Úvod Jídlo Pro lidi sportující i starší: „obyčejné“ potraviny, které bojují se záněty i artritidou

Pro lidi sportující i starší: „obyčejné“ potraviny, které bojují se záněty i artritidou

od Lucie Pilátová

Každý sportovec, a nejenom ten, nejspíš ví, co je to zánět a jak umí znepříjemnit život. Kromě lékařského ošetření ale můžeme proti zánětu zabojovat i jinak, a sice s pomocí protizánětlivých potravin, jejichž vliv na lidské zdraví popsala nutriční terapeutka Lada Nosková.

Zánět představuje obrannou reakci na těla na různé infekce, bakterie nebo úrazy. Je vyvolán imunitním systémem, který je zodpovědný za obranyschopnost organismu. Akutní zánět se začne hojit už po pár dnech. Problematičtější je chronický zánět, který se vyvine z akutního a hlavně neléčeného stavu. Do určité míry se dá takovým potížím předejít úpravou jídelníčku, do kterého zařadíte protizánětlivé potraviny.

„Obecně se dá říci, že ovoce a zelenina bohaté na vitamíny podporují imunitní systém a tím spolubojují proti zánětu a působí jako prevence zánětlivých procesů,“ vysvětluje nutriční terapeutka Lada Nosková vliv těchto potravin na lidské zdraví. „To je vlastně důvod, proč k protizánětlivým potravinám můžete přiřadit například i brambory a batáty pro jejich vysoký obsah vitaminů C, B a antioxidantů, zejména karotenoidů a flavonoidů,“ doplňuje. A které protizánětlivé potraviny máme?

Voňavý rozmarýn

Tuhle středomořskou bylinku hravě zvládnete pěstovat za oknem, na balkóně nebo terase. Je ideální na maso, ale hodí se i do salátů, těstovin, polévek, omáček nebo různých dresingů. Při potížích se bude hodit čaj, kdy stačí zalít lžičku sušených rozmarýnových lístků asi čtvrt litrem vroucí vody. Po deseti minutách louhování scedíte a můžete pít. A s čím vším vám pomůže? Kromě toho, že zlepšuje trávení, má tišící účinky. Jelikož přispívá ke zlepšení krevního oběhu, zajišťuje lepší prokrvení končetin. Sportovci rozmarýn ocení při bolestech svalů. Úlevu přinese i starším lidem, kteří trpí artritidou, revmatickými potížemi nebo dnou.

Nenápadná kurkuma

Tohle koření je především známé jako součást indické směsi kari koření. Kurkuma jako taková má jemnější chuť a je významná svými léčebnými účinky. Indický šafrán, jak se také kurkumě někdy říká, obsahuje flavonoid kurkumin. Jedná se o antioxidant s protizánětlivými účinky, který se běžně používá na potíže s kloubním aparátem. Kurkuma se přidává do polévek, omáček, rizota, různých dresingů. Oblíbené je „zlaté mléko“, což je nápoj z mléka, do kterého je přidaná kurkuma, pepř, med a skořice.

Bobulovité ovoce

Řeč je o malinách, ostružinách, jahodách a borůvkách. Tohle lokální sezónní ovoce je plné antioxidantů. Podle této studie právě borůvky, maliny a ostružiny jich obsahují ze všech druhů ovoce nejvíc. Antioxidanty se vyznačují silnými protizánětlivými účinky a pomáhají předcházet chronickým zánětům, které se podílejí na některých typech onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob nebo cukrovky.

Lněné semínko a olej

Lněné semínko je stará kulturní plodina, která dodává tělu řadu důležitých látek a má výrazné protizánětlivé účinky. Stejně dobře funguje i lněný olej. Sportovci je ocení zejména při zánětech kloubů a šlach, pomáhají i proti revmatickým obtížím a dalším zánětlivým onemocněním v organismu. Jak už jsme zmínili, zánět je odpovědí imunitního systému na zdravotní stav. Lněné semínko podporuje imunitu, takže slouží i jako prevence proti případným skrytým zdravotním obtížím.

Chilli papričky

Kdo pravidelně hubne, ví, že chilli zrychluje metabolismus. Za to může alkaloid kapsaicin, který je hlavní složkou papriček. To ale není všechno, co tahle látka umí. Jeho dalším efektem je totiž pozitivní vliv na záněty v organismu. Jenom pozor na to, až si chilli budete kořenit jídlo. Vzhledem k vysoké pálivosti je třeba s ním zacházet opatrně. V netrénovaném zažívání totiž umí udělat pěknou paseku.

Lahodné hroznové víno

Pár kuličkami hroznového vína denně, zejména tmavého, uděláte pro své zdraví víc než dost. Tohle ovoce totiž obsahuje protizánětlivé látky, takzvané antokyany. Kromě toho obsahuje resveratrol, který má rovněž protizánětlivé účinky, pozitivně působí na srdce a díky antioxidačnímu vlivu zpomaluje proces stárnutí.

Proč ryby?

Protože zejména ty s vysokým obsahem tuku mají vysoký obsah bílkovin a omega-3 mastných kyselin. „Vynikající je losos, sardinky nebo ančovičky, které obsahují omega-3 kyselin nejvíc,“ říká nutriční terapeutka Lada Nosková. Kromě protizánětlivých účinků navíc snižují riziko metabolického syndromu, kardiovaskulárních potíží nebo diabetu.

Co dodat?

„Obecně se dá říci, že ovoce a zelenina bohaté na vitamíny podporují imunitní systém a tím spolubojují proti zánětu a působí jako prevence zánětlivých procesů,“ vysvětluje Lada Nosková. „To je vlastně důvod, proč k protizánětlivým potravinám můžete přiřadit například i brambory a batáty pro jejich vysoký obsah vitaminů C, B a antioxidantů, zejména karotenoidů a flavonoidů,“ doplňuje.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky