Úvod VybaveníBěháníSluchátka Test Huawei FreeBuds 4i: Za tyhle prachy je to zásah do černého

Test Huawei FreeBuds 4i: Za tyhle prachy je to zásah do černého

od Marek Odstrčilík

Nepatřím mezi ty, kteří musí mít při sportu neustále sluchátka v uších a bez muziky třeba nevyběhnou. Ale občas na nějakou hudbu dostanu chuť, a pak chci, aby to obstojně hrálo. Problém je, že pro sport to bylo většinou s kvalitou peklo. To se ale mění a na trhu je už několik modelů, které rozhodně neurazí.  Do ruky se mi dostala novinka od Huawei FreeBuds 4i. Už model FeeBuds Pro jsem si nemohl vynachválit.

Stojí tato levná varianta za necelé 2 000 korun tedy také za to? Sluchátka rozhodně nepůsobí levně a pochvalu zaslouží jejich celkové zpracování. Trochu mi vadí vyjímání z krabičky. Asi je to tím, že jejich povrch je lesklý a magnet, který je drží v krabičce, celkem silný. A když už je vyndáte, musíte je v ruce otočit a pak dát do ucha. Rozhodně znám u jinych modelů přímější cestu k boltci (třeba již zmíněné FreeBuds Pro) bez nutnosti prstového akrobatického cvičení. 

Potěší, že sluchátka mají ochranu IP54 proti vodě do jednoho metru, takže déšť v pohodě zvládnou a nějaký ten pot též. 

Ještě větším překvapením pro mě byl ale jejich zvuk. Na to, že stojí 1 990 korun, je to opravdu víc než dobré.  Zvuk je plný a dobře basový, výšky vyvážené. Ani při zesílení zvuku nedochází k nějakému chrastění. Prostě paráda. Tohle si užijete. 

V uších díky možnosti použití tří různých velikostí nástavců sedí solidně. Při běhu nemají tendenci vypadávat. Zkoušel jsem klepat hlavou jak metloš v orgasmickém záchvatu u nohou svého Boha na pódiu. A nic. Držely a já nemusel klesat na čtyři, abych je našel.   

Další zásadní a pozitivní věcí je pro mě ANC (aktivní potlačení okolního hluku). Je totiž skvělé, když se můžete odříznout od okolního světa a neslyšet hluk vaší klidné domácnosti. Zapnutí ANC ale fakt nedoporučuji při pohybu venku, protože se vám může stát, že opravdu neuslyšíte, co se kolem vás děje a může dojít k velké nepříjemnosti. Daleko lepší je si venku zapnout propustnost zvuku z okolí a mít tak přehled o tom, co se kolem vás děje. 

Huawei FreeBuds 4i vám umožní si pro každé sluchátko nastavit nějakou zkratku. Dvojím poklepáním můžete buď pustit nebo zastavit přehrávání, nebo posouvat skladby vpřed a vzad.  Dlouhým stisknutím můžete přepínat mezi ANC a propustností okolního zvuku. Bohužel hlasitost ovládat na sluchátkách nelze. 

Plusy:

  • za necelé 2 000 Kč toho umí opravdu dost
  • skvělé ANC (potlačení okolního hluku)
  • výdrž až 10 hodin s pouzdrem
  • drží dobře v uších a i po delší době vás neštvou
  • velmi slušný zvuk (dobré basy, vyvážené výšky)
  • telefonní hovory jsou dobře slyšitelné pro obě strany a to i na rušné ulici

Mínusy:

  • vyjmutí z pouzdra chce cvik (já se vztekal celkem dost)
  • na sluchátkách nejde regulovat hlasitost

Foto: Magdaléna Ondrášová

Jelikož mají sluchátka také mikrofon, tak přes ně můžete telefonovat. Vše je velmi dobře slyšet nejen doma, ale i na rušné ulici a to oběma směry.

Shrnutí

Plusy převažují nad minusy. Opravdu mě za ty peníze Huawei FreeBuds 4i překvapily. Pokud jste aktivní a záleží vám při pohybu i na kvalitním poslechu, tak do nich jděte. Za ty dva tácy budou výborným společníkem.

4 komentáře

Iva 15. 4. 2021 - 18:55

Jsem zvědavá, jestli zapracovali taky na (i) asynchronní spotřebě energie a tím i vybíjení každého sluchátka a (ii) rychlém vybíjení, když jsou sluchátka nepoužívána a v uložena pouzdře. U předchozího modelu pouzdro ztrácelo cca o 10-15% energie za den (konkurence vydrží i několik týdnů bez ztráty energie) a sluchátka se po „rozdílném“ vybití problematicky a o to déle dobíjela. Podle příspěvků uživatelů na oficiálním serveru huawei (mají desítky komentářů a tisíce shlédnutí) po několika měsících používání dostaly sluchátka a pouzdro neustálým vybíjením tak zabrat, že se sluchátka dala používat jen několik desítek minut a po uložením do pouzdra se do večera vybily. Raději si počkám, až napíšete recenzi po půl roce ;)

Odpověď
Marek 15. 4. 2021 - 19:29

Tak to jsem zatím nezpozoroval, na to je máme krátce. Marek

Odpověď
Marek 14. 4. 2021 - 8:08

Dobrý den. Je aktivně propousteny :). Marek

Odpověď
Stenly 14. 4. 2021 - 8:05

Zaujala mě možnost přepnout do modu Awareness, kdy je okolní zvuk propouštěn, znamená to pouze vypnutí ANC nebo je „aktivně“ (mikrofonem) přimícháván okolní zvuk? To bych při běhání určitě ocenil (dosud používám pouze bone conductione „polopropustná“ sluchátka) protože potřebuji slyšet okolí a ani doma nechci být úplně izolován stejně jako když poslouchám z beden.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky