Úvod VybaveníBěhání Test: Dámy zbystřete, Polar Vantage M2 se sportovními funkcemi padnou i vám

Test: Dámy zbystřete, Polar Vantage M2 se sportovními funkcemi padnou i vám

Hledáte hodinky, které budou spolehlivé a s rozumnými parametry, zvládnou nejrůznější sportovní aktivity a zároveň nezrujnují vaší peněženku? Finská značka Polar je přesně v této kategorii sporttesterů velmi silná už pěknou řádku let. Už od příchodu modelu M400 v roce 2014 je u Polaru spoleh na to, že nabídne hodně zajímavé hodinky za ještě zajímavější cenu a letošní novinka Polar Vantage M2 to naplno potvrzuje.

Nové Polar Vantage M2 jsou zástupcem střední třídy sporttesterů, která sice není nabušená nejmodernějšími funkcemi jako je měření okysličení krve, nebo nabíjení pomocí solárního panelu, zato ale stojí polovinu toho, co konkurence ve vyšší třídě, a přitom nabízí soubor funkcí, které na 99 procent uspokojí i velmi náročného sportovce. 

Rozměry a vylepšení zpracování

Začněme pohledem na rozměry a tvar hodinek. Vantage M2 už na první pohled připomínají svého předchůdce (Vantage M), čemuž odpovídají i totožné rozměry 46×46×12,5 milimetrů. Společně s hmotností 45 gramů (28 gramů bez řemínku) to z Vanteg M2 činí jeden z nejsubtilenějších a nejlehčích sporttestrů na trhu. Existují i o něco lehčí a menší modely, ale M2 rozměrově perfektně sednou i na drobnou dámskou, nebo dětskou ruku. 

Verze M2 se liší novým zpracováním lunety z nerezové oceli, která není hladká, ale po stranách má jemnou strukturu. Ta už na první pohled dodává hodinkám elegantnější vzhled. Totožnou strukturu najdete i na ploše tlačítek, takže se mnohem lépe a přesněji ovládají, než jak tomu bylo u předchozí verze Vantage M s kulatými hladkými tlačítky.

Lehce odlišný je i tvar řemínku s výraznějšími otvory pro lepší prodyšnost. Příjemným bonusem je kratší varianta pásku, která je součástí balení. Samozřejmostí je quick release systém s 22mm standardem, takže výměna pásku je otázkou několika málo vteřin a kromě originálních Polar pásků můžete použít jakýkoliv kompatibilní 22mm řemínek, který vás napadne.

Napájení, optika a výdrž

Totožný zůstává napájecí kabel s magnetickým uchycením, který se používá u všech aktuálně vyráběných sporttesterů Polar (což je velmi užitečné, pokud máte v domácnosti více přístrojů této značky). Design kabelu a způsob jeho uchycení umožňuje napájet hodinky, i když je máte na ruce, nebo připnuté k popruhu batohu. 

Další nezměněnou klasikou je optický snímač Precision Prime s velkým množstvím vícebarevných diod pro zvýšení přesnosti měření bez ohledu na barvu kůže a intenzitu sportu. Zátěžové testy a porovnání s jinými způsoby měření vycházejí u tohoto optického snímače velmi dobře. Důležitou roli zde hraje i velmi nízká hmotnost sporttesteru, která omezuje jeho pohyb na zápěstí při běhu. Mějte ale na vědomí, že optika je obecně velmi citlivá na správné nošení hodinek na ruce i na povětrnostní podmínky. Pro maximální přesnost je proto lepší používat hrudní pás, nebo můžete sáhnout po samostatném optickém snímači na paži Verity Sense od Polaru. Ať už se rozhodnete jakkoliv, je třeba volit příslušenství komunikující přes protokol Bluetooth Smart, který Polar Vantage M2 podporuje jako jediný. Smůlu tak mají majitelé hrudních pásů a dalších snímačů komunikujících pouze přes ANT+.

Displej hodinek má rozměr 1,2 palce, rozlišení 240 bodů a velmi dobrý kontrast s vynikající čitelností ve dne i v noci. O odolnost se stará vrstva ochranného laminátu. Není to safír, ale i tak jsou hodinky při běžném použití prakticky nepoškrábatelné. Chcete-li mít jistotu, pak je vždy možné nalepit na ně ještě samostatnou ochrannou fólii. 

Poslední z technické specifikace, než se vrhneme na softwarové funkce, je odolnost baterie. Ta vydrží při běžném nošení až sedm dnů se zapnutými nonstop monitoringem srdeční frekvence a denní aktivity. Mnohem zajímavější je ale údaj o životnosti baterie se zapnutou GPS. Zde se Vantage M2 dostává na velmi solidních 30 hodin. Novinkou u tohoto modelu je navíc volba “Úspora baterie” dostupná u každého sportovního režimu. Zde si můžete vybrat citlivost GPS záznamu, dá se vypnout displej, nebo nastavit aktivita optického senzoru. Díky tomu se dá snadno a rychle upravit nastavení tak, že hodinky vydrží ještě mnohem víc, než je základní výdrž deklarovaná výrobcem. Nejvíce tohoto nastavení využijete v okamžiku, kdy se chystáte na trénink a zjistíte, že hodinky už jsou téměř vybité a při standardním nastavení by nemusely vydržet po celou dobu plánované aktivity.

Tím se dostáváme i k dalším novým funkcím. Kromě možnosti nastavení energetické náročnosti jsou to ještě následující:

  • ovládání hudby na spárovaném telefonu (hodinky neslouží jako přehrávač hudby, pouze jako dálkové ovládání)
  • widget s předpovědí počasí (vyžaduje nedávné propojení s mobilním telefonem pro aktualizaci meteorologických dat)
  • týdenní tréninkový přehled
  • FuelWise – chytrý systém upozornění na včasné doplnění energie, nebo tekutin. Funguje buď v předem nastavených intervalech, nebo podle reálné energetické náročnosti (vyžaduje snímání srdeční frekvence)
  • Zdroje energie – po tréninku se dozvíte kolik jste procent z vydané energie jste čerpali z tuků, sacharidů a kolik z bílkovin
  • v plánu je přidání funkce vysílání snímání srdeční frekvence do jiného zařízení, což ocení zejména lidé využívající cyklistické trenažery a aplikace jako je Zwift, nebo Rouvy

Funkce, které dělají z Vantage M2 unikátní přístroj ve své cenové třídě

Na rozdíl od většiny konkurence můžete k Vantage M2 připojit jakýkoliv Bluetooth snímač včetně těch cyklistických. Prakticky neomezený je výběr sportovních profilů, kterých je na platformě Polar Flow (komunikační rozhraní mezi hodinkami a telefonem či počítačem) k dispozici několik desítek od běhání přes cyklistiku a plavání (v bazénu i venku) až po baseball, nebo lední hokej.

Nutnou samozřejmostí je monitoring kvality spánku i denní aktivity. Zmiňovat asi nemusíme intenzivní propojení s mobilním telefonem a přítomnost chytrých notifikací, na které ale u těchto hodinek nelze odpovídat. Jedinou výjimkou je přijmutí, nebo odmítnutí příchozího hovoru přímo z displeje hodinek.

Kromě signálu GPS zvládají hodinky příjimat i Galileo a japonský QZZS. Kombinovaný příjem zásadně zvyšuje přesnost záznamu trasy, nebo zobrazení aktuálních hodnot jako je vzdálenost, nebo tempo.

Celková přesnost a spolehlivost odpovídá momentálnímu standardu. Prakticky všechny současné sporttestery na trhu obsahují identický čip od značky Sony a vetší rozdíly mezi kvalitou záznamu jsou spíše raritou.

Patříte-li mezi vyznavače domácího cvičení, pak vás nadchne funkce FitSpark, která vám osobně namíchá cvičení, které bude nastavené na míru vašemu tréninku a fyzické kondici. Přímo na hodinkách vám Vantage M2 spustí kruhový trénink s vizualizací jednotlivých cviků, takže stačí zapnout trénink a o nic dalšího se nemusíte starat.

Co Vantage M2 chybí

Funkcí, kterými Polar Vantage M2 je obrovské množství a svou přesností a robustností dokáží uspokojit drtivou většinu rekreačních i výkonnostních sportovců. Pořád se ale bavíme o sporttesteru ze střední třídy za velmi příznivou cenu, a tak je potřeba počítat s tím, že existuje i několik věcí, které budete u M2 hledat marně. Mezi ty nejdůležitější patří možnost bezkontaktního placení (tuto funkci nemají žádné hodinky Polar), autonomní přehrávání hudby, barometrické měření nadmořské výšky a v neposlední řadě i navigace po předem nahrané trase.

Z předchozích řádků je patrné, že Polar s Vantage M2 nemíří na občasné sportovce, kteří chtějí hodinky na nošení a čas od času i na sport. Místo toho se jedná o vynikající a přesný přístroj se špičkovými technickými parametry, který si poradí s celodenní tůrou po horách, intervalovým běžeckým tréninkem i triatlonem.

Pokud vás netrápí absence barometru a navigace, pak dostanete sporttester s poměrem cena/výkon, jaký se jen tak nevidí. Výhodou může být i neomezený výběr sportů a subtilní rozměry s nízkou hmotností, takže Vantage M2 ocení i starší děti, nebo dámy s drobným zápěstím. 

Sporttester Polar Vantage M2
Cena: 8 100 Kč
Klady:
skvělý poměr mezi cenou a výkonem
neomezený počet volitelných sportů
velká výdrž baterie
komunikuje s libovolným BT smart externím snímačem
obrovské množství tréninkových a monitorovacích funkcí
drobné rozměry a nízká hmotnost
snadno měnitelný řemínek
odolné sklo a elegantní luneta
Zápory: horší vybavenost chytrými funkcemi jako je bezkontaktní placení, hudba, nebo interakce s chytrými notifikacemi
není možné spárovat s ANT+ příslušenstvím
0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.