Úvod VybaveníBěhání TEST: The North Face má čím oslovit běžce. Krosovka Vectiv Pro s karbonem překvapila

TEST: The North Face má čím oslovit běžce. Krosovka Vectiv Pro s karbonem překvapila

od Vít Kněžínek

Americkáznačka The North Face (TNF) není v běžeckém světě žádným nováčkem. Ve srovnání s kolosálním dosahem v outdooru byla ale trailová kolekce vždy na okraji zájmu většiny běžců. Důvody pro to mohou být různé. Jedním z nich zcela jistě byla skutečnost, že v portfoliu TNF chyběla špičková bota, která by přitáhla pozornost široké běžecké veřejnosti a donutila lidi opustit zajeté koleje.

V letošním roce ovšem byla představena novinka, která nejednoho milovníka běhu v terénu donutí vyzkoušet něco nového. Touto novinkou je první ryze trailová bota s karbonovým plátem, The North Face Vectiv Pro.  

Nová řada Vectiv pod sebou skrývá tři modely od tlumených objemovek až po ostré závodky a právě závodní variantě se dnes budeme věnovat. Vectiv Pro je nejlehčí z trojice nových bot a její rychlostní ambice ještě podporuje přítomnost karbonového plátu. Není to ale jenom o plátu, velmi zajímavá je technologie Vectiv jako taková.

Vectiv je společný prvek pro všechny tři nové modely a skládá se z kombinace tvrzeného plátu (karbon naleznete pouze u modelu Pro), duální tlumicí pěny (která je měkká ve špičce a tuhá v patě) a výrazného zakřivení do tvaru kolébky (tzv. rocker).

Tato trojkombinace není nic nového a velmi úspěšně se používá mimo jiné u silničních karbonových bot. Zásadním rozdílem je zde různá tuhost tlumení v jednotlivých částech boty. Toto rozdělení způsobuje, že Vectiv Pro jsou krásně pohodlné při dopadu na střed chodidla a díky tužší pěně v patní části neztrácí stabilitu při běhu po nerovnostech.

Kombinace výrazného rockeru a karbonového plátu působí od prvního kroku velmi agresivně. To je dobrá zpráva, protože Vectiv Pro vás zkrátka nenechají běžet pomalu a budou vás aktivně “nutit” ke svižnějšímu a dynamičtějšímu kroku. Tento model má zkrátka rychlost v krvi a pro pomalé klusání rozhodně nebyl stvořen.

Musím říct, že jsem byl od prvních kilometrů velmi příjemně překvapen, jak živé tyto boty jsou. Vývojářům The North Face se opravdu povedlo dostat do trailu DNA karbonových závodních bot se vším všudy. Je jasné, že reálnou rychlostí se Vectiv nemůže rovnat ryze silničním speciálům, ale mezi trailovkami budete něco podobného hledat jen velmi těžko.

Do méně náročného terénu

Zajímavé vlastnosti ale bohužel nejsou bez kompromisů. Vectiv Pro je typická tzv. americká krosovka. To v praxi znamená, že se hodí do méně náročného terénu ve stylu lesních pěšin, nebo zpevněných cest. Jakmile začne být podklad techničtější, pak budete narážet na horší ovladatelnost a nižší stabilitu této boty. 

V kontextu českých luhů a hájů je Vectiv ideální volbou na Šumavu, nebo do Jizerek, ale jeho použití v Beskydech bych se spíše vyhnul. Tento zobecňující odstavec berte samozřejmě s nadsázkou, protože vždy bude záležet na konkrétní trati. 

Velmi zajímavou volbou bude Vectiv Pro také pro závody, kde se kromě terénu setkáte s větším podílem asfaltu. Na to, že se jedná o krosovou botu totiž po silnici letí s parádní dynamikou a nic na rychlosti neubírá ani hmotnost 280 gramů ve velikosti UK 8. Drop má hodnotu 6 milimetrů a měl by vyhovovat všem typům běžců bez ohledu na techniku jejich došlapu.

Tím se dostáváme k podešvi, která je díky hloubce dezénu necelé čtyři milimetry velmi univerzální. Nečekejte žádný traktor do hlubokého bahna. Rozmístění a tvar špuntů ale zajišťuje velmi solidní přilnavost na většině povrchů (výjimku tvoří podmáčený terén) a jako bonus dostanete dobrý kontakt a vysokou životnost při běhu po asfaltu.

Všitý jazyk nemusí vyhovovat

Největší slabinou boty je svršek. Ten je totiž zkonstruován z jednoho kusu a klasický oddělený jazyk budete hledat marně. Společně s velmi úzkým střihem svršku se pak dostáváme do situace, kdy velké množství běžců tuto botu vůbec nedokáže obout.

Pokud patříte mezi ty šťastnější s užším tvarem chodidla, pak se těšte na perfektní fit a pevné ukotvení chodidla uvnitř boty o které se mimo jiné stará kevlarový MATRYX. Dobrá je i prodyšnost a nic se nedá vytknout ochraně chodidla, nebo usazení paty. Boty zkrátka sedí jako ulité. Díky všitému jazyku se ale bohužel tvarově nedokáží ani trochu přizpůsobit. Samo o sobě to není nevýhoda, ale je jen ke škodě této jinak velmi povedené boty, že se svým nekompromisním fitem stává nedostupnou pro značnou část běžecké populace. 

Ve výsledku je The North Face Vectiv Pro povedenou botou, která jako první naznačuje směr, kam se bude ubírat závodní trailové obutí v příštích letech. Největším limitem je úzký tvar nekompromisního svršku, ale pokud jste majitel/ka úzkého chodidla, tak jste si právě přečetli recenzi na skvělou závodní botu do lehkého terénu a pro použití na kombinovaném povrchu. Rychlostí a dynamikou se totiž Vectivu může rovnat jen málokterá ze současných trailových bot.

The North Face Vectiv Pro

  • hmotnost: 280g (UK8)
  • drop: 6 mm
  • karbonový plát: ano
  • cena: 5 190,-

Klady:

  • velmi vysoká dynamika při běhu lehkým terénem a po silnici
  • univerzální vzorek
  • první trailová závodní bota svého druhu
  • karbonový plát pro rychlejší odraz a vyšší stabilitu

Zápory:

  • vyšší pořizovací cena
  • dá se očekávat nižší odolnost použitých materiálů
  • velmi úzký svršek, který se nedokáže přizpůsobit širšímu chodidlu

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky