Úvod Inspirace MUM VII. Cimrmanova etapa a vyhlášení

MUM VII. Cimrmanova etapa a vyhlášení

Poslední etapa MUMu nazvaná Cimrmanova má jistá specifika. Tím prvním je, že běžci startují v několika vlnách od těch nejslabších běžců po ty nejrychlejší, aby v cíli byli všichni nejpozději kolem 15. hodiny a stihli společné vyhlášení. Druhou zvláštností je, že se běží dvě stejná kola o délce půlmaratonu, nicméně náročnost a převýšení zůstávají stále na velmi vysoké úrovni. 

První běžec odstartoval už 6:10 a další se postupně přidávali, když poslední – nejsilnější skupinka 6 běžců vystartovala v 11:00 společně se závodníky, kteří přišli ochutnat atmosféru MUM na půlmaratonu. 

Všechny reportáže můžete číst zde.

Počasí běžcům přálo v tom, že teploty přes den vystoupaly na celkem ucházejících 25°C, ale v odkrytých částech slunce dávalo pocítit svou sílu. První část okruhu vede po cyklostezce do Šerkovic a je to z mírného kopce a ve stínu. Tedy perfektní trasa pro rozběhnutí do dalších mnohem obtížnějších úseků, které začínají za prvním občerstvením několika set metrovým ostrým stoupáním v terénu. Běžci potom stoupají dalších asi 10 km, aby od občerstvení číslo 3 začali v náročném terénu ostře klesat zpět k Lomnici. Intervalový systém startu způsobuji, že se potkávají běžci všech úrovní a nutno říct, že se všichni navzájem povzbuzují. Všem je totiž jasné, že i ten nejpomalejší i ten nejrychlejší běžec se za celý týden hodně nadřeli, aby mohli závěrečnou etapou završit svoje celotýdenní snažení.

V posledním závodě se mezi muži na prvním místě předvedl Dalibor Hejna ve výborném výkonu 3:07:45. Dalibor ovšem běžel závod 3 ze 7, kde bylo o vítězi již rozhodnuto ve čtvrteční etapě, kdy vyhrál Radek Brunner. Druhé místo a celkové vítězství si pohlídal Petr Hének v čase 3:21:42 a třetí doběhl Martin Kopecký v čase 3:23:58. Mezi ženami zvítězila Alena Hénková – čas 3:54:50, před Gabrielou Plačkovou – čas 4:03:17. Obě ženy ovšem také startovali v závodě 3 ze 7. Na třetím místě doběhnuvší Marcela Čadová v čase 4:07:23, která běžela celý MUM se pokusila atakovat 2. místo v celkovém pořadí a nevyšlo jí to jen o trochu více přes jednu minutu. Závod v půlmararatonu vyhrál Stanislav Juránek v čase 1:37:53 a v ženách potom Táňa Kuchařová za 2:01:23.

Necelou půlhodinu po doběhnutí posledního závodníka začalo v tělocvičně Lomnické školy vyhlášení celkových výsledků letošního MUM. 

Pořadí v ženách opanovala Lenka Berouche se celkovým časem 29:08:13. Za ní doběhla Lenka Horáková 30:21:00 a třetí s těsným odstupem dokončila Marcela Čadová za 30:22:22. V mužích zvítězil Petr Hének za 23:48:29 před loňským vítězem Martinem Kopeckým (24:28:54) a na třetím místě skončil Slovenský reprezentant Martin Plačko s časem 24:51:23. První tři ženy se zároveň umístily na prvních místech MČR v etapovém ultramaratonu a v mužích třetí místo v MČR obsadil Zbyněk Tkadlčík (26:05:22).

Závod 3 ze 7 mezi ženami vyhrála Alena Hénková (12:08:19) následovaná Gabrielou Plačkovou (12:30:47) a na třetím místě byla Soňa Mihulová (13:18:20). V mužích jednoznačně zvítězil Radek Brunner (9:47:36) před Daliborem Hejnou (10:05:23) a Osvaldem Kozákem (10:35:42).

Letošní MUM, kromě skvělé atmosféry a velkých výkonů se do historie též zapíše i nejvyšším počtem závodníků, kteří dokončili 7 maratonů ze 7, kterých bylo letos 74.  Také si pořadatelé mohou zapsat největší počet závodníků, kteří běželi alespoň jednu etapu a kterých bylo ve výsledkové listině 254.

Pokud někteří běžci uvažují, že by chtěli MUM třeba příští rok zkusit, tak se mohou například inspirovat u Josefa Holého, který letos ve svých 80 letech opět úspěšně absolvoval závod 3 ze 7 anebo u německé běžkyně Sigrid Eichner, která letos oslaví 81 let a zvládla od pondělka 6 maratonů. Ten 1. ji utekl proto, že ze soboty na neděli běžela mistrovství Německa na 24 hodin a hned potom jela do Lomnice, aby mohla opět běžet MUM.

Výsledky zde.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Autor textu: Dan Orálek

0 FacebookEmail

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.