží po nijak extravagantních hodinkách, ale líbí se jim čistý a jednoduchý design. Hodinky se prodávají ve dvou velikostech – 40 nebo 44 mm a několika barevných kombinacích, aby si dokázal vybrat každý. Standardní silikonový pásek se pochopitelně dá vyměnit, takže si hodinky skutečně můžete přizpůsobit svým preferencím.

Špičkový displej i chytré ovládání

Samsung Galaxy Watch Active 2 mají kulatý tvar se dvěma ovládacími tlačítky na pravém boku. Kdyby nebylo trochu výraznější tloušťky pouzdra, na první pohled by ani nešlo poznat, že se jedná o smartwatch. Jamile se ale rozsvítí dotykový AMOLED displej s vysokým rozlišením, máte jasno.

Displej si rozhodně zaslouží pochvalu. Je skvěle čitelný za všech okolností a disponuje funkcí Always On, díky které můžete přinejmenším ukazatel času vidět za každých okolností.

Ovládání je kromě dříve zmíněných dvou tlačítek řešeno samozřejmě ještě přes dotykový displej. Kromě obvyklého šmudlání prstem po obrazovce ale můžete využít i pohyb prstu po obvodu lunety. Sice to není tak skvělé řešení, jako mechanické točení, ale pořád se jedná asi o nejrychlejší způsob ovládání, jaký se u dotykových hodinek může použít.

I když už jsou hodinky na trhu pár měsíců, rozhodně se stále jedná o špičkový kousek nositelné elektroniky. Operační systém v kombinaci s procesorem zajišťuje dostatečnou rychlost při používání, do hodinek si přes mobilní aplikaci nainstalujete stovky nových aplikací a ciferníků, do 4GB paměti dostanete přes Bluetooth nebo Wifi rychle další obsah, hodinky jsou také voděodolné a mají GPS. Jedinou výraznější vadou na kráse je chybějící podpora pro placení, Samsung Pay zatím u nás nefunguje.

Samsung Galaxy Watch Active2 40 mm

  • Vodotěsnost: 5 ATM
  • Konektivita: Bluetooth, WiFi
  • Paměť: 4 GB
  • Senzory: GPS, Barometr, akcelerometr, gyroskop, výškoměr
  • Kompatibilní OS: Android, iOS
  • Cena: 5 990 korun

Foto: Pavel Tomek

V praxi naopak využijete přítomnost mikrofonu. Není totiž problém přes hodinky přijmout hovor a mluvit přímo do nich. Telefon klidně nevytahujte z kapsy.

EKG a tlakoměr

Skvělou zprávou je, že Samsung ani řadu měsíců po uvedení hodinek do prodeje nezapomíná na jejich vylepšování. Nemluvím o nějakém kosmetickém opravování chyb, ale přidávání úplně nových funkcí. Nově si tak prostřednictvím hodinek můžete změřit EKG a využít lze také tlakoměr.

Aby vám oboje fungovalo, musí mít v sobě hodinky nejaktuálnější firmware, který tyto funkce přidá. Když je pak prvně spustíte, doinstaluje se vám do mobilu ještě aplikace Samsung Health Monitor. Zadáte o sobě několik informací a měření EKG může začít. Funguje to na velmi podobném principu jako třeba u Apple Watch. Po dobu 30 sekund je nutné držet prst na pravém horním tlačítku. Naměřená hodnota se okamžitě synchronizuje do mobilní aplikace.

Pro správné fungování měření tlaku je nejprve nutné si tlak několikrát změřit přes opravdový manžetový tlakoměr, a výsledné hodnoty zadat do mobilní aplikace. Údaje z profesionálního zařízení si systém porovná s hodnotami naměřenými přes hodinky, tlakoměr se zkalibruje a pak jej můžete začít využívat i přes Watch Active2. Stačí funkci spustit a sedět v klidu. Do dvaceti sekund vidíte naměřené hodnoty.

Dobrou zprávou je, že změřená data se dají jednoduše vyexportovat třeba do PDF a předat vašemu lékaři. Naopak se nelíbilo mírné matení uživatele, který je zvyklý používat Samsung Health, ale na rozběhnutí nových funkcí si musí instalovat další aplikaci. Změřená data pak ale vidí jak přes tuto novou apku tak původní Samsung Health, který měří i veškerá další data týkající se zdraví. Naměřené sportovní výkony, kroky, kalorie, hmotnost, spánkový režim, stres, no prostě vše.

Všestranný sportovec s rozumnou výdrží

Samsung Galaxy Watch Active2 nabízí desítky sportovních režimů, neodpustím si ale tradiční rýpnutí do celého segmentu smartwatch, protože koloběžka či kolečkové brusle opět chybí. Zato nejrůznější posilovací cviky jsou pokryté opravdu podrobně.

Jak jsem si mohl ověřit, chůzi či běh dokážou hodinky velmi dobře rozpoznat automaticky, po pravdě jsem neměl na ruce nic, co by dokázalo tyto aktivity tak rychle poznat a zahájit měření.

Plavci ocení voděodolnost 5 ATM, já jsem byl naopak nadšený z toho, že si můžu nadefinovat, jaké hodnoty se mi budou při běhání zobrazovat. Pro běhání si můžete nastavovat cíle jako vzdálenost, dobu běhu či spálené kalorie a využívat můžete také funkci trenéra běhu, kdy si vyberete typ tréninku a hodinky vám naplánují, jak dlouho a jakým tempem utíkat.

V závislosti na typu sportu se zaznamenává GPS, srdeční tep, hodinky ale nabízejí i další snímače jako barometr, gyroskop či akcelerometr. Ze svých fyzických aktivit tak skutečně dostanete maximální množství dat.

Výdrž baterie je u Samsung Galaxy Watch Active2 nejvíce závislá na zapnutí funkce Always On. Bez ní vydrží hodinky více jak dva dny, jinak počítejte zhruba s poloviční dobou. Pokud jste od nabíječky daleko, je možné nastavit na hodinkách úspornější režim, případně zapnout pouze zobrazení hodin. Tuto variantu Samsung nabídne i v situaci, kdy se kapacita baterie začne blížit svému limitu.

Nabíjení samotné je řešeno velmi jednoduše. Hodinky si prostě odložíte na nabíjecí „puk“, díky magnetům drží vše jak má a ihned začne nabíjení. Díky podpoře bezdrátového nabíjení je ale možné hodinky dobít i přes jakoukoliv jinou bezdrátovou nabíječku standartu Qi.

Zhodnocení

Samsung Galaxy Watch Active2 jsou skutečně velmi dobré hodinky. Nabídnou téměř vše, co by současné smartwatch měly umět. Skutečně jedinou výraznější chybou je absence podpory placení a po celou dobu testování jsem trochu bojoval s větší tloušťkou hodinek. Z dalších vlastností jsem ale byl nadšen a hodinky mě nepřestávaly příjemně překvapovat. Obzvláště pokud jste majiteli telefonu Samsung, nemáte moc nad čím přemýšlet. Nic lepšího si pořídit nemůžete.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky