Úvod Inspirace MUM: Třetí Blanenská etapa. Adrenalin v podobě účasti Radka Brunnera

MUM: Třetí Blanenská etapa. Adrenalin v podobě účasti Radka Brunnera

od Rungo

Blanenská etapa MUM 2021 se kromě tradičně náročné trasy vyznačuje i tím, že zde startují běžci v rámci Okresní běžecké ligy, a tím každoročně zvyšují počet účastníků této etapy. Letos se Blanenská vyznačovala ještě dvěma důležitými fakty, a to, že bylo opravdu horko a také, že zde poprvé na MUMu startoval Radek Brunner, který letos poběží závod  3 ze 7.

První dvě skupiny pomalejších běžců odstartovaly ve 13:00 a 14:00 hodin s předpokladem, že kvůli horku zřejmě poběží o trochu déle. 

Hlavní skupina startovala jako obvykle v 15 hodin a hned od startu se na čele objevil favorizovaný Radek Brunner těsně následovaný Petrem Hénkem, který je favoritem pro celý MUM. Na první kontrole v Hořicích byl potom na třetím místě Osvald Kozák prakticky ve stejném čase jako Dan Orálek. V tomhle pořadí se běžci objevovali postupně i na dalších kontrolách, které byly v Černé Hoře, v Malé Lhotě a v Žernovníku. Už po dvou hodinách běhu si horké počasí vybralo daň v podobě zpomalení tempa většiny běžců a také v případě některých i odstoupení ze závodu. 

Díky letošnímu studenému jaru potom měli běžci v průběhu celé trasy možnost se občerstvit právě dozrávajícími třešněmi, což alespoň trochu kompenzovalo úbytek stínu v původně lesních pasážích, které kůrovec (a lesní správa) přeměnil na paseky.

Zatím co si Radek Brunner dále budoval náskok, který byl na páté kontrole přes 6 minut, za vedoucími běžci si vedro začalo vybírat daň. Mezi pátou a šestou kontrolou zcela odpadl Dan Orálek zřejmě kvůli slabšímu úžehu, který měl ovšem o to silnější dopad na jeho běžecké tempo střídané chůzí a zvracením. Poslední dva úseky absolvoval zhruba v tempu 6 km/h a propadl se na 25. místo v pořadí. Mezitím se vedoucí Radek Brunner dostal do cíle ve výborném čase 3:17:16 následován s výrazným odstupem doběhnuvším Petrem Hénkem za 3:31:07, kterému už byl na blízku slovenský reprezentant Martin Plačko. Ten je známý svým silným závěrem, což opět potvrdil, protože 12minutovou ztrátu na Hénka stáhnul na 3 minuty.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Mezi ženami se také prosadily favoritky, které běží pouze některé etapy. Zvítězila Katka Kašparová, která běžela svou druhou a současně poslední letošní etapu v čase 3:48:55. Následovaná s 10minutovým odstupem Lenkou Kohnovou, pro kterou to byla letos první etapa a na třetím místě potom dokončila Alena Hénková, která běží 3 ze 7, v čase 4:12:28 a je v této soutěži zatím na čele závodu. 

V celkovém pořadí v mužích vede Petr Hének s náskokem 9 minut před Martinem Plačkem a ten má před třetím Martinem Kopeckým náskok další 3 minuty. Mezi ženami vede Lenka Berouche, kterou s výrazným odstupem více jak 30 minut následuje Lenka Horáková a s odstupem další půlhodiny je pronásleduje Zdeňka Komárková velmi těsně následovaná Marcelou Čadovou.     

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Autor textu: Dan Orálek

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky