Úvod VybaveníBěháníBěžecké boty Skvěle padnoucí boty? Ty z 3D tisku, radí trenér filmového Zátopka

Skvěle padnoucí boty? Ty z 3D tisku, radí trenér filmového Zátopka

od Marek Odstrčilík

Technologie vládnou postupně snad všemu kolem nás. Jejich vliv se nevyhýbá ani třeba tak tradičnímu sportu jako je běh. Jeden by si myslel, že na běžeckých botách toho už není moc co vylepšovat, ale to je velká mýlka. Firmy se snaží stále přicházet s něčím novým, revolučním, protože touha po rekordech nebo ideální botě pro vaše nohy je velkým tématem. O svůj pohled na toto téma se s námi podělil Jan Pernica, který patří mezi naše špičkové běžecké trenéry a je tváří adidas Runners.

S Honzou se známe spoustu let, takže si v rozhovoru tykáme.

Prozraď mi, která z inovací u běžeckých bot za posledních X let tě osobně zaujala?
Určitě karbon v botách. Je to něco, co teď opravdu vyvolalo úplnou mánii. Není snad elitní běžec, který by netoužil mít v botách karbon a tímhle způsobem se zrychlit. Podle mého je to velký přelom. Ony se kolem toho vedou i vášnivé diskuse, zda to už není technologický doping. 

Vysvětli, prosím, co karbon v botě vlastně dělá?
Když to opravdu velmi zjednoduším, tak je to v podstatě taková pružinka, která nohám pomáhá vykonávat práci, kterouby jinak musely odpracovat běžecké svaly a usnadňuje dokrokběžce, pomáhá pohybu vpřed.

Tady si asi spousta lidí řekne, že to trochu zavání neférdopomocí.
To je pravda. Doteď vlastně nebyly pro takový typ bot určené žádné hranice. Postupně se vytváří za pochodu “sportovní legislativa” třeba v tom, že se omezila výška paty, podrážky u závodních bot. Na vrcholových závodech třeba musíte poskytnout svoje boty dva dny dopředu, aby vám je schválili. Za mě by ale v závodech měl rozhodovat pořád výkon a ne technologie. No uvidíme, kam to celé povede.

Když jsi běžel v botách s karbonem, tak jaké to bylo?
Nejdřív jsem si říkal, že to na nohu nechci a budu běžec ze staré školy. Jenže touha vyzkoušet něco takového byla ve mně čím dál větší, takže jsem do toho šel.

A?
Už na silnici bylo cítit, že ty boty chtějí jít dopředu. A když jsem je vzal na dráhu, tak tam to bylo jedno velké wau. Je to neskutečné.

Hodí se taková bota i pro hobíka?
Asi to ocení, ale ne tak jako elitní běžec. Ono velmi záleží na tom, jak člověk běhá. Pokud je to přes patu, tak tam ten karbon moc nevyužijete, ale na druhou stranu vás tyhle boty i díky svému dropu (sklon mezi patou a špičkou, pozn. red.)nutí jít přes špičku nohy. To vás může naučit správnou techniku běhu, ale rozhodně to za vás ta bota neodpracuje, to zase skutečně ne. 

Parádní běžecký styl manželů Pernicových. Foto: adidas.cz

A co Boost? Jak jsi před několika lety vnímal nástup tohoto materiálu?
Když to přišlo, tak jsem to vnímal jako takové “bahno”, na mě to byla až moc měkká bota, do které jsem se bořil. Já byl vždy zvyklý na tvrdé a rychlé boty. Postupem času jsem to začal vidět jinak, hlavně pro to delší běhání, kdy je fajn mít na noze pohodlnou botu. To vyšší tlumení je pro takové běhání skvělé,a kromě toho opravdu hodně vydrží, klidně přes 1 000 kilometrů bez ztráty tlumicích vlastností. 

Letos se adidasu povedlo pustit do světa boty, jejichžpodešev je vytištěná na 3D tiskárně. To by nebylo nic nového, ale podle našeho testu se konečně jedná o boty, které výborně fungují. Označení těch bot je 4DFWD. Můžeš prosím ten název rozklíčovat?
Je to Four The Forward. Čtyřka znamená označení technologie té mřížkované podešve, která je vytvořena tak, aby byl dokrok měkčí. A The Forward je onen pohyb vpřed. 

Měl jsi je na noze?
Pár tréninků jsem v nich běhal. Jsou to boty, které já osobně volím pro to, aby si nohy spíš odpočinuly. Na rychlé intervaly pro mě nejsou úplně vhodné, ale na delší běhání jsou super.

Takže pro normální smrtelníky na delší štreky?
Přesně tak. 

3D tisk umožňuje vlastně udělat boty přesně pro konkrétní nohu. To je dobré ne?
To je určitě skvělé, protože došlap je u běžců ryze individuální. 

A jaký je u 4DFWD svršek?
Je měkký a pohodlný a skoro bezešvý, takže mě nikde nedřou.

Jak si vybrat opravdu správné a dobré boty? V jakých modelech Jan Pernica běhá nejraději závody a v čem tréninky? Poslechněte si celý RUNGO podcast Kecka – buď na Spotify, Apple Podcasty nebo Anchor

1 komentář

Stenly 2. 9. 2021 - 8:51

Zaujal mě předposlední odstavec, jakým způsobem se řeší individuální tvar boty? To že to 3D tisk umožňuje, podle mě automaticky neznamená, že to tak funguje v praxi, nebo se mýlím? Vůbec si takový systém nedokážu představit a už vůbec ceny, které by tomu odpovídaly. Ta zmiňovaná bota asi bude super ale pořád se jedná o sériovou záležitost s tím rozdílem, že podešev není vstřikovaná ale tištěná kvůli unikátním vlastnostem, které jí dává právě ta technologie.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky