Úvod VybaveníBěhání Co musely karbonové boty překonat, aby mohly do terénu

Co musely karbonové boty překonat, aby mohly do terénu

od Vít Kněžínek

Boty s karbonovým plátem naprosto dominují závodnímu běhu na silnici a na dráze. Jejich výrobci slibují radikální zvýšení efektivity, což v praxi znamená rychlejší tempo při nižším úsilí. Co víc si přát? Snad jen, aby bylo možné tuhle vychytanou technologii používat i mimo asfalt. Ani to už ale dnes nemusí být problém.

Karbonový plát je nejdiskutovanějším prvkem moderních závodních bot. Jeho hlavní úloha spočívá ve zvýšení tuhosti, čímž přispívá k rychlejšímu přechodu do odrazové fáze kroku. Zjednodušeně řečeno vás boty vystřelí jak z praku a vy pro odraz potřebujete méně energie. Karbonové pláty nefungují na principu pružiny jako spíš páky. Celý mechanismus by se přitom neobešel bez vhodně zvolené tlumicí pěny se správnou geometrií a právě zde najdeme největší překážku, která bránila použití karbonových bot mimo asfalt.

Čtyři centimetry tlumicí pěny

Pod pojmem “vhodně zvolená tlumicí pěna se správnou geometrií” si představte čtyři centimetry vysokou vrstvu z té nejměkčí a nejpružnější pěny, jaká se dá vyrobit. Takový materiál na omak připomíná marshmallow a je extrémně tvárný. Karbonový plát sice boty dokáže zpevnit, ale asi vás nepřekvapí, že na nerovnostech to v takových botách rozhodně není nic příjemného.

Je tedy nutné najít kompromis mezi ověřenou konstrukcí karbonových bot a požadavky na správné fungování modelů určených do terénu. Už toto jaro se na trhu začínají objevovat první vlaštovky. Měli jsme možnost je otestovat a nevypadá to vůbec zle.

Jak tedy vypadá karbonová bota do terénu a má smysl o něčem takovém uvažovat? Začneme odpovědí na druhou otázku. Smysl to rozhodně má. Boty si totiž díky karbonové výztuze a agresivní geometrii udržují velmi dobré funkční vlastnosti, které podporují běh ve vysokém tempu. Výhody nebudou tak drastické jako u silničních modelů ve stylu Nike Vaporfly NEXT%, ale rozdíl oproti klasickým nekarbonovým botám je citelný.

Jak to tedy celé funguje? Bota je postavena kolem zakřiveného karbonového plátu. Stejně jako silniční modely. Zásadní rozdíl hledejte v tlumicí pěně. Ta má o něco nižší mohutnost a zároveň je z méně radikálního materiálu a svými vlastnostmi je podobnější klasickým tlumicím pěnám, na které můžete být zvyklí ze svých bot. Výrobci se samozřejmě snaží tlačit na nízkou hmotnost a vysokou energetickou návratnost, ale pro potřeby běhu v terénu není možné jít do extrému a klade se důraz na to, aby byla pěna dostatečně odolná proti poškození a zároveň stabilní při běhu po nerovnostech. S tím souvisí i snížení mohutnosti ze čtyř centimetrů na nižší hodnoty. 

Modely karbonových bot do terénu

V tomto okamžiku jsou na trhu dva modely s karbonem, které se mohou pyšnit označením “trailová bota”. První z nich je model Vectiv Flight od The North Face. Jedná se o typickou americkou krosovku, tedy botu určenou pro běh méně náročným terénem suchého a kamenitého charakteru. V těchto podmínkách se opravdu chová velmi dobře a díky agresivní geometrii podpořené karbonovou výztuhou bota po trailu doslova letí. V technických horských pasážích už to, stejně jako v hlubokém bahně, nebude to pravé, ale obyčejné lesní a polní cesty zvládá Vectiv s přehledem. Střihově je to velmi úzká bota s dobrou ovladatelností. Na recenzi se můžete těšit už brzy.

Druhou botou z této kategorie je Craft CTM Ultra Carbon. V tomto případě se jedná spíše o “gravel” model určený pro silnice, šotoliny a velmi lehký terén. DNA Ultra Carbonu vychází ze silničních bot a pro potřeby běhu v terénu byla použita podešev s agresivnějším vzorkem. Zmínit musíme i zpevněný svršek s dobrou fixací chodidla. Rozhodně bychom nedoporučovali používat CTM Ultra Carbon jako horskou botu, nebo v technickém terénu obecně. Pokud ale hledáte ideální obutí na závody typu Běhej Lesy, nebo Jizerská 50 run, pak na trhu není lepší varianta.

Že tato kategorie není slepou vývojovou větví, ukazuje zvyšující se počet modelů, na které se můžeme v dohledné době těšit. Nás nejvíc zaujal oznámený Endorphin Trail od Saucony, který je součástí podzimní kolekce. Zajímavé jsou i prototypy Hoka One One (Carbon Rocket), nebo adidas (Adios Pro) s vibramovou podešví a zpevněným svrškem, které se dají zahlédnout na sociálních sítích na nohách profesionálních atletů.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky