Úvod VybaveníBěhání Test: Polar Vantage V2 pro ryzí sportovce. Místo plateb rozsáhlé tréninkové funkce

Test: Polar Vantage V2 pro ryzí sportovce. Místo plateb rozsáhlé tréninkové funkce

od Vít Kněžínek

Sportovní hodinky s duší závodníka. Tak by se dal ve stručnosti popsat sporttester Polar Vantage V2, který svou konstrukcí cílí především na ambiciózní sportovce a nabízí celou řadu funkcí určených pro efektivní a kvalitní vedení tréninkové zátěže. Pojďme se podívat, co ukázal dlouhodobý test.

Funkce sporttesterů by se daly rozdělit na dvě základní kategorie. První kategorií jsou funkce zaměřené na volný čas a použití při běžném nošení. Spadá sem poslech hudby přímo z hodinek, bezkontaktní placení, případně odepisování na zprávy… Funkce z této kategorie budete u Polaru hledat marně a výjimku netvoří ani Vantage V2. O to zajímavější je ale výčet vlastností orientovaných na sport, tedy funkce z kategorie číslo dvě.

V Polaru dělají všechno pro to, aby vám sporttester dal co nejpřesnější a nejefektivnější zpětnou vazbu ohledně toho, jak trénujete, regenerujete a jak se vyvíjí vaše fyzická kondice. Nechybí ani velmi přesná tréninková doporučení a k dispozici jsou i návrhy konkrétních tréninků od náročných intervalů po kompenzační jógu. Doporučení vždy vychází z toho, v jakém stavu se zrovna nacházíte. Vydechnout vás Vantage V2 ale rozhodně nenechají a pokud se budete tréninkovými doporučeními řídit, pak se můžete spolehnout na to, že vaše kondice bude kontrolovaně růst bez rizika zbytečného a nebezpečného přetížení. 

Výčet novinek, které V2 nabízí ve srovnání se svým předchůdcem, Vantage první generace, je poměrně obsáhlý.

  • Běžecký Performance Test: zjištění aktuální výkonnosti (VO2max) pomocí speciálního RAMP testu,
  • cyklistický FTP Test: Standardní 20/30/40 minutový test cyklistické výkonnosti,
  • Leg Recovery Test: vám řekne v jakém stavu jsou vaše nohy,
  • Test Hub v Polar Flow: záložka v aplikaci Polar Flow, kde najdete výsledky všech testů přehledně na jednom místě,
  • týdenní přehled času a intenzity tréninků přímo v hodinkách,
  • nově se objevila možnost nastavit si jaké widgety chcete v hodinkách vidět,
  • ovládání hudby přímo v hodinkách (přehrávané z připojeného mobilního telefonu. Hodinky samy o sobě hudbu přehrávat neumí),
  • Hill splitter: rozdělí trénink na jednotlivá klesání a stoupání a poskytne přehledné statistiky o výkonu na jednotlivých úsecích
  • FuelWise: chytrá doporučení v průběhu aktivity, která upozorní na doplnění energie a tekutin,
  • Energy Sources: Po skončení tréninku se zobrazí podíl energetických zdrojů. Dozvíte se tak, kolik jste spálili cukrů, tuků nebo bílkovin,
  • po připojení k chytrému telefonu se na displeji hodinkách zobrazí předpověď počasí na nejbližší dny,
  • úsporný GPS režim s výdrží až 100 hodin na jedno nabití (na úkor přesnosti),
  • Propojení s Komoot: sofistikovanější navigace navázaná na platformu Komoot vás upozorní na směr u každé křižovatky. Mapové podklady nejsou k dispozici,
  • voděodolnost 100 m,
  • nová verze optického snímače Precision Prime,
  • nový displej s vyšším kontrastem.

Hardware dostal kosmetické úpravy

Jak sami vidíte, výčet novinek je opravdu dlouhý. Drtivá většina se týká především firmwaru. Tvar a šasí hodinek se pak dočkalo pouze několika kosmetických změn. Nový je tvar tlačítek a lehké úpravy se dočkala i luneta, která je, stejně jako celé tělo, z hliníku. Díky tomu došlo k radikálnímu poklesu hmotnosti z 66 na 52 gramů. Rozměr hodinek je přitom stále totožný. 

Tlačítka mají hrubý povrch a dají se nahmatat velmi dobře. Chod, tedy stisk, je ale poměrně krátký a reakce hodinek není úplně blesková, proto byste si při zmáčknutí (především u pauzy, nebo startu), měli dávat dobrý pozor, jestli jste skutečně provedli tu akci, kterou jste měli v plánu. Během pár dnů si ale na ovládání zvyknete a obecně se nedá mluvit o žádných zásadnějších negativech.

Displej je dotykový a reaguje velmi citlivě a přesně. Ovládání dotykem se ale automaticky zablokuje v okamžiku, kdy spustíte trénink.

Povedenou novinkou je hybridní ukotvení pásku. Sice nemá standardní rychleměnitelnou rovnou osu, kterou najdeme u jiných sporttesterů (včetně Vantage M2), osa se dá ale nově vyndat snadno a rychle bez nutnosti použít jakékoliv nářadí. To výrazně usnadňuje případnou výměnu pásku, nebo čištění těla hodinek. Dají se použít pouze originální Vantage V2 pásky.

Absence 22mm standardizovaného pásku se na první pohled může zdát jako nevýhoda. Z vlastní subjektivní zkušenosti ale musím říct, že mi zakřivený tvar řemínku u Vantage V i V2 sedí na ruce jako žádné jiné hodinky. Měnit barvu řemínku nemám potřebu a tak je pro mě komfort tvarovaného uchycení zásadní výhodou.

Co se uvnitř tedy změnilo?

Vraťmě se ale k novým funkcím. Ve srovnání s původními Vantage V je jich celá řada a soustředí se především na analýzu tréninku a dodání potřebného know how, abyste byli schopni trénovat chytře, efektivně a šetrně. Nejčastějsí chybou při vedení tréninku je, že běžci buď netrénují ani zdaleka tolik, kolik by mohli, nebo naopak jdou přes závit a své tělo doslova dusí.

Majitelé sporttesteru Polar Grit X si už jistě stihli všimnout, že novinky u Vantage V2 do značné míry kopírují novinky, které se objevily u tohoto outdoorově laděného modelu. Výjimkou jsou výkonnostní testy, které u Gritu nejsou zastoupeny v takovém množství.

Díky komplexní zpětné vazbě o kvalitě spánku a stavu centrální nervové soustavy, o kapacitách energetických zdrojů, stresu organismu i vlivu jednotlivých tréninků, má Vantage V2 dokonalý přehled o tom, jak na zátěž reagujete a jaký by měl být váš další krok – jestli odpočinek, nebo zátěž. 

Tréninková doporučení mají hlavu a patu a forma jejich prezentace je dostatečně názorná, aby se jí mohl řídit i hobík bez větších zkušeností. 

Klíčovou složkou nových funkcí je obsáhlá sada nejrůznějších testů, kterými si můžete pravidelně ověřovat, že vaše tréninkové snažení přináší patřičný efekt. 

Co se týče přesnosti GPS a optického snímače srdeční frekvence, pak očekávejte vysoký standard. Na stejných trasách ve městě i v trailu se přesnost záznamu pohybuje vysoko přes 99 procent, kdy kilometry pípají opakovaně na stejných místech s rozestupy maximálně v jednotkách metrů. 

Důležitým prvkem je možnost nastavení úspory baterie. Před spuštěním aktivity si můžete vybrat citlivost GPS, zapnutí/vypnutí optického snímače, nebo podsvícení displeje). Při plném nabití a nejnáročnější konfiguraci vydrží Vantage V2 okolo 40 hodin záznamu a při snížení citlivosti záznamu a zapnutí úsporných funkcí se dostanete až na 100 hodin na jedno nabití.

Přesnost optického měření tepu je trochu složitější, protože se může lišit člověk od člověka a je velmi citlivá na správné usazení hodinek na zápěstí. Obecně je ale přesnost solidní a srovnatelná s konkurenčními modely jiných značek. Pokud chcete mít jistotu maximální přesnosti, pak můžete použít hrudní pás Polar H10 (využitelný i pro plavání), nebo externí optický senzor na paži Polar Verity Sense. Případně jakýkoliv jiný BT snímač srdeční frekvence.

Dostanete všestranný prvek pro váš trénink

Seznam sportů, pro které se dá Polar vantage V2 použít je prakticky nekonečný. Chybět nesmí ani triatlonový mód, nebo plavání v bazénu (měří podle délky bazénu) i v přírodě (měří pomocí GPS).

Z hlediska navigace nabízí Vantage V2 buď klasickou navigaci dle nahraného GPX souboru, nebo sofistikovanější  propojení s Komoot. Mapové podklady se bohužel nekonají, ale navigace s Komoot vás upozorní na směr pokračování (i když běžíte/jedete stále rovně) u každé křižovatky. Samozřejmostí je Race Pace (virtuální závod proti definovanému času), intervalový trénink, nebo navigace zpátky na start.

Pro KOM huntery a majitele předplatného u Strava jsou k dispozici “Live segments” pro zobrazení výsledku na segmentu v reálném čase. 

Sportujete-li hodně a vidíte-li rádi výsledky své tréninkové dřiny, pak jsou Polar Vantage V2 ideálním společníkem, který nezklame při žádném vytrvalostním sportu. Konstrukce i funkce hodinek jsou navrženy tak, aby pokud možno co nejvíce podpořily váš výkon. Na chytré funkce jako je hudba, nebo placení ale zapomeňte, Vantage V2 se soustředí primárně na výkon. 

Polar Vantage V2
Hmotnost: 52 g včetně řemínku
Rozměry: 47 x 47 x 13 mm
Materiál šasí: hliníková slitina
Displej: 1,2″ s rozlišením 240 x 240
Výdrž baterie: 40 hodin
Záznam trasy: GPS, GLONASS, Galileo, QZSS
Voděodolnost: 100 m
Párování senzorů: Bluetooth
Klady: lehké hliníkové tělo, výborně padnoucí pásek, sofistikované funkce pro vedení a analýzu tréninku i odpočinku, tréninková doporučení na míru dle aktuální zátěže
Zápory: absence některých chytrých funkcí, speciálně tvarovaný pásek není možné vyměnit za jiiný jako u hodinek s 22mm osou
Cena: 13 499 Kč

1 komentář

Stenly 16. 8. 2021 - 9:06

Parametry vypadají slibně, trochu škoda, že na tak velké tělo poměrně malý displej. Stejný je u eskových Fénixů, které jsou o poznání menší.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky